CARICATURA PE CARE CAHRLIE HEBDO O VA PRIMI DE LA CĂTĂLIN IVAN: "Un desen bun este un pumn în gură"

V.D.
Miscellanea / 18 iunie 2018

"Un desen bun este un pumn în gură"

Europarlamentarul român Cătălin Ivan merge personal la sediul redacţiei Charlie Hebdo din Paris pentru a transmite invitaţia de a participa la dezbaterea despre libertatea de exprimare şi demnitate umană, pe care o organizează în septembrie, la Bruxelles, se arată într-un comunicat de presă remis Redacţiei noastre.

Pe lângă invitaţie, Cătălin Ivan transmite publicaţiei franceze şi o caricatură realizată de caricaturistul @jup, o replică la cea pe care Charlie Hebdo a publicat-o după câştigarea titlului Roland Garros de către Simona Halep. Motto-ul caricaturii aparţine publicaţiei la Charlie Hebdo: "Un desen bun este un pumn în gură".

Caricatura pe care Cahrlie Hebdo o va primi de la Cătălin Ivan va fi şi pe afişul dezbaterii europene din toamnă, de la Parlamentul European, cu textul tradus în engleză. Astăzi însă, Charlie Hebdo va primi caricatura şi scrisoarea în limba franceză, se mai arată în comunicat.

Textul se poate regăsi mai jos:

"Domnule redactor şef al revistei Charlie Habdo,

Vă scriu în calitate de membru al Parlamentului European, singura instituţie europeană care reprezintă cetăţenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind încărcat cu o mare responsabilitate faţă de cei care ne-au învestit cu încrederea lor.

O dată în plus, sunt onorat să reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu, şi luptă încă şi astăzi, pentru a-şi câştiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce în Franţa poate părea un dat, în România şi în alte ţări membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obţinut greu, cu multe eforturi, cu vărsare de sânge şi generaţii întregi sacrificate. Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea bănui că intenţionează să pună pumnul în gura cuiva care doreşte să-şi exprime liber opinia.

Publicaţia pe care o conduceţi a scandalizat de nenumărate ori, prin poziţiile adoptate faţă de subiecte cel puţin sensibile pentru categorii vaste de populaţie, fie că vorbim de religii, ţări sau culturi. Fără să-mi propun să judec politica editorială a revistei Charlie Hebdo, vă fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzată. În luna septembrie voi organiza o dezbatere în Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneşte şi ne dezbină atunci când vorbim de libertatea presei. În preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezintă dorinţa statelor semnatare de a avea "un viitor paşnic întemeiat pe valori comune" şi se declară că "Uniunea este întemeiată pe valorile indivizibile şi universale ale demnităţii umane".

Libertatea de exprimare a unuia se opreşte acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine şi la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la liberă exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea.

Pentru că prezenţa dumneavoastră ar fi importantă, vă rog să-mi comunicaţi o perioadă în care agenda v-ar permite să veniţi la Bruxelles. Dacă nu aveţi o perioadă preferată, în maximum o săptămână voi reveni cu invitaţia oficială şi cu toate datele acestei dezbateri.

Având convingerea că şi pentru dumneavoastră libertatea şi demnitatea sunt valori care trebuie apărate în egală măsură, vă rog să primiţi această caricatură ca preambul al unei dezbateri pe cât de importante, pe atât de necesare.

Cătălin Ivan, europarlamentar S & D"

Din păcate, caricatura pe care i-o trimite Cătălin Ivan redacţiei Charlie Hebdo are un corespondent în istoria redacţiei, când caricaturiştii revistei au fost asasinaţi pentru ceea ce au publicat. Prin urmare nu este o glumă ci înfăţişarea unei scene istorice.

Pe de altă parte, caricatura publicată de Charlie Hebdo având-o drept subiect pe Simona Halep - câştigătoarea turneului de la Roland-Garros ca şi când ar fi ţigancă strigând: "Fier vechi, Fier vechi" este dezgustătoare şi şovină.

Atâta timp cât legislaţia franceză nu pedepseşte şovinismul, nu mai rămâne drept instrument de acţiune decât ca caricaturiştii de la Charlie Hebdo să fie reeducaţi, astfel că invitaţia lui Cătălin Ivan la o dezbatere este cât se poate de potrivită.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ch arlie Hebdo i-a răspuns anticipat despre cei scandalizati pe Facebook, Twiter.

    1. Sunt votant pesedist si voi merge cu camarazii mei sa protestez ZILNIC in fata ambasadei Frantei pentru BATJOCURA la care este supusa Romania de fapt...

      Moșule, problema e alta! Una e fb sau twi și altceva site-ul oficial ch arlie Hebdo! Băieții nu te lasă să citești mai mult decât vor ei! Trebuie să plătești, treabă ...j! Deci ei nu au răspuns oficial pe site-ul lor! Intră și verifică! Salutare:))

      Dacă ești la profesionala ce te interesează?

      Așteaptă până după Revelion să ai curaj.

      Recunosc, e greu pt. cei mulți:))) ch arlie Hebdo e dificil în Vaslui, nu au banda largă:))) altceva e larg acolo:)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb