Zece milioane de euro pentru dezvoltarea zonei Rupea - Cohalm

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 1 aprilie 2008

Zece milioane de euro pentru dezvoltarea zonei Rupea - Cohalm

Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB) a lansat Proiectul Pilot de Dezvoltare Locală Rupea - Cohalm, oficializat prin parafarea, la nivel local, a termenilor de referinţă ai acestui pro­gram. Ionuţ Ţaţa, directorul Agenţiei, a precizat că proiectul a fost iniţiat de Consiliul Europei, în cadrul Componentei C a Programului Regional pentru Patrimoniul Cultural şi Naţional din Sud-Estul Europei şi este coordonat la nivel local de ADDJB. Acest proiect îşi propune implementarea unui plan de dezvoltare durabilă socio-economică a comunităţilor din zonă, prin valorificarea resurselor de patrimoniu cultural şi natural. Proiectul se desfăşoară sub autoritatea Ministerului Culturii şi Cultelor.

Initiaţiva proiectului pilot a fost lansată de Consiliul Europei în România, în 2006. Au fost propuse ca posibile destinaţii două obiective de patrimoniu cultural de importanţă naţională - situl arheologic şi cetatea de la Histria (comuna Istria, judeţul Constanţa) şi Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Drăuşeni (comuna Caţa, judeţul Braşov). Astfel, comuna Caţa a devenit, din februarie 2007, punct central al unui Proiect Pilot de Dezvoltare Locală, ce va acoperi teritoriul a nouă localităţi din micro-regiunea Rupea - Cohalm, respectiv Rupea, Hoghiz, Caţa, Homorod, Jibert, Racoş, Ticuş şi Ungra. Această zonă se întinde pe o suprafaţă de 101.000 hectare şi are aproape 27.000 de locuitori.

Ionuţ Ţaţa a precizat că, pentru dezvoltarea acestei zone, au fost depuse proiecte de aproximativ zece milioane de euro. Domnia sa speră ca banii să ajungă, anul viitor, la beneficiari: "Zona Rupea este una dintre cele mai sărace din judeţ şi are nevoie de ajutor pentru a se dezvolta".

ADDJB este implicată în pregătirea unor proiecte cu impact asupra întregii zone Rupea - Cohalm, ce urmează a primi finanţare din fonduri structurale. Dintre acestea, Proiectul de Reabilitare a Cetăţii Rupea a fost primul depus spre finanţare în cadrul programului dedicat restaurării şi valorificării durabile a patrimoniului cultural din cadrul POR. Pe lângă acesta, se află în pregătire proiecte în domeniul gestionării deşeurilor, protecţiei biodiversităţii, dezvoltării resurselor umane sau dezvoltării turistice.

Potrivit ADDJ Braşov, principalele probleme sunt slaba conştientizare de către comunitatea locală a importanţei patrimoniului cultural în general şi a celui săsesc în particular, lipsa resurselor financiare necesare întreţinerii, restaurării sau consolidării obiectivelor de patrimoniu. Fondurile provenite de la bugetul statului, prin Programul Naţional de Restaurare, sunt insuficiente, iar interesul proprietarilor pentru întreţinerea şi restaurarea patrimoniului este scăzut sau inexistent. În unele cazuri, proprietatea obiectivelor de patrimoniu este incertă, acestea făcând obiectul unor solicitări de retrocedare. O altă problemă este şi calitatea slabă a unor lucrări de intervenţie efectuate de-a lungul timpului, câteva dintre aces­tea fiind chiar întrerupte din cauza calităţii necorespunzătoare.

În regiunea Rupea - Cohalm se află şi un important patrimoniu natural, reprezentat de arii protejate. Potrivit lui Ţaţa, acest patrimoniu natural nu este pus în valoare, fiind ameninţat de lipsa unui management adecvat, în timp ce infrastructura turistică este subdezvoltată. Zona are o slabă accesibilitate, ceea ce stopează dezvoltarea sa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb