X-Trade Brokers se aşteaptă ca preţul petrolului să rămână extrem de volatil

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2010

Atât Europa, cât şi SUA îşi revin după criză într-un ritm destul de slab faţă de aşteptările iniţiale. În ultima perioadă, preţul petrolului a înregistrat creşteri importante: din cauza deprecierii dolarului american, investitorii s-au reorientat către mărfuri, în special către petrol. Preţul petrolului va rămane volatil în perioada următoare.

Întrucât Europa şi SUA ies din criză într-un ritm mult mai scăzut decât se estima iniţial, iar economia Chinei a înregistrat o diminuare a ritmului de creştere în cel de-al doilea trimes­tru, evoluţiile macroeconomice nu justifică o creştere a preţului petrolului precum cea de săptămâna trecută, care trebuie explicată în principal prin reorientarea investitorilor către investiţiile în petrol, în detrimentul dolarului american, aflat într-un proces de depreciere, este de părere Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.

< Mecanismul este firesc şi apare cam de fiecare dată când moneda americană scade  >, a spus domnia sa, adăugând: <  Problema este că, în condiţiile unei revigorări economice globale care s-a dovedit în ultima vreme a fi destul de fragilă, un preţ mare al petrolului devine o piedică în plus în calea unei creşteri economice stabile şi consistente : dincolo de interesele investitorilor de pe pieţele financiare, preţurile carburanţilor se regăsesc în <  viaţa reală  >, afectând pe toată lumea şi toate industriile >.

În primul semestru al anului curent, petrolul a fost extrem de volatil: la începutul anului, preţul era de 78,42 dolari/ baril, atingând, în primele zile ale lunii mai, maximul pe anul în curs, respectiv de 89,51 dolari/baril, dar încheind primul semes­tru la un nivel mai mic decât cel de la începutul anului, respectiv de 74,62 dolari/ baril. Pe parcursul lunii iulie, preţul petrolului a crescut însă cu 5,4%, iar în prima săptămână din august, cu 2,37%, încheind ziua de vineri (6 august) la un nivel de 80,3 dolari/ baril, după ce a trecut printr-un maxim de 82,82 dolari/ baril. <  Săptămâna trecută, petrolul a atins maximul ultimelor trei luni, depăşind din nou pragul de 82 dolari per baril, fapt care a provocat îngrijorare în toate industriile, de la liniile aeriene, la diverşi producatori, transportatori etc. , care oricum se confruntă cu dificultăţi majore  >.

Pentru perioada următoare, analiştii X-Trade Brokers se aşteaptă la o volatilitate ridicată a preţului petrolului, fiind posibile chiar şi <  mişcări foarte bruşte  > ale acestuia. Petrolul a deschis ziua de luni la un nivel apropiat de cel cu care a închis săptămâna trecută (80,47 dolari/ baril), însă, în primele ore ale zilei, numărul de tranzacţii cu petrol a fost extrem de redus comparativ cu multe alte zile. <  E ca şi cum piaţa este în aşteptare şi nimeni nu poate estima încotro se va duce preţul petrolului în viitorul apropiat, deşi teoretic, bazându-ne pe analiza tehnică, ar trebui să vedem o oarecare corecţie a creşterii marcate săptămâna trecută. Petrolul are însă <  legile şi jocurile  > sale proprii ; să nu uităm că în prima jumătate a anului 2009 preţul său a crescut cu peste 50%, în condiţiile în care întreaga lume se confrunta cu criza economică gravă şi încă nu se întrevederea orizontul ieşirii din criză a vreuneia dintre economiile importante ale lumii... În consecinţă, ne aşteptăm ca preţul petrolului să rămână extrem de volatil în perioada următoare  >, a arătat Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb