Consiliul UE confirmă concluziile şi recomandările raportului CE pentru România în cadrul MCV

Adina Lateş
Politică / 15 martie 2016

Consiliul Uniunii Europene a confirmat marţi concluziile şi recomandările rapoartelor pentru România şi Bulgaria prezentate de Comisia Europeană la finalul lunii ianuarie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), instrument care va rămâne în vigoare până la obţinerea unor rezultate concrete şi durabile pentru atingerea obiectivelor stabilite la introducerea MCV, potrivit unui comunicat al Consiliului UE.

În concluziile adoptate astăzi în cadrul Consiliului Afaceri Generale al UE este salutată buna cooperare între România şi Bulgaria, pe de o parte, şi Comisia Europeană şi celelalte state membre, pe de altă parte, şi se reafirmă faptul că MCV continuă să fie instrumentul adecvat pentru a ajuta eforturile pentru îndeplinirea reformelor în cele două ţări. ''În acest context, Consiliul aşteaptă cu nerăbdare următoarele rapoarte ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în interval de un an şi salută intenţia Comisiei de a continua monitorizarea îndeaproape a situaţiei din Bulgaria şi România şi de a informa periodic Consiliul'', relevă concluziile CAG.

Consiliul reiterează aderarea la valorile şi principiile Uniunii Europene şi susţine că implementarea eficientă a reformelor concentrate pe rezultate durabile rămâne esenţială pentru a garanta faptul că cetăţenii beneficiază deplin de pe urma tuturor oportunităţilor oferite de statutul României şi Bulgariei de membre ale UE. ''În această privinţă, Consiliul reafirmă necesitatea unui sprijin politic larg şi fără echivoc pentru asemenea reforme, pentru a atinge obiectivele din cadrul MCV'', menţionează concluziile Consiliului.

În cazul ţării noastre, o altă concluzie este aceea că măsurile adoptate de instituţiile judiciare şi în domeniul integrităţii pentru a combate corupţia la nivel înalt şi-au menţinut ritmul impresionant. ''Profesionalismul din cadrul sistemului judecătoresc românesc ca întreg a continuat să crească. În general, Consiliul consideră că România, prin menţinerea tendinţelor pozitive actuale de reformă şi de consolidare a progreselor şi prin internalizarea obiectivelor MCV cu politicile şi strategiile naţionale, se află pe calea către asigurarea durabilităţii şi ireversibilităţii necesare a reformelor care ar permite României să atingă obiectivele Mecanismului'', adaugă Consiliul.

Totodată, este subliniată importanţa unui angajament politic larg şi fără echivoc în special cu privire la combaterea corupţiei la toate nivelurile, la independenţa sistemului judiciar şi la alte probleme de integritate evidenţiate în raport.

Consiliul încurajează România să finalizeze şi adopte rapid Planul de acţiune 2015-2020 pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020 şi dezvoltarea unei noi Strategii Naţionale Anticorupţie - potrivit aceloraşi concluzii.

''România trebuie să consolideze progresele privitoare la asigurarea respectării şi apărării independenţei sistemului judiciar. Continuarea reformei sistemului judiciar, inclusiv adoptarea rapidă a amendamentelor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în concordanţă cu ceea ce a fost prezentat de guvern, este şi ea de importanţă deosebită'', arată documentul Consiliului UE.

Raportul prezentat de Comisia Europeană pe 27 ianuarie relevă că, în ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism, demonstrându-şi inclusiv capacitatea de adaptare la schimbările importante aduse Codului de Procedură Civilă şi Codului de Procedură Penală, să depună eforturi în vederea unificării jurisprudenţei şi să fie pregătit să apere independenţa sistemului judiciar. Acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de autorităţile cu responsabilităţi în materie de integritate în vederea combaterii corupţiei la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante. Menţinerea acestei tendinţe este un semn că România realizează progrese durabile în direcţia îndeplinirii obiectivelor MCV, aprecia executivul comunitar în raportul MCV, aminteşte Agerpres,

În acelaşi timp, potrivit executivului european, mai multe recomandări din raportul privind MCV pe 2015 sunt în continuare valabile, ceea ce înseamnă că reforma nu se bucură de consensul general necesar pentru ca progresele înregistrate să devină durabile. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să fie atacate. Parlamentul pune sub semnul întrebării reforma codurilor penale, iar deciziile acestei instituţii de a le permite sau nu organelor de urmărire penală specializate în combaterea corupţiei să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni nu se bazează nici în prezent pe criterii obiective, se mai menţiona în raportul Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb