Acţiunile statului la "Petrom" vor fi scoase la vânzare în septembrie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iunie 2010

Proiectul de hotărâre privind vânzarea unui pachet de 11,84% din acţiunile statului la "OMV Petrom" va fi analizat, miercuri, în şedinţa de Guvern, a declarat, ieri, Adriean Videanu, ministrul economiei. Domnia sa a precizat că, cel mai probabil, oferta publică pentru vânzarea aces-tor acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc în septembrie, după ce vor fi fost derulate procedurile de selecţie a intermediarului. "În opinia mea, după vân-zarea aces-tei deţineri, statul ar putea participa la majorarea de capital de care are nevoie < Petrom >", a mai spus Videanu, într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a mai menţionat că se lucrează la strategia de vânzare a pachetelor minoritare de acţiuni pe care Ministerul Economiei le deţine la companiile energetice. Potrivit lui Videanu, după "Petrom", vor fi scoa-se la vânzare pe Bursa de la Bucureşti pachete minoritare de acţiuni la "Transgaz" şi "Transelectrica", apoi la "Oil Terminal" şi "Conpet". "Temporizarea ofertelor publice o vom stabili cu Bursa, cu care vom continua consultările", a mai spus domnia sa.

Adriean Videanu nu este de acord cu experţii care spun că statul face o afacere proastă dacă înstrăinează acţiuni în această perioadă: "Privatizările derulate pe Bursa din Varşovia au fost un succes şi au ajutat la relansarea economiei Poloniei. Eu am încrederea că vom obţine un preţ bun pe acţiunile < Petrom >, chiar mai bun decât la momentul privatizării. Cu 8% avem acelaşi control şi drepturi ca şi cu 20%. În plus, compania a anunţat că are nevoie de majorare de capital. În această situaţie, statul fie participa cu o sumă mare de bani pentru menţinerea participaţei, fie îşi dilua participaţia. Deci, oricum statul pierdea bani. Prin vânzarea pe Bursă sunt convins că vom câştiga o sumă importantă la buget".

Preţul plătit de "OMV" pentru o acţiune "Petrom" la momentul privatizării a fost de 0,0525 de euro (0,2158 lei, la valoarea euro din momentul tranzacţiei). Ieri, acţiunile "OMV Petrom" (SNP) s-au tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti, la preţuri cuprinse între 0,306 şi 0,391 de lei/acţiune.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb