Evaluarea Raportului de Pericole Majore aferent platformei petroliere Gloria, proces care a fost finalizat la sfârşitul săptămânii trecute, a relevat neconformităţi majore privind siguranţa instalaţiei, care pot avea consecinţe grave asupra personalului şi a mediului marin, motiv pentru care instalaţia offshore nu va mai fi folosită până la data la care va începe să fie dezafectată, au afirmat, pentru Agerpres, reprezentanţii Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).
Oficialii autorităţii au precizat: "Drept consecinţă, platforma Gloria, care funcţionează în acest moment ca spaţiu de cazare pentru personalul operativ de pe PFSS8, devine instalaţie ne-operaţională, păstrând la bord numai personalul minim necesar pentru repararea sistemului de jacking, în vederea operaţiunilor de dezafectare, operaţiuni care sunt aşteptate să înceapă în cel mai scurt timp posibil". Raportul de evaluare, împreună cu concluziile evaluării, au fost transmise către operatorul instalaţiei, care este OMV Petrom, iar propunerea de trecere a platformei în stare ne-operaţională a fost notificată Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), singura instituţie care are autoritatea să ceară operatorului închiderea sondelor de pe PFSS8 şi retragerea personalului operativ al acesteia la ţărm. Anterior, Sorin Gal, director în cadrul ANRM, a anunţat că platforma Gloria urmează să îşi încheie activitatea şi să fie dezafectată începând cu 1 mai.
Domnia sa a spus: "În anii 70 au început primele explorări (petroliere - n.r.) în Marea Neagră. Prin anii 80 a început exploatarea în perimetrul Istria, la renumita platformă Gloria. Aici aş vrea să vă dau un breaking news: pe 1 mai se încheie complet exploatarea gazelor care se face prin platforma Gloria, aceasta urmând să fie dezactivată, mutată la loc uscat şi tăiată la fier vechi. Platforma Gloria ne va părăsi în acest an". Platforma de foraj marin Gloria este o platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular.
Gloria este cel mai vechi utilaj de acest tip din România şi a început activitatea de foraj la 16 septembrie 1976, la o distanţă de 72 mile marine în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 de metri, în perimetrul Istria.
În prezent, Gloria este în proprietatea OMV Petrom, care extrage 10% din producţia de gaze naturale a României din Marea Neagră.