Un proiect de înfrăţire, cu o durată de 22 de luni şi un buget total de 1,5 milioane euro, va sprijini Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) să obţină acreditarea internă, proiectul fiind lansat ieri la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, informează APIA. Experţii britanici şi polonezi vor furniza un transfer de cunoştinţe experţilor români referitor la etapele necesare creării unei Agenţii de Plăţi operaţionale.
Aspecte cheie, cum ar fi elaborarea legislaţiei armonizate cu cea a Uniunii Europene, implementarea mecanismelor de piaţă agricolă (ex: cereale, carne de pasăre şi ouă, zahăr, carne de porc, vin) şi instruirea personalului vor fi prezentate detaliat în cadrul proiectului.
"Sîntem convinşi de importanţa şi necesitatea majoră a acestui proiect. Acreditarea APIA reprezintă o prioritate a Guvernului României în procesul de integrare în UE şi astfel, cu sprijinul experţilor din statele membre partenere, vom crea procedurile necesare şi vom sprijini instruirea celor aproximativ 5.000 de salariaţi din cadrul APIA, astfel încît începînd din 2007 să putem derula schemele PAC", a spus Mugur Crăciun, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi coordonator al proiectului, citat de Rompres.
Proiectul de înfrăţire a fost lansat în prezenţa coordonatorului pentru proiecte de înfrăţire al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Giorgio Ficcarelli, şeful de proiect în numele Departamentului de Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurale din Regatul Unit al Marii Britanii, Edward Currie, şi şeful de proiect în numele Agenţiilor Poloneze, Waldemar Sochaczewski.