X-Trade Brokers: Finalul crizei din România rămâne îndepărtat

A.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 septembrie 2009

Victor Safta: Dintre toate ţările blocului comunitar, în luna iulie, România a înregistrat cea mai puternică scădere a activităţii în sectorul construcţiilor.

Victor Safta: Dintre toate ţările blocului comunitar, în luna iulie, România a înregistrat cea mai puternică scădere a activităţii în sectorul construcţiilor.

Declinul continuă în sectorul construcţiilor

Atenţia privind creşterea economică viitoare trebuie îndreptată spre alte sectoare

Ultimele date statistice privind sectorul construcţiilor sunt indicatori ai prelungirii crizei în ţara noastră, subliniază analiştii de la X- Trade Brokers. În trimes­trul al doilea, construcţiile au cunoscut un declin record, de 14,2% faţă de primele trei luni ale anului, iar în continuare, în luna iulie, activitatea din construcţii a scăzut în România cu 9%, în raport cu luna anterioară, faţă de un declin de 1,1% în Uniunea Europeană. În plus, datele statistice oficiale relevă faptul că numărul tranzacţiilor imobiliare înscrise în Cartea funciară în primele şase luni din 2009 a scăzut cu 26,25% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit raportului trimis de casa de brokeraj.

"Dinamica înregistrată de sectorul construcţiilor şi domeniul imobiliar sunt indicatori extrem de importanţi privind finalul crizei în orice ţară, iar România nu face excepţie, cu atât mai mult cu cât, similar Spaniei, creşterea economică din perioada anterioară s-a bazat prea mult pe aces­te segmente", potrivit lui Victor Safta, directorul sucursalei din Româ­nia a X-Trade Brokers.

Domnia sa a spus că dintre toate ţările blocului comunitar, în luna iulie, România a înregistrat cea mai puternică scădere a activităţii în sectorul construcţiilor, comparativ cu luna precedentă. "Chiar dacă, aşa cum este de dorit, viitoarea creştere economică - de după criză - va fi mai echilibrată şi bazată pe mai multe sectoare de activitate - această evoluţie este un semnal clar privind finalul îndepărtat al crizei", a arătat domnul Safta.

În situaţii similare, de contracţii lunare accentuate pe acelaşi sector, se regăsesc şi alte state membre precum Slovenia (-4,6%) şi Spania (-4,1%).

Cel mai apropiat de România este cazul Spaniei, a cărei economie s-a dovedit a fi foarte vulnerabilă faţă de criza mondială deoarece s-a bazat, la rândul său, prea mult pe volumul de activitate din imobiliare. În prezent, Spania, cândva ţara cu cel mai rapid ritm de creştere din zona euro, suferă o gravă încetinire economică, semnalând o contracţie de 4,1% în trimes­trul al doilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) coborând cu 1% faţă de primele trei luni ale acestui an.

O dinamică ridicată a sectorului de construcţii este un semnal clar privind creşterea economică a unei ţări, dată fiind cererea manifestată atât de persoanele fizice în ceea ce priveşte spaţiile locative, cât şi cea din partea companiilor, pentru spaţii de birouri şi facilităţi de producţie, potrivit analiştilor X-Trade Brokers.

Victor Safta a declarat: "În Româ­nia, atenţia rămâne însă în prezent îndreptată în mod excesiv şi nesănătos asupra construcţiilor. Spania este un bun exemplu în acest sens, dacă mai era nevoie, având în vedere faptul că România însăşi simte efectele axării unitare asupra unui domeniu. Credem că, în viitoarea creştere economică ce va urma finalului crizei, construcţiile şi domeniul imobiliar vor cunoaşte o inerţie şi vor evolua pozitiv la ceva timp după revenirea altor sectoare, iar acest lucru va fi benefic economiei româneşti în ansamblu, care va avea o structură de creştere mai echilibrată".

X- Trade Brokers DM SA este o casă de brokeraj înfiinţată în Polonia, în anul 2002, care s-a extins în alte şase ţări europene: Cehia, Slovenia, Spania, Italia, Germania şi România, fiind autorizată şi monitorizată de instituţiile locale care reglementează pieţele de profil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb