În timpul conferinţei TEN-T & CEF, două noi staţii de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice au fost puse în funcţiune la Suceava şi Roman de către E.ON Energie România, numărul unităţilor funcţionale instalate de companie ajungând astfel la şapte.
Iniţiativa face parte din proiectul NEXT-E, cofinanţat din fonduri europene, prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF,) prin care E.ON Energie România şi-a propus să instaleze, în total, 19 unităţi de încărcare rapidă a autovehiculelor, alte 21 urmând să fie instalate de către MOL, unul dintre partenerii din acest proiect, se arată într-un comunicat remis, astăzi, Redacţiei noastre.
"NEXT-E este un proiect important al programului Connecting Europe Facility (CEF), care va contribui în mod semnificativ la îndeplinirea obiectivelor TEN-T de a sprijini construirea infrasctructurii de transport pentru combustibili alternativi din Uniunea Europeana. Ne bucurăm de faptul că proiectul a fost prezentat şi astăzi, la Bucureşti, în cadrul conferinţei TEN-T de anul acesta" a declarat Herald Ruijters, Director, DG MOVE, Directorate B - Investment, Innovative & Sustainable Transport, European Commission, conform comunicatului.
Pusă în funcţiune cu doar o lună în urmă, staţia de încărcare de la Iaşi a înregistrat cel mai mare număr de încărcări (41), fiind urmată de cea de la Adjud (27) şi Târgu Frumos (21).
Cele două staţii de încărcare de la Suceava şi Roman au o putere maximă de 93 kW. Astfel, timpul mediu de încărcare a unei maşini electrice va fi de aproximativ 40 de minute pentru 80% din baterie. În fiecare locaţie este instalată câte o staţie de tip fast charge 2x50 kW (curent continuu) + 1x43 kW (curent alternativ). De asemenea, fiecare staţie are minimum 2 locuri de parcare, mai informează comunicatul.
Până la sfârşitul anului viitor, E.ON îşi propune să implementeze proiectul pe ruta Iaşi - Gheorghieni - Tg. Mureş, care va deveni astfel o "autostradă electrică" de care vor putea beneficia toţi posesorii de autovehicule prietenoase cu mediul având asigurată infrastructura de încărcare pe întreg traseul. O altă "autostradă electrică", care va lega municipiul Iaşi de Bucuresti, se află în plină dezvoltare.