Ministrul ucrainean al economiei, Aivaras Abromavicius, a demisionat ieri, nemulţumit de blocarea reformelor majore, cel mai recent semn al disensiunilor din coaliţia de guvernare, transmit Bloomberg şi Reuters, conform Agerpres.
"Am decis să-mi depun demisia din funcţia de ministru", a anunţat Aivaras Abromavicius. Acesta a explicat că a fost presat de politicieni să angajeze "persoane dubioase" la conducerea companiilor de stat.
Guvernul de la Kiev este criticat că nu a reuşit să realizeze progrese în pedepsirea persoanelor influente care au controlat economia în ultimele decenii. Lituanianul Aivaras Abromavicius a fost unul din cetăţenii străini recrutaţi în Cabinet pentru relansarea economiei.
"Vechea gardă ar putea reveni curând şi ar putea renunţa la toate schimbările pe care le-am realizat", le-a declarat jurnaliştilor ministrul demisionar.
Şi predecesorul lui Abromavicius, Pavlo Sheremeta, numit după protestele masive de acum doi ani, a demisionat din funcţie din cauza lipsei progreselor în adoptarea reformelor.
În 2015, rata inflaţiei a urcat la 44%, de la o medie de 24,9% în 2014, a anunţat recent guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Valeriya Gontareva, adăugând: "Prognoza pentru 2016 ar putea varia cu trei puncte procentuale, dar cifra noastră de bază pentru finele lui 2016 este 12%".
Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană şi o garanţie de credit de un miliard de dolari din partea SUA, care va fi eliberată în primul trimestrul al anului viitor.
Economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune şi cu conflictul cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării.