X-Trade Brokers: Extinderea crizei către Italia, triplu semnal de avertizare pentru România

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 noiembrie 2011

Drenarea finanţării FMI către ţările dezvoltate ar însemna o nouă fază a crizei datoriilor europene şi recunoaşterea dificultăţilor cu care se confruntă economii dezvoltate, se arată într-o analiză a "X-Trade Brokers".

"Pentru România, extinderea crizei către Italia reprezintă un triplu semnal de avertizare: întâi, avem o piaţă de export aflată în dificultate, iar exporturile- un motor al economiei- ar avea de suferit; în al doilea rând, canalul de finanţare pentru bănci s-ar putea subţia în continuare, iar în al treilea rând, cel puţin la fel de semnificativ, resursele FMI vor deveni tot mai dificil de accesat, fiind alocate ţărilor cu probleme din Vest", este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, adăugând: "În consecinţă, deşi nu are probleme proprii majore, România va trebui să înveţe lecţia unei organizări exemplare pentru a reduce dependenţa de FMI - fapt ce va fi o provocare importantă. Vom avea de rambursat împrumuturile deja contractate, iar accesul la pieţele externe, în condiţiile actuale ale primei de risc, este deja destul de scump. Avem nevoie de două acţiuni practice: diminuarea deficitului public către ţinta de 1,9% şi, respectiv, pregătirea unui < plan B > de accesare a unor fonduri direct de pe piaţa locală".

Potrivit lui Victor Safta, în perspectivă însă, cel puţin la fel de importante sunt dirijarea capitalurilor către investiţiile de care este cu adevărat nevoie şi evitarea tentaţiei unor proiecte clientelare într-un an electoral. "Echilibrul economiei naţionale şi al Leului în faţa Euro depind de o asemenea strategie", a precizat domnia sa.

Analiza brokerilor arată că dimensiunea datoriilor Italiei face ca fondurile aflate în prezent la îndemâna autorităţilor europene să fie insuficiente, astfel încât FMI devine sursa de finanţare spre care se orientează atenţia unei ţări care are nevoie de peste 325 miliarde euro în 2012 pentru a-şi rostogoli datoria ajunsă la scadenţă şi a acoperi deficitul public. "A recurge la FMI- fapt despre care se vorbeşte tot mai mult în cazul Italiei- este aproape imposibil în condiţiile actuale", spune Victor Safta. Potrivit domniei sale, puterea de foc a fondului este acum de aproximativ 390 miliarde euro; chiar dacă ar folosi toate resursele aflate la dispoziţie - ceea ce este extrem de puţin probabil, având în vedere regula prudenţei care impune fonduri şi pentru alte situaţii de urgenţă - FMI abia ar putea acoperi nevoile Italiei pentru o perioada puţin mai mare de un an. Şeful XTB mai precizează : "O sumă de 6-700 miliarde euro ar fi mult mai bine primită de către pieţe, dar pentru aceasta ar fi nevoie de alocarea de noi finanţări către FMI, din partea ţărilor emergente care au puterea să o facă. Problema este că pentru moment China, principalul susţinător vizat, nu se grăbeşte să aducă banii de care ar fi nevoie".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb