Zgonea cere regândirea strategiei NATO privind vecinătatea estică

V.B.
Companii #Apărare / 19 septembrie 2014

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), a declarat astăzi, în SUA, că este necesară "o regândire a strategiei privind vecinătatea estică" a NATO, în contextul "unor provocări complexe de securitate", potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

La Washington, Zgonea a discutat cu înalţi oficiali americani despre aspectele prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în sfera diplomaţiei parlamentare.

În acest sens, preşedintele Camerei Deputaţilor a evocat importanţa pe care ţara noastră o acordă Parteneriatului Strategic cu SUA, care devine cu atât mai relevant în contextul evoluţiilor de securitate din imediata vecinătate a ţării noastre: "Întreaga comunitate euro-atlantică se află în faţa unor provocări complexe de securitate, la care răspunsul nu poate fi altul decât o regândire a strategiei privind vecinătatea estică, care să aibă ca punct de plecare opţiunile liber exprimate ale partenerilor estici de a aprofunda cooperarea cu structurile europene şi euro-atlantice".

Social-democratul a adăugat că, în aceste momente tensionate, este necesar ca întreaga comunitate euro-atlantică să continue să acţioneze solidar pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici cei mai expuşi la evoluţiile imprevizibile din imediata vecinătate.

Participanţii la Forum au împărtăşit preocupările părţii române pentru evoluţiile de securitate din spaţiul Estic, precum şi nevoia unei coordonări strategice europene şi euro-atlantice în acest sens.

În marja Forumului, preşedintele Valeriu Zgonea a avut o serie de întâlniri bilaterale, cu membri ai "Caucus"-ului (Grupului de prieteni) pentru România din Congresul SUA şi lideri importanţi ai Congresului SUA.

Astfel, Zgonea a avut, ieri, o nouă serie de întâlniri bilaterale cu înalţi oficiali americani, printre care Kurt Volker, fost ambasador SUA la NATO, Tom Marino, vicepreşedintele Subcomitetului pentru Europa, Eurasia şi riscuri emergente din Camera Reprezentanţilor, Robert Aderholt, preşedinte al Comitetului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, membru al Caucusului pentru România, Nancy Pelosi, lidera democraţilor din Congresul SUA, Jeff Miller, preşedintele Comitetului pentru problemele veteranilor şi vicepreşedintele Delegaţiei Congresului SUA la Adunarea Parlamentară a NATO, membru marcant al Grupului de prieteni pentru România din Congresul SUA.

Şeful deputaţilor români a abordat aspecte prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA şi perspectivele dezvoltării cooperării româno-americane, inclusiv în sfera diplomaţiei parlamentare, insistând, în mod special, asupra priorităţii pe care o reprezintă includerea României în programul Visa Waiver. Totodată, a subliniat dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral, exprimându-şi satisfacţia pentru concretizarea unei agende relevante a schimburilor de vizite la nivel parlamentar, atât la Washington, cât şi la Bucureşti, pentru promovarea eficientă a proiectelor de cooperare dintre România şi SUA.

"Ne concentrăm şi asupra intensificării cooperării economice, cu valenţe strategice, şi urmărim amplificarea cooperării sectoriale în domenii precum educaţia sau cercetarea", a mai spus Valeriu Zgonea.

Social-democratul participă, în perioada 17-19 septembrie, la "Parliamentary Intelligence - Security Forum", eveniment ce aduce în dezbatere aspecte privind ameninţările teroriste regionale, combaterea finanţării terorismului şi cooperarea instituţionalizată dintre UE si SUA în acest domeniu, precum şi coordonarea poziţiilor în actualul context de securitate din spaţiul Est-european.

Tot ieri, şeful deputaţilor români s-a întâlnit cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA, care şi-au exprimat interesul pentru păstrarea identităţii culturale şi lingvistice româneşti. Discuţiile au evidenţiat necesitatea multiplicării iniţiativelor privind organizarea de şcoli de duminică pentru copiii din comunitatea românească şi dezvoltarea unei colaborări cu Institutul Limbii Române pentru perfecţionarea procesului educativ.

"Vizita la Washington a preşedintelui Camerei Deputaţilor a evidenţiat faptul că interacţiunile bilaterale acoperă o zonă extrem de vastă de domenii, dincolo de dimensiunea de securitate, care a reprezentat şi continuă să reprezinte pilonul de bază al Parteneriatului Strategic", conchide comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Zgornaiala si atat..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb