XTB POLONIA:  Embargoul UE sporeşte incertitudinea şi alimentează creşterea preţurilor pe piaţa petrolului

G.D.
Miscellanea / 1 iunie 2022

Sursa: Twitter, TankerTrackers.com

Sursa: Twitter, TankerTrackers.com

Uniunea Europeană a anunţat că a ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, încă o dată, măsurile convenite par a fi un "embargo pe hârtie", care nu afectează disponibilitatea materiei prime, dar sporeşte incertitudinea şi alimentează creşterea preţurilor pe piaţa petrolului.

Vor avea noile acţiuni ale UE un impact real, negativ, asupra afacerilor petroliere din Rusia? Sau va duce doar la preţuri mai mari?

Membrii Uniunii Europene au anunţat că au convenit să impună un embargo asupra petrolului rusesc.

Cu toate acestea, va fi doar un embargo parţial, deoarece nu va afecta petrolul rusesc importat prin conducte.

Fluxurile de petrol rusesc către UE prin conducte s-au ridicat la aproximativ 750 de mii de barili pe zi în 2021, în timp ce puţin peste 1,5 milioane de barili pe zi au fost transportaţi pe mare.

Al şaselea pachet de sancţiuni din partea UE va interzice, teoretic, aproximativ două treimi din importurile de petrol ruseşti.

Pachetul de sancţiuni anterior presupunea că UE va renunţa la petrol şi derivatele petroliere ruseşti la sfârşitul acestui an sau la începutul următorului. Acum este de aşteptat ca acest proces să se accelereze.

Totuşi, trebuie menţionat că petrolul rusesc va continua să curgă în Europa prin conducte.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a declarat că până la 90% din toate importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârşitul acestui an, subliniază sursa citată.

Restul de 10% vor curge prin conducte către Slovacia, Republica Cehă şi Ungaria, precum şi către Ungaria şi România pe cale maritimă, datorită "scutirilor" convenite.

Cu toate acestea, ţări precum Polonia sau Germania vor putea în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Druzhba, care ar putea transporta până la 1 milion de barili pe zi.

Sunt sancţiunile şi embargoul eficiente?

Pe lângă embargoul pe petrol, cel de-al şaselea pachet de sancţiuni UE va include şi alte sancţiuni asupra băncilor şi persoanelor fizice.

Totuşi, exporturile de mărfuri energetice reprezintă un aspect cheie pentru Rusia, în special exporturile de petrol.

Chiar dacă unele ţări şi companii au decis să se autosancţioneze şi să se îndepărteze de mărfurile energetice ruseşti, excedentul de cont curent al Rusiei a explodat la niveluri record, în principal din cauza preţului ridicat al petrolului şi a ratei de schimb USDRUB artificial scăzut.

De asemenea, trebuie menţionat că embargoul poate fi doar parţial eficient.

Aruncând o privire la datele de urmărire a tancurilor, putem observa că exporturile ruseşti către "destinaţii necunoscute" au crescut vertiginos în aprilie, comparativ cu martie, subliniază sursa citată.

Acest lucru poate creşte şi mai mult sub noul embargo, deoarece unele ţări ar putea încerca să-l ocolească.

Rămâne multă incertitudine

UE s-a grăbit să anunţe că s-a ajuns la un acord, dar multe detalii tehnice rămân necunoscute şi nehotărâte.

În primul rând, încă nu se ştie cât vor dura scutirile.

În plus, deşi Polonia şi Germania au spus că intenţionează să reducă la zero importurile de petrol rusesc, rămâne nesigur dacă o vor face, deoarece li se va permite în continuare să-l importe prin conducte.

Mai mult, este încă incert dacă vor fi implementate măsuri pentru a interzice transporturile de petrol rusesc către ţări din afara UE.

Aproximativ 1/4 din toate tancurile sunt înmatriculate în Grecia. UE doreşte să interzică asigurarea petrolierelor cu ţiţei ruseşti, dar Grecia şi alte ţări vor "exceptări" în acest caz.

Este petrolul deja supraevaluat?

În ciuda unei situaţii tensionate, piaţa petrolului este mai mult sau mai puţin echilibrată.

Un volum ridicat de petrol rusesc este încă transportat în Europa, iar importurile din Orientul Mijlociu, în special Emiratele Arabe Unite sau Arabia Saudită, sunt, de asemenea, în creştere.

Cei mai mari producători OPEC deţin capacitate neutilizată din cauza cererii mai scăzute din Asia, unde este expediată o cantitate tot mai mare de petrol rusesc.

Mai mult decât atât, embargoul UE pentru petrol a fost deja stabilit de ceva timp, prin urmare există riscul unor profituri pe măsură ce riscul se materializează, se menţionează în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb