A fost aprobat primul medicament cu canabis care va fi prescris legal în Europa

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 septembrie 2019

La noi, un proiect de lege ce prevede ca pacienţii cu boli cronice terminale să poată avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripţie de la medicul specialist a fost depus la începutul lunii iulie la Parlament

Comisia Europeană şi Agenţia Europeană a Medicamentului au aprobat primul medicament pe bază de canabis care va putea fi prescris legal pe continent - Epidyolex. Acesta este un medicament utilizat în tratarea a două forme rare şi severe de epilepsie - sindromul Lennox-Gastaut (LGS) şi sindromul Dravet - pentru pacienţii cu vârsta mai mare de 2 ani, scrie The Guardian.

Epidyolex este singurul produs pe bază de canabis din lume autorizat ca medicament, toate celelalte produse pe bază de canabis fiind încadrate ca suplimente alimentare. Epidyolex a fost aprobat iniţial în Statele Unite, iar acum, după autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi Comisia Europeană, va putea fi prescris legal ca medicament şi pe teritoriul Uniunii Europene.

Prima ţară din Europa care ar putea autoriza prescrierea Epidyolex ca medicament este Marea Britanie.

Aproximativ 50.000 de copii şi tineri din Europa suferă de cele două forme severe de epilepsie ce pot fi tratate cu Epidyolex, dintre care aproximativ 10.000 în Marea Britanie.

În România, un proiect de lege ce prevede ca pacienţii cu boli cronice terminale să poată avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripţie de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), a fost depus la începutul lunii iulie la Parlament.

Iniţiatorii proiectului de lege sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) şi Emanuel Ungureanu (deputat USR). Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

Cum în lume există în acest moment un singur produs pe bază de canabis autorizat ca medicament - Epidyolex - doar în Statele Unite şi Uniunea Europeană, iar toate celelalte produse pe bază de canabis sunt încadrate ca suplimente alimentare, pentru prescrierea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienţii în fază terminală ar trebui găsite, teoretic, alte soluţii legale decât aprobarea ca medicament.

O posibilă soluţie ar fi crearea unui program special, precum Programul "Vitamina D", în condiţiile în care suplimentele alimentare nu pot fi decontate pe reţetă de la medic, potrivit legislaţiei din România.

Conform unor surse din piaţă citate de Hotnews, pe lista medicamentelor decontate din ţara noastră s-ar găsi un singur supliment alimentar, care este prescris de medici, pe reţetă, pacienţilor cu diabet. Cel mai probabil, în acest caz s-a găsit o "scurtătură legislativă". Suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament, mai subliniază publicaţia citată, adăugând că o astfel de soluţie ar putea fi implementată şi în cazul de mai sus.

În alte ţări, mai ales în cazurile în care astfel de suplimente sunt foarte scumpe, spitalele cumpără din fonduri proprii suplimente alimentare, când nu au alte soluţii, şi le adminis-trează pacienţilor.

45 de ţări din lume permit folosirea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiţii şi, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Prima ţară din lume care a permis folosirea canabisului în scop medicinal a fost Uruguay, în anul 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb