Acţiunile companiilor din industria solară scad puternic în urma anulării comenzilor din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Energie / 24 octombrie 2023

Acţiunile companiilor din industria solară scad puternic în urma anulării comenzilor din Europa
Călin Rechea

Acţiunile companiilor din domeniul energiei solare au încheiat săptămâna trecută cu scăderi masive la bursele americane, pe fondul unor comunicate de presă care arată scăderea puternică a cererii pentru produsele şi serviciile lor, în special în Europa.

Catalizatorul a fost compania SolarEdge Technologies, care produce invertoare, optimizatoare de putere, sisteme de monitorizare şi alte echipamente pentru sistemele de energie solară.

Compania SolarEdge are sediul social în oraşul israelian Herzliya Pituach şi a fost înregistrată în statul american Delaware în 2006.

În martie 2015 compania a atras capital printr-o ofertă publică iniţială de 7 milioane acţiuni, cu o cotaţie iniţială de 18 dolari. Simbolul bursier sub care se tranzacţionează la Nasdaq este SEDG.

"În a doua parte a celui de-al treilea trimestru din 2023, ne-am confruntat cu anulări substanţiale neaşteptate şi noi amânări de la distribuitorii noştri europeni pentru echipamentele din portofoliul existent", a declarat Zvi Lando, directorul general al companiei, într-un comunicat de presă preluat de Zerohedge.

În aceste condiţii, acţiunile SolarEdge s-a prăbuşit la Nasdaq cu peste 27% faţă de ziua precedentă şi au închis şedinţa de tranzacţionare din ultima zi a săptămânii trecute la circa 83 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (vezi graficul). Faţă de sfârşitul anului trecut, acţiunile SEDG au scăzut cu 70,7%.

Acţiunile companiilor din industria solară scad puternic în urma anulării comenzilor din Europa

Zvi Lando a mai subliniat anulările comenzilor au avut loc pe fondul unei rate a instalărilor cu mult sub aşteptări, în special cele din T3 2023, care au fost "mult mai lente decât la sfârşitul verii şi în septembrie, când se înregistrează, în mod tradiţional, o accelerare a ratelor de instalare".

Rezultatele preliminate anunţate de SolarEdge pentru T3 2023 arară o scădere de aproape 20% a veniturilor faţă de aşteptări, până la circa 730 de milioane de dolari.

La nivelul principalelor firme concurente, acţiunile Enphase Energy au încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de circa 15%, Sunrun -7%, iar SunPower -9%.

Analiştii de la Goldman Sachs au precizat că "după un al doilea trimestru consecutiv de rezultate dezamăgitoare, ne este greu să mai promovăm acţiunile SolarEdge", după cum scrie Zerohedge.

Rezultatele slabe anunţate de SolarEdge reprezintă un "foc de avertizare" pentru industria panourilor solare destinate instalărilor pe acoperişurile locuinţelor, după cum scrie Bloomberg, în condiţiile în care "cererea se reduce pe fondul dobânzilor ridicate şi a altor presiuni inflaţioniste".

Bloomberg a mai scris recent că vânzătorii short "au început să atace acţiunile ESG (n.a. companiile care promovează şi îşi prezintă neîncetat virtuţile politicilor de mediu, sociale şi guvernanţă pe care le urmează) umflate exagerat de frenezia verde". Atacurile sunt îndreptate mai ales împotriva companiilor care au făcut afirmaţii nefondate despre energia verde şi ale căror acţiuni sunt supraevaluate în urma programelor de stimulare promovate de autorităţi.

Un fond de investiţii în industria solară, Invesco Solar ETF, a înregistrat o scădere de 40% a valorii unităţii de fond de la începutul acestui an, iar estimările sunt pesimiste şi pentru anul viitor.

Indicele MSCI Global Alternative Energy, care include companii precum Orsted A/S, Vestas Wind Systems A/S, First Solar şi Enphase Energy a înregistrat un declin de circa 39% în 2023, corespunzător unei scăderi a valorii cu 152 de miliarde de dolari.

Bloomberg mai arată că s-au înregistrat ieşiri masive şi din partea investitorilor individuali, care au depăşit 1,1 miliarde de dolari din decembrie 2022.

Capitalizarea de piaţă a companiilor din sectorul energiei verzi a scăzut cu peste 280 de miliarde de dolari faţă de vârful din august 2022, conform datelor prezentate de agenţia de ştiri, care mai subliniază că "nu se întrevede un sfârşit pentru criza prin care trec acţiunile din domeniul energiei regenerabile", în condiţiile în care "creşterea costurilor de împrumut ameninţă să reducă randamentele din sector pentru anii următori".

Un manager de investiţii citat de Bloomberg a declarat că opinia generală la nivelul administratorilor de fonduri, care au o datorie fiduciară faţă de clienţi înainte de orice iluzii promovate de propagande verde, este exprimată de îndemnul "hai să ieşim".

Vikram Bagri, analist de la Citigroup, a declarat că sezonul raportărilor pentru companiile din sectorul energiei solare, care începe în această săptămână, va fi unul deosebit de dur, după cum mai scrie agenţia americană de ştiri.

Se pare că alternative există din belşug, cum ar fi acţiunile companiilor petroliere şi de extragere a gazelor naturale, mai ales în condiţiile în care autorităţile Uniunii Europene au luat în considerare extinderea perioadei de plafonare a preţului gazelor naturale şi cererea pentru hidrocarburi nu poate decât să crească pentru a facilita tranziţia către "economia verde", care nu poate funcţiona fără centralele convenţionale de producere a energiei electrice.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Go woke, go broke.

    1. Exact.

    "Se pare că alternative există din belşug, cum ar fi acţiunile companiilor petroliere şi de extragere a gazelor naturale":-)...reactia la turnesol:-)...True colour:-)

    corectia actiunilor a inceput. vedem peste tot semnale deocamdata nu f mari, dar astea au tendinta de a se multiplica:

    -in IT se disponibilizeaza oameni, de unde numai anul trecut toata lumea si cu maica-sa facea aplicatii IT.  

    -constructiile merg prost din cauza scumpirii materialelor(dublu in 2 ani), taxelor, salariilor, si a dobanzilor. 

    - si la industria solara care era pe cai mari abia cu luni in urma incep sa se vada primele probleme. 

    -mobila scartaie din cauza majorarilor abrupte de preturi si a pietei imobiliare mai slabe. iata o firma f mare a intrat in insolventa: casa rusu. si celebra pe bvb vivre deco la fel insolventa. 

    -carti decoratiuni, jucarii au scazut vanzarile la elefant.ro(o companie destul de reprezentativa pe piata de profil) cu 60% fata de anul trecut 

    -masinile inca se vand foarte foarte bine, mancarea si acasa si la restaurant. ce altceva? agricultura va merge mereu dar si acolo sunt probleme, pretul inputurilor e mai mult decat dublu fata de 2020

    pib ul e tinut pe plus de deficitul bugetar, tot felul de pomeni bagate in economie si la clientela de partid mai ales acum inainte de alegeri, si cateva investitii, in special in infrastructura de transport. 

    1. Acum 2 saptamani discount 2%, acum discount 10-12%. Se pregateste ceva

      Daca guvernele nu se mai pot imprumuta, castelul de carti de joc se prabuseste, cu tot cu ESG, iar guvernele de imprumuta in moneda tiparita in nestire.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb