România şi Republica Moldova au parafat Acordul bilateral de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune, printre altele, lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, informează un comunicat de presă al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).
"Ieri (marţi, n. r.) a avut loc la Chişinău reuniunea Grupului comun de lucru în domeniul energiei din cadrul Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova. În cadrul Grupului au fost analizate progresele privind proiectele de interconectare a reţelelor de transport de energie electrică şi gaze naturale dintre Republica Moldova şi România. În mod special, au fost discutate noile etape de dezvoltare a gazoductului Iaşi - Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chişinău, iar în România până la Oneşti. Pe partea de energie electrică s-au discutat acţiunile viitoare privind realizarea primei interconexiuni asincrone, Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău. În prezent, este în curs de realizare studiul de fezabilitate al acestei interconexiuni de energie electrică, realizat de către un consorţiu condus de ISPE", se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, în cadrul reuniunii, directorii companiilor IS Moldelectrica şi CNTEE Transelectrica au semnat Acordul bilateral de colaborare în domeniul energiei electrice, care presupune lucrări de investiţii pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii în sectorul energiei electrice din Republica Moldova, acordarea de asistenţă tehnică prin punerea la dispoziţie de experţi şi specialişti de înaltă calificare.
De asemenea, cele două companii vor coopera la implementarea proiectelor privind realizarea lucrărilor complementare interconexiunilor Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău, Iaşi - Ungheni - Străşeni şi Suceava - Bălţi, precum şi la construcţia staţiilor "back-to-back" pentru fiecare linie în parte.
Delegaţia României a fost condusă de Sorana Baciu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, şi Corina Popescu, secretar de stat la Ministerul Energiei. Cele două oficialităţi au solicitat elaborarea de către toate companiile implicate în proiecte a unui calendar de acţiuni bine determinate, cu termene de realizare, care să fie în continuare monitorizate de către cele două guverne.
De asemenea, a fost decisă constituirea a două grupe de experţi, atât pe dimensiunea gazelor naturale, cât şi pe cea de energie electrică, care se vor preocupa de coordonarea lucrărilor de realizare a proiectelor la nivel tehnic, şi a unui grup care va răspunde de componenta investiţională.
La rândul său, viceministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Triboi, a subliniat faptul că "reuniunea grupului comun de lucru în domeniul energiei constituie un pas important în realizarea unuia dintre obiectivele strategice ale Guvernului Republicii Moldova, cel de conectare a sistemului energetic naţional, prin intermediul României, la sistemul comunitar", conform sursei citate.