22 de condamnări pentru piraterie software, în 2007

Tarciziu Tancău
Ziarul BURSA #Companii #IT / 27 iunie 2007

22 de condamnări pentru piraterie software, în 2007

În prima parte a acestui an au fost făcute peste 350 de controale, în special la persoane juridice, în vederea depis­tării pirateriei software, potrivit doamnei Magda Popescu, avocat la compania "Legal 2M". Tot anul acesta, 22 de condamnări pronunţate de instanţe au fost determinate de pirateria software. La acest capitol se înregistrează un progres, ţinând cont că pe parcursul întregului an 2006 au fost pronunţate doar 20 de condamnări pentru piraterie software, din care una a fost de închisoare cu executare. Anul trecut au fost efectuate peste 600 de controale în materie.

Potrivit unui studiu IDC, pirateria software a scăzut anul trecut cu 3 punc­te procentuale, la 69%. În schimb, datorită creşterii pieţei de software cu 12%, pagubele produse de piraterie au crescut de la 111 milioane de dolari în 2005 la 114 milioane de dolari în 2006.

Pedepsele pentru pirateria software sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, iar din octombrie 2006 a fost introdusă şi răspunderea penală pentru persoanele juridice. Pedeapsa principală acordată persoanelor juridice condamnate pentru piraterie soft­ware este amenda, cuprinsă între 2.500 şi 2.000.000 lei, dar în cazuri mai grave se poate opta chiar pentru dizolvarea companiei.

Pentru combaterea pirateriei, "Autodesk" oferă discounturi de până la 25%

Una dintre companiile care au cel mai mult de suferit de pe urma pirateriei software este "Autodesk", în special pentru programele pentru proiectare asistată de calculator. De altfel, Cris­tian Dumitrescu, preşedinte "A&C International", distribuitor "Autodesk" în ţara noastră, apreciază că rata pirateriei în ceea ce priveşte produsele companiei este cu 15% mai mare decât rata pirateriei software din ţara noastră. Potrivit datelor companiei, peste 7.000 de societăţi utilizează software "Autodesk" în România, cu sau fără licenţă.

Deoarece proiectarea în ţara noastră are un ritm de dezvoltare foarte mare, în special datorită proiectelor de infrastructură şi de locuinţe, iar pagubele pirateriei au ajuns la un nivel ameninţător, compania a decis să combată acest fenomen prin reduceri de preţuri. Astfel, cei interesaţi de licenţele "Autodesk" pot obţine reduceri de până la 25% din preţ. Obiectivele acestei campanii sunt reducerea pirateriei pe software de proiectare şi a riscului evoluţiei pirateriei în contextul exploziei pieţei de proiectare. De altfel, domnul Dumitrescu afirmă că 20% din costul unei investiţii în construcţii îl reprezintă proiectarea.

Un aspect al pirateriei, care s-a dezvoltat în ultimii ani, este cumpărarea de către companii a unui număr limitat de licenţe software, respectiv folosirea programului pe un număr mult mai mare de calculatoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb