X-Trade Brokers: Stabilitatea monedei este mai importantă decât modul de realizare

(C.P.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 decembrie 2009

X-Trade Brokers: Stabilitatea monedei este mai importantă decât modul de realizare

O monedă relativ stabilă este crucială pentru actuala etapă economică, iar modul în care se realizează stabilitatea trece pe locul al doilea, apreciază Victor Safta, directorul sucursalei din România a casei de brokeraj X-Trade Brokers. Domnia sa este de părere că politica Băncii Naţionale a României (BNR) de a susţine leul, atât pe termen scurt, cât şi mediu, alături de creşterea cererii pentru producţia internă, pot face moneda naţională să fie o miză pe termen lung, apărând ca foarte posibilă aprecierea către finele anului viitor, se arată în comunicatul X-Trade Brokers.

Rămân însă o serie de bariere care trebuie depăşite, în frunte cu elaborarea unui buget pe 2010 care să asigure îndeplinirea criteriilor impuse de FMI, eliberarea tranşelor următoare din împrumut şi creşterea investiţiilor, mai susţine domnul Safta.

BNR a reuşit în acest an o performanţă notabilă, şi anume menţinerea monedei naţionale în limite rezonabile pentru o perioadă de criză care s-a tradus într-o scădere a economiei cu circa 7-8% pe anul în curs, potrivit comunicatului citat.

Leul a oscilat în raport cu euro chiar mai puţin decât zlotul polonez, în condiţiile în care Polonia s-a menţinut "la suprafaţa crizei", arată analiştii X-Trade Brokers.

Victor Safta a explicat: "Economia României se bazează în mică măsură pe exporturi (raportul exporturi/PIB este de 25%), iar o monedă relativ stabilă - chiar şi depreciată comparativ cu anul precedent - a constituit un factor de încredere într-un an plin de necunoscute şi de provocări. În plus, menţinerea dobânzii de referinţă la un nivel ridicat a încurajat investiţiile în lei, susţinând moneda naţională şi contrabalansând deprecierea cauzată de slaba performanţă a economiei".

Una dintre puţinele evoluţii "sănătoase" datorată crizei economice a fost scăderea dramatică a importurilor, respectiv cu 36%, raportat în euro, în primele nouă luni ale anului în curs. Acest fapt a orientat consumul către producţia internă, care a fost stimulată să utilizeze resurse locale.

"Pe de altă parte, în luna septembrie, exporturile au înregistrat o creştere de 18,8%, comparativ cu luna precedentă, arătând că multe companii profită de revigorarea unor economii vest-europene, precum Germania sau Franţa, şi îşi cresc expunerea pe aceste pieţe, contribuind astfel la susţinerea atât a economiei româneşti, cât şi a leului", a adăugat Victor Safta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb