Peste 12.000 de locuitori din zonele rurale defavorizate folosesc deja telefonul, faxul, copiatorul, calculatorul şi internetul, datorită unui program finanţat de către USAID/România (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională). Proiectul a fost derulat în colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informa-ţiilor (MCTI), iar investiţia totală s-a ridicat la 220.000 de dolari. Practic, din octombrie 2003 au fost deschise patru telecentre în care au fost instalate cîte 3-5 calculatoare, în comune defavorizate din estul ţării: Frecăţei (judeţul Brăila), Bălăşeşti (judeţul Galaţi), Iana şi Rebricea (judeţul Vaslui). "De instruirea populaţiei în utilizarea tehnologiei se ocupă cîte un voluntar din Corpul Păcii", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă Adriana Ţicău, Secretar de Stat în MCTI.
Centrele pilot sînt administrate local şi oferă servicii de comunicaţii la preţuri accesibile, cum ar fi acces la internet şi poştă electronică, telefon şi fax, editare text, fotocopiere, precum şi instruirea sătenilor în utilizarea calculatorului şi sprijin pentru activitatea firmelor locale. Proiectul centrelor de comunicare a generat un impact semnificativ pentru comunităţile locale, stimulînd comunicarea şi schimbul de informaţii, dar şi educaţia şi dezvoltarea economică. De exemplu, în comuna Bălăşeşti, sătenii au reuşit să vîndă 16 covoare, folosind un site prin care îşi prezintă produsele. "Anul acesta vor fi deschise alte cîteva zeci de telecentre în zone rurale", a spus Adriana Ţicău, arătînd că programul va continua.
La proiect participă operatorii de telecomunicaţii, care au furnizat echipamentul necesar pentru a conecta centrele pilot la reţeaua publică de telefonie fixă, iar Microsoft a oferit gratuit software pentru toate calculatoarele instalate.