Regiunea Viticolă a Colinelor Dobrogei reprezintă a treia zonă, ca întindere, pe harta viticolă a ţării, după Regiunea Dealurilor Moldovei şi cea a Dealurilor Munteniei şi Olteniei, potrivit lui Emil Dumitru, consilier juridic în cadrul Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV).
Domnia sa ne-a spus că, pe Dealurile Dobrogei, suprafaţa cultivată cu viţă de vie de soi nobil acoperă aproape 13.500 de hectare, din cele aproximativ 85.300 de hectare - suprafaţa totală de vie plantată în sis-tem organizat din ţară. În această regiune sunt cultivate circa 9.500 de hectare de teren cu soiuri albe de struguri, restul de peste 4.000 de hectare reprezentând suprafaţa plantată cu soiuri roşii.
Producţia anuală de vin se ridică la circa 614.663 de hectolitri, din care aproximativ 495.000 de hectolitri reprezintă vinul alb şi 119.589 hectolitri - vinul roşu.
În cadrul Regiunii Viticole a Colinelor Dobrogei, se regăsesc Denumirile de Origine Controlată (DOC) "Murfatlar", însoţită sau nu de una dintre subdenumirile Medgidia şi Cernavodă, "Babadag" şi "Sarica Niculiţel", însoţită sau neînsoţită de subdenumirea Tulcea.
Pe lângă cele şapte regiuni viticole din ţara noastră (Podişul Transilvaniei, Dealurile Munteniei şi Olteniei, Dealurile Moldovei, Banatul, Crişana şi Maramureşul, Terasele Dunării), ţara noastră mai are şi Regiunea Viticolă a Nisipurilor şi altor terenuri favorabile din sudul ţării. Aceasta deţine 5.562 de hectare de vie, dintre care 3.381 de hectare plantate cu soiuri albe de struguri şi 2.181 hectare cu soiuri roşii.
Cantitatea anuală de vin produsă în Regiunea Nisipurilor se ridică la circa 132.624 de hectolitri, 54.941 ha fiind vin alb şi 77.683 ha - vin roşu.
Anul trecut, România a produs, în total, peste 3 milioane de hectolitri de vin produs în cadrul pieţei organizate. Din volumul total, aproximativ 415. 978 ha de vin este DOC, peste un milion de ha reprezintă cantitatea de vin cu Indicaţie Geografică (IG) şi circa 1,6 milioane de hectolitri este vinul de masă.
Pe lângă vinul produs în sistem organizat, mai există şi vinul făcut în gospodăriile particulare, pentru consumul propriu.