Acţiunile statului la Rompetrol, din conversia obligaţiunilor, vor putea fi tranzacţionate la BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 octombrie 2011

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) primite de Ministerul Finanţelor prin conversia unor obligaţiuni în acţiuni vor putea fi tranzacţionate la BVB, după ce CNVM a emis certificatul de înregistrare a valorilor mobiliare. "Certificatul de înregistrare a valorilor mobiliare a fost eliberat la 5 octombrie, iar în baza acestuia acţiunile sunt tranzacţionabile", au declarat surse din piaţa de capital, citate de Mediafax. Următorul pas este înregistratea titlurilor la Depozitarul Central.

Rompetrol Rafinare a înregistrat în luna iulie majorarea capitalului la Registrul Comerţului, astfel că statul român a dobândit calitatea de acţionar al companiei, după ce în iunie Tribunalul Constanţa a decis că deciziile AGA din 30 septembrie 2010 sunt legale, astfel că Rompetrol nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane de dolari convertită în obligaţiuni în 2003.

Capitalul social al companiei a crescut cu 1,971 miliarde lei, de la 2,439 miliarde lei la 4,41 miliarde lei, respectiv cu valoarea obligaţiunilor pe care Rompetrol nu le răscumpărase până la finele lunii septembrie de la statul român.

Înregistrarea noului capital a fost contestată de stat, însă Tribunalul Constanţa a respins vineri contestaţia. Hotărârea Tribunalului este definitivă şi executorie, dar poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari, din care 24 milioane dolari reprezintă dobânda aferentă perioadei septembrie 2009 - septembrie 2010.

Statul a contestat anul trecut în instanţă decizia Rompetrol de conversie în acţiuni a obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. Totuşi, Tribunalul Constanţa a decis, la sfârşitul lunii iunie, că Rompetrol Rafinare a procedat legal când a facut conversia în actiuni a obligaţiunilor rămase.

Directorul financiar al grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, declara în iulie că grupul a stins complet orice datorie către statul român anul trecut, iar în prezent negociază cu Guvernul preluarea la preţul pieţei a participaţiei statului la grupul petrolier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb