ActiveWatch: Conducerea UNATC execută libertatea de exprimare

Elena Deacu
Cultură / 2 iunie 2015

Ultimele luni au consemnat o serie de hărţuieli, şicane, jigniri, abuzuri administrative ale conducerii UNATC îndreptate împotriva celor care au pus în discuţie calitatea actului administrativ şi unele opinii exprimate de actuale cadre didactice din instituţie, transmite ActiveWatch, într-un comunicat.

ActiveWatch consideră abuzivă propunerea de demitere a lui Andrei Rus şi solicită Comisiei de Etică să revină asupra deciziei, iar conducerii instituţiei - să nu-i dea curs.

"Considerăm că Andrei Rus a acţionat ca un avertizor de integritate în întregul său demers de a expune practicile şi opiniile exprimate de conducerea UNATC, dând dovadă de bună credinţă în întregul său demers. Legea avertizorului de integritate (legea 571/2004) protejează persoanele care sesizează încălcări ale legii, ale deontologiei profesionale sau ale principiilor bunei administrări în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice", afirmă sursa citată.

ActiveWatch consideră că imaginea şi credibilitatea UNATC sunt compromise de mentalitatea autoritaristă care a inspirat deciziile abuzive ale conducerii instituţiei, şi nu de încercările legitime ale celor care au atras atenţia asupra disfuncţionalităţilor din UNATC, în dorinţa lor de a contribui la buna funcţionare a acesteia, deci, implicit, la creşterea prestigiului. "Ascunderea gunoiului sub preşul intereselor grup este ambalată drept preocupare pentru imaginea instituţiei, deşi aceleaşi standarde sunt ignorate când vine vorba despre declaraţiile rasiste sau homofobe ale aceloraşi persoane a căror imagine ar fi fost lezată de A. Rus. În plus, imaginea publică a unei instituţii şi a celor ce o conduc depinde, în primul rând, de buna funcţionare a acesteia şi de performanţa actului administrativ", mai precizează ActiveWatch.

Potrivit sursei, evenimentele de la UNATC au debutat în luna martie, când redacţia revistei Film Menu a reclamat public măsurile conducerii UNATC împotriva revistei, printre care decizia Consiliului de Administraţie al UNATC din vara lui 2014 de înjumătăţire a bugetului şi a tirajului publicaţiei, fără niciun fel de justificări. În acest context de nesiguranţă, membrii redacţiei Film Menu au explicat public faptul că, pentru ei, condiţiile profesionale de apariţie a unui nou număr nu au mai fost îndeplinite, iar revista nu a mai apărut din noiembrie.

Conducerea UNATC nu numai că a refuzat dialogul direct cu Andrei Rus (redactorul coordonator al Film Menu) şi răspunsul la solicitările instituţionale (orale şi în scris) de clarificare a situaţiei, dar a apelat la o serie de hărţuieli de tip administrativ împotriva acestuia (Andrei Rus a fost depunctat de către rector pe fişa de evaluare profesională anuală a cadrelor didactice, măsură asupra căreia s-a revenit la scurt timp), mai precizează ActiveWatch.

"De asemenea, în cazul lui Andrei Rus, redactorul-şef al publicaţiei, s-a votat un avertisment dupăîncheierea unui parteneriat între revistă şi Asociaţia ACCEPT, fără ca acesta să îi fie vreodată înaintat în scris.

Conflictul s-a amplificat ulterior, contestatarii expunând opiniile xenofobe şi homofobe ale unor persoane cu funcţii de conducere din UNATC.

Răspunsul instituţional a fost unul care aminteşte neplăcut de momente nedemocratice din istoria recentă. Comisia de Etică a UNATC a decis desfacerea disciplinară a contractului de muncă al lui Andrei Rus pentru lezarea imaginii publice a universităţii şi a conducerii acesteia, o măsură unică în istoria de după 1989 a Universităţii. Conducerea UNATC a refuzat dialogul, început prin apelul lui Andrei Rus la mecanismele democratice de comunicare şi sesizare a neregulilor în UNATC, la fel cum a refuzat confruntarea problemelor semnalate de contestatari şi a ales să dea o lecţie opozanţilor printr-o acţiune de forţă, menită a intimida alte iniţiative similare în rândul angajaţilor instituţiei. Sancţiunea care l-a vizat pe Andrei Rus pare mai degrabă o tentativă de a apăra o imagine de grup, cel de la conducerea instituţiei, iarnu imaginea instituţiei în sine.

Dezbaterea liberă de idei, inclusiv pe marginea problemelor unei instituţii publice, reprezintă nu numai o condiţie a unei societăţi democratice şi a bunei guvernări, dar este şi o componentă esenţială a spiritului academic", se arată în comunicat.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb