Acţionarii "Nuclearelectrica" au aprobat distribuirea dividendelor suplimentare de 110 milioane lei

S.A.
Piaţa de Capital #Energie / 28 septembrie 2017

Acţionarii "Nuclearelectrica" au aprobat distribuirea dividendelor suplimentare de 110 milioane lei

Acţionarii "Nuclearelectrica" (SNN) au aprobat astăzi, în Adunarea Generală Ordinară, distribuirea sumei de 110 milioane de lei sub formă de dividende, la solicitarea acţionarului majoritar al SNN, Ministerul Energiei, potrivit unui raport curent al societăţii, remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În documentul citat se arată: "Suma de 110.000.000 lei urmează a fi distribuită acţionarilor SNN înregistraţi la data de înregistrare 17.10.2017, din contul contabil «Alte rezerve reprezentând fonduri pentru surse de proprii de finanţare», reprezentând un dividend brut pe acţiune de 0,364825694 lei/acţiune. Data plăţii aprobată de către acţionari este 03.11.2017".

Vă reamintim că statul român a solicitat şi "Transelectrica", "Transgaz", "Conpet", "Romgaz", şi "Hidroelectrica" distribuirea de dividende suplimentare.

"Transelectrica" şi "Transgaz" (TGN) vor trebui, fiecare, să distribuie dividende de 171 milioane de lei. Acţionarii "Hidroelectrica" au aprobat deja, pe 13 septembrie, distribuirea sumei de 655 milioane de lei sub formă de dividende.

Ministerul Energiei a mai cerut până acum 750 de milioane de lei de la "Romgaz" şi 85 de milioane de lei de la "Conpet", sub formă de dividende suplimentare.

Transportatorul naţional al energiei electrice "Translectrica" (TEL) a anunţat săptămâna trecută, într-o notă de informare transmisă acţionarilor, că încă din primul semestru al anului viitor compania va fi obligată să contracteze împrumuturi pe termen mediu şi lung pentru a-şi putea finanţa investiţiile strategice aprobate de către ANRE şi Ministerul Economiei, dacă va distribui dividendele suplimentare de 171 milioane de lei solicitate de Guvern.

Acţionarii SNN au mai aprobat astăzi declanşarea procedurii de selecţie a membrilor Consiliului de Administraţie al societăţii în conformitate cu prevederile ordonanţei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice (OUG nr. 109/2011).

"Procedura de selecţie a şase (6) membri ai Consiliului de Administraţie ce vor fi desemnaţi de către acţionarul Statul român în vederea alegerii în adunarea generală a acţionarilor, va fi derulată de către Ministerul Energiei în calitate de autoritate publică tutelară, în conformitate cu prevederile art. 29 alin. (3) şi alin. (4) din OUG nr. 109/2011, cu modificările şi completările ulterioare", se menţionează în raport.

Tot astăzi, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SNN, a fost aprobată demararea fazei I a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 CNE Cernavodă.

"Proiectul retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă a fost repus pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare la solicitarea acţionarului majoritar, Ministerul Energiei, ulterior abţinerii de la vot în AGEA din data de 11.07.2017 şi solicitării de informaţii suplimentare despre proiectul şi etapele dezvoltării acestui proiect, informaţii pe care SNN le-a transmis Ministerului Energiei", precizează "Nuclearelectrica".

Potrivit SNN, faza 1 a Strategiei pentru Proiectul de Retehnologizare a Unităţii 1 cuprinde următoarele activităţi principale:

"1. Înfiinţarea unei Direcţii de Retehnologizare, ca structura organizatorică dedicată derulării proiectului de retehnologizare;

2. Demararea procesului de ocupare a posturilor conform organigramei pentru proiectul de retehnologizare, faza 1;

3. Demararea activităţilor de schimb de experienţă şi pregătire a personalului pentru faza 1;

4. Derularea, în continuare, a activităţilor necesare (studii, analize) pentru extinderea duratei de funcţionare a reactorului Unităţii 1 peste cele 210.000 ore de funcţionare, până la 30 de ani de viaţă;

5. Desfăşurarea, în continuare, a evaluărilor necesare pentru identificarea tuturor activităţilor ce vor trebui incluse în scopul proiectului de retehnologizare;

6. Pregătirea documentaţiilor necesare pentru crearea infrastructurii aferente proiectului (IT, birouri, pregătirea spaţiilor conexe şi a spaţiilor de cazare) începând cu faza 2;

7. Elaborarea şi aprobarea de către AGA a Studiului de Fezabilitate pentru retehnologizarea unităţii."

Ulterior finalizării etapelor din faza 1, SNN va solicita acţionarilor aprobarea celorlalte două faze ale proiectului: pregătirea implementării (faza a doua) şi oprirea unităţii şi derularea efectivă a proiectului de retehnologizare (faza a treia).

Astfel, perioada de oprire efectivă este programată a se derula, conform etapelor strategiei de retehnologizare, în perioada decembrie 2026 - decembrie 2028, precizează SNN.

Proiectul retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă este estimat la circa 1,5 miliarde euro, urmând să fie finanţat printr-un mix de surse proprii şi surse atrase. "Prin retehnologizarea Unităţii 1 se asigură funcţionarea acesteia, în acelaşi condiţii de siguranţă nucleară, pentru încă circa 30 de ani, la un cost estimativ de mai puţin de jumătate din costul construcţiei unei noi unităţi nucleare de tip CANDU", se mai arată în raport.

Acţionarii au aprobat şi modificarea proiectului de investiţii DICA, aşa cum este acesta documentat prin "Strategia pe termen lung de dezvoltare a Depozitului Intermediar de Combustibil Ars (DICA) în stare uscată şi autorizare în perspectiva extinderii duratei de viaţă a Unităţilor 1 şi 2 armonizată cu observaţiile CNCAN şi Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice" revizuită, cu menţinerea valorii aprobate a investiţiei de 604.567,54 mii lei.

Cvorumul la cele două adunări ale acţionarilor de astăzi a fost de 93,77%.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb