Pentru acest sezon, Asociaţia Litoral - Delta Dunării (ALDD) şi-a propus o creştere de peste 15% a numărului de turişti pe litoral şi de 20% în Delta Dunării, a declarat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei, cu ocazia prezentării bilanţului participărilor la târgurile de turism de la Helsinki, Bruxelles, Tel Aviv, Bucureşti, Berlin şi Moscova, precum şi rezultatul întâlnirilor oficiale pe care le-au avut reprezentanţii Asociaţiei în oraşul Sankt Petersburg, care celebrează în acest an 10 ani de înfrăţire cu oraşul Constanţa.
Corina Martin a spus: "Obiectivul nostru principal şi pentru acest an rămâne extinderea duratei sezonului pe litoralul românesc şi de aceea aducem evenimente chiar de la mijlocul lunii aprilie. Deschiderea festivă a sezonului estival va avea loc în marele weekend 26 aprilie - 01 mai, cu o serie bogată de evenimente în Delta Dunării, Mamaia şi Vama Veche.
Ne bazăm pe succesul proiectului nostru de atragere a celor 4 zboruri interne care vor uni, săptămânal, Constanţa cu Timişoara, Oradea, Cluj şi Iaşi şi a celor 4 rute externe noi, proiect pe care îl considerăm cel mai mare obiectiv atins la 10 ani de aniversare a Asociaţiei Litoral - Delta Dunării."
• Nordicii încep să reconsidere litoralul românesc
În urma discuţiilor purtate cu ocazia târgului de turism de la Helsinki (considerat cel mai important pentru zona scandinavă), Corina Martin a anunţat că ALDD va organiza, la începutul lunilor mai sau iunie, câte un infotrip pe litoralul românesc pentru agenţi de turism şi ziarişti din Finlanda, respectiv din Polonia. Turiştii nordici sunt interesaţi de sejururi în luna mai şi prima jumătate a lunii iunie, dar şi în septembrie, în special în sudul litoralului (pentru tratament) şi Delta Dunării, a precizat Corina Martin, adăugând că problema principală care rămâne de rezolvat este cea a zborurilor charter, pentru care se caută în prezent un operator disponibil.
Aceasta a mai menţionat că agenţiile de turism nordice au început să fie din nou interesate de litoralul românesc după ce au vizionat filmul de promovare a staţiunii Mamaia. "În urmă cu 10 ani nordicii s-au retras de pe piaţa românească din cauza faptului că plajele nu mai erau administrate de hotelieri, care să poată oferi seviciile specifice, precum şi a tarifelor practicate atunci", a explicat preşedintele ALDD.
• Zboruri directe din Bruxelles şi Paris
Corina Martin a adăugat că la târgul de Bruxelles partea română a scos în evidenţă noile zboruri directe inaugurate, în acest an, între Constanţa şi capitala belgiană (pentru ţările din zona Benelux), precum şi cele care vor face legătura cu Paris, pieţe de unde sunt aşteptate mai multe serii de turişti pe litoralul românesc. "Îmi aduc aminte că în 1990 turştii francezi erau prezenţi în sudul litoralului şi Delta Dunării din aprilie până în octombrie" a menţionat aceasta.
• Israelienii vor aduce încasări de aproape 10 milioane dolari turismului de pe litoral
În ceea ce priveşte destinaţia Tel Aviv, preşedintele ALDD a spus că în această vară vor exista 4 curse charter spre Constannţa (cu una în plus faţă de anul trecut), care vor aduce în Mamaia, Eforie, Neptun şi Costineşti 8.000 de turişti israelieni. Se estimează că aceştia vor aduce încasări 8 milioane dolari pentru hotelieri, la care se vor adăuga 1,5 - 2 milioane dolari care vor fi cheltuiţi de turişti pentru excursiile suplimentare, spectacole etc. "Mulţi dintre cei care ne-au vizitat standul la târgul de turism de la Tel Aviv cunoşteau bine România, vorbeau limba română şi aveau familii în ţară", a declarat Corina Martin. Totodată, aceasta a precizat că în acest an vor sosi la Constanţa şi primele chartere din Beirut, care vor aduce pe litoral 1.000 de turişti libanezi.
• Cea mai consistentă participare la un târg de turism şi cele mai mari costuri
Pentru participarea la ultimul târg de turism al României, ALDD a cheltuit în cele 4 zile de desfăşurare a manifestării 25.000 de euro, având în vedere că 94% din turiştii de pe litoral provin de pe piaţa autohtonă. "A fost evenimentul cu cea mai consistentă prezenţă a noastră, cu spectacole zilnice, cu participarea în premieră de agenţi economici şi autorităţi locale din Jurilovca, Cernavodă, Vama Veche etc.", a spus preşedintele asociaţiei.
• Destinaţia România reapare şi în cataloagele germane cu Delta Dunării
Corina Martin a mai precizat că destinaţia România a început să reapară în cataloagele germane, în special cu Delta Dunării. La târgul de truism de la Berlin ALDD a început deja să promoveze viitoarele curse aeriene directe dintre Constanţa şi Stuttgart, aflate în proiect de lansare pentru anul viitor. "În unele ţări Delta Dunării este mai căutată decât staţinile turistice de pe litoral, iar în altele este invers. Dar zborurile directe sunt acum cele mai importante, pentru că ele deschid turismul", a spus Corina Martin.
• Zilele Constanţei organizate de Autorităţile locale din Sankt Petersburg
Reprezentanţii ALDD au efectuat şi o vizită în Sankt Petersburg (după participarea la târgul de turism de la Moscova), un oraş cu 5 milioane de locuitori şi 70 de zile cu soare pe an, dar care primeşte anual 8 milioane de turişti. Corina Martin a spus: "În anul 2007, a fost semnat acordul de prietenie şi colaborare (înfrăţire) între oraşul Constanţa şi Sankt Petersburg. În baza acestui acord, Comitetul de relaţii externe al autorităţii locale din Sankt Petersburg şi-a anunţat intenţia de a organiza acolo zilele Constanţei, precum şi de a sărbători acest acord pe parcursul întregului an, inclusiv cu ocazia celebrării zilelor Sankt Petersburgului. Odată cu celebrarea celor 10 ani de înfrăţire pregătim semnarea unui acord între ALDD şi Biroul de turism din Sankt Petresburg, care va reprezenta primul document internaţional de colaborare semnat de asociaţia noastră. Cât timp ne-am aflat acolo am văzut interesul manifestat pentru atragerea de turişti de pe această piaţă, o mulţime de bannere publicitare şi alte reclame promovând destinaţii din Grecia, Germania, Spania, Croaţia, Serbia, Muntenegru etc, într-o concurenţă susţinută".
"Din păcate, Consulatul General Român de la Sankt Petersburg este deservit doar de o singură persoană, respectiv consulul general, care se ocupă şi de acordarea vizelor pentru România. Vizele se solicită online şi se reuşeşte acordarea lor în termen de 3 zile. Cu toate acestea, am beneficiat de prezenţa şi ajutorul permanent acordat de consul, pe toată perioada şederii noastre acolo", a adăugat Daniel Iluşcă, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării şi vicepreşedinte al ALDD.
• 40.000 turişti pe litoral şi în Delta Dunării la sfârşitul lui aprilie
Din 27 aprilie vor fi lansate zborurile directe din Constanţa spre Roma, Paris şi Bruxelles, alături de Londra, Milano şi Istanbul. "Aşteptăm în weekendul 27 aprilie - 1 mai 2017 aproximativ 40.000 turişti pe litoral şi în Delta Dunării şi la o creştere cu 15% a circulaţiei turistice în acest an, faţă de 2016", a declarat Corina Martin. La rândul lui, Daniel Iluşcă a spus că este foarte optimist, estimând că sezonul 2017 va depăşi rezultatele celui mai bun an turistic pentru Delta Dunării, care a fost înregistrat în 2009.