Acţiunile farmaceutice au evoluat cu piaţa

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 iulie 2014

Acţiunile farmaceutice au evoluat cu piaţa

Marcel Murgoci: "Evoluţia companiilor din sectorul farmaceutic se datorează creşterii indicilor bursieri, nu neapărat companiilor în sine"

Ion Milea: "Structura fluctuantă a acţionariatului şi a consiliului de administraţie al Biofarm dăunează companiei, dând impresia de incertitudine"

Nicu Grigoraş: "Nu se poate vorbi despre o evoluţie extraordinară a acţiunilor companiilor din sectorul farmaceutic în acest an"

Acţiunile companiilor farmaceutice nu au evoluat spectaculos, în acest an, urmând linia generală a pieţei, consideră analiştii.

Acţiunile "Biofarm" (BIO) au înregistrat o depreciere de 6,44%, încheind şedinţa de vineri la 0,2845 lei/unitate, în timp ce titlurile "Zentiva" (SCD) şi "Antibiotice" (ATB) au urcat cu 11,11%, la 1,21 lei/unitate, respectiv 3,26%, la 0,57 lei/unitate (vineri).

Titlurile BIO au înregistrat un minim de 0,27 lei/unitate, anul acesta, pe 3 februarie, după care au început să îşi revină, atingând maximul anului de 0,305 lei, pe 5 martie.

Similar, au evoluat şi acţiunile SCD, care au coborât la minimul de 1 lei/unitate, pe 25 martie, după care au început creşterile, maximul anului fiind atins recent, pe 7 iulie (1,256 lei/acţiune).

În schimb, acţiunile "Antibiotice" au urcat chiar la începutul anului la maximul de 0,6250 lei/unitate (24 ianuarie), după care au început declinul, pe 16 iunie, fiind atins minimul anului de 0,55 lei/unitate.

În acest an, companiile din sectorul farmaceutic au evoluat în ton cu piaţa, este de parere Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Punctual, titlurile Biofarm au fost mai lichide graţie ofertei publice de preluare făcute de SIF Muntenia (SIF4).

SIF4 a derulat în perioada 9 - 30 aprilie o ofertă publică obligatorie de preluare a unui pachet reprezentând 45,72% din capitalul producătorului de medicamente, iar preţul oferit a fost de 0,3050 lei pentru o acţiune Biofarm.

Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest, consideră că evoluţia companiilor din sectorul farmaceutic se datorează creşterii indicilor bursieri, nu neaparat a companiilor în sine.

"La Biofarm a fost o creştere înainte de preluarea de catre SIF Muntenia, după care preţul a înregistrat o scădere", declară domnia sa.

În cazul Zentiva şi Antibiotice, Marcel Murgoci spune că rezultatele financiare ale companiilor "nu ne fac să credem că ar fi putut avea o evoluţie negativă".

Directorul de tranzacţionare de la Estinvest este de părere că nu vor exista evoluţii surprinzătoare pentru cele trei societăţi, încadrându-se cu succes în trendul general al pieţei.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", apreciză că acţionariatul statului în Antibiotice poate reprezenta atât un avantaj, cât şi un dezavantaj pentru firmă.

Avantajul este că, prin deţinerile statului (53,01%), compania are piaţă de desfacere pentru produsele sale, cu toate că "de foarte multe ori, plata produselor vine cu întarziere".

Un punct slab pentru societate, generat de prezenţa statului, este reprezentat de posibilitatea de dezvoltare, de extindere şi de investiţii slabă. "În luarea deciziilor, guvernul e mai puţin flexibil, iar deciziile se iau mai greu şi poate nu sunt foarte bine analizate", ne declară Ion Milea, care completează: "Per total, SCD poate fi considerată o companie bună în care merită investit."

În opinia domniei sale, primul loc între firmele din sectorul farmaceutic, din punct de vedere al profitului, este adjudecat de Zentiva, de care, totuşi, "investitorii nu sunt foarte interesaţi, din cauza free-float-ului mic".

În ceea ce priveşte Biofarm, domnul Milea este de părere că structura fluctuantă a acţionariatului şi al consiliului de administraţie dăunează companiei, dând impresia de incertitudine privind planurile de viitor. "Această societate ar fi mult mai interesantă dacă obiectivele ei ar fi mai clare".

Nicu Grigoraş, director front-office la "Intercapital Invest", consideră că nu se poate vorbi depre o evoluţie extraordinară a acţiunilor companiilor din sectorul farmaceutic, "aprecierea acţiunilor fiind sub creşterile indicilor bursieri, cu excepţia SCD, care a evoluat pozitiv cu 11 procente anul acesta".

În opinia sa, unul din motivele faptului că aceste companii au subperformat este legat de faptul că, în ultimii doi ani, ele au avut rezultate foarte bune, peste medie şi era normal să vină şi un an în care să descrească. "Probabil acesta este anul", a precizat domnul Grigoraş.

Reprezentantul Intercapital Invest este de părere că "oferta publică de preluare din primavară a stabilit un etalon pentru titlurile BIO cât şi pentru întreg sectorul farmaceutic".

Biofarm a raportat un profit de aproape 10 milioane de lei, în primul trimestru al anului, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul unor venituri din vânzări de 36,78 milioane lei, în urcare cu 10% faţă de primele trei luni ale anului anterior.

"Zentiva" a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 14,3 milioane lei, cu un plus de 2,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primul trimestru, ATB a marcat un profit de 5,27 milioane lei, în creştere cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dl. Grigoras de la Intercapital uita sa spuna ca firma domniei sale a dat buy pe titlurile Antibiotice in raportul din luna mai, cu target peste 0.7 lei, adica o crestere de peste 20%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb