18 organizaţii de mediu cer corectarea Codului Silvic în regim de urgenţă

A.P.
Miscellanea / 2 octombrie 2020

18 organizaţii de mediu cer corectarea Codului Silvic în regim de urgenţă

WWF România şi alte 17 asociaţii din sectorul forestier au trimis Guvernului României o scrisoare prin care îi solicită să emită o Ordonanţă de Urgenţă care să corecteze Codului Silvic, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

Acesta notează: "Este absolut necesară instituirea unei noi direcţii strategice în ceea ce priveşte combaterea exploatărilor ilegale. Propunerile pe care le susţinem nu reprezintă nişte simple amendamente, ci adoptarea lor ar genera o reformă reală a sectorului forestier, începând cu modul în care valorificăm lemnul şi ne păzim pădurile".

Modificările recente aduse Codului Silvic păstrează acelaşi sistem care protejează "furtul cu acte în regulă".

Marcarea arborilor şi estimarea cantitativă /calitativă a produselor lemnoase înainte de a fi recoltate rămân principalele repere ale sistemului de control. Este astfel legiferată o zonă gri, imposibil de controlat. Este practic refuzată orientarea către un control eficient a primei introduceri pe piaţă a lemnului - verificarea transporturilor ce pleacă de la locul de recoltare.

Este instituit un prag aberant de 10 m3 pentru sancţionarea ca infracţiune silvică, transportul materialelor lemnoase care nu este însoţit de documente specifice de transport din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

Graficele demonstrează că cel mai frecvent mod de operare referitor la recoltarea ilegală a lemnului este în prezent fraudarea documentelor specifice în ceea ce priveşte volumele de lemn transportate.

Aşadar, ne confruntăm cu necesitatea unui sistem de sancţiuni proporţionale.

Infracţiunea silvică este incriminată, dar nu este stabilit un prag concret şi nu este definită "tăierea fără drept". Lipsite de claritate, aceste prevederi vor fi inaplicabile sau riscă să genereze abuzuri greu de demonstrat în judecată.

Întocmirea amenajamentelor silvice pentru pădurile sub 100 ha devine practic voluntară şi se renunţă la susţinerea asigurării pazei pădurilor aflate în proprietate privată pentru suprafeţele sub 30 ha pentru care nu este clară forma de proprietate, care riscă redeschiderea principalei surse a tăierilor ilegale în România.

Responsabilitatea valorificării lemnului din pădurile aflate în proprietate publică este transferată sub forma unei "dorinţe" proiectate pentru viitor, într-un mod necredibil.

Dezvoltarea infrastructurii forestiere nu este susţinută legal şi nici nu sunt precizate responsabilităţi clare pentru proprietarii şi administratorii de păduri, detaliază comunicatul de presă.

Printre soluţiile care trebuie neapărat introduse în Codul Silvic se numără:

Legiferarea ca recoltare ilegală a fraudării declaraţiei cantităţilor de lemn transportate şi sancţionarea acesteia ca infracţiune silvică.

Definirea clară a tăierii fără drept şi instituirea unui prag rezonabil referitor la valoarea prejudiciului produs.

Asigurarea integrală, de la bugetul de stat, a costurilor necesare preluării în pază de către ocoalele silvice nominalizate a suprafeţelor private de pădure de maximum 30 ha, inclusiv în situaţiile în care nu este clarificată forma de proprietate.

Asigurarea integrală, de la bugetul de stat, a costurilor necesare întocmirii amenajamentelor silvice la nivel de bazinet pentru toate pădurile de pe proprietăţile cu suprafeţe mai mici de 100 ha, prin includerea lor în unităţi de producţie/protecţie constituite în teritoriul aceleiaşi UAT.

Comunicatul conchide astfel: "Guvernul României a comunicat că intenţionează să soluţioneze procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva ţării noastre prin modernizarea SUMAL şi prin introducerea de sancţiuni mai stricte şi disuasive. Însă modificările aduse Codului Silvic zădărnicesc eforturile de pază a pădurilor şi anulează eficienţa SUMAL, care se transformă mai degrabă într-un sistem de urmărire a documentelor şi a mijloacelor de transport.

Prin urmare, solicităm Guvernului corectarea Codului Silvic în regim de urgenţă prin asumarea acestor opţiuni strategice care să ţină cont de contextul şi de oportunităţile oferite de Comisia Europeană".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb