ACTIVITATEA CNVM S-A INTENSIFICAT  CNVM va hotărî asupra oportunităţii menţinerii funcţiei de inspector general al pieţelor reglementate

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 august 2006

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare funcţionează în condiţii normale, membrii acesteia întrunindu-se în şedinţe pentru a decide, potrivit Statutului, asupra problemelor legate de supravegherea, reglementarea şi controlul pieţelor, a instituţiilor şi operaţiilor specifice acestora, informează un comunicat de presă al CNVM. Presiunea generată de apropierea momentului aderării României la Uniunea Europeană, ca şi de necesitatea alinierii regulamentelor la cerinţele aquis-ul comunitar, au făcut ca activitatea CNVM chiar să se intensifice în ultimele luni, astfel încât numărul şedinţelor Comisiei a crescut, de la două până la patru - cinci pe săptămână, direct proporţional cu cel al problemelor asupra cărora CNVM trebuie să se pronunţe.

Unul dintre subiectele importante care se află de multă vreme în atenţia Comisiei este analizarea şi aprobarea Codului Bursei de Valori Bucureşti, document care a fost discutat în mai multe şedinţe, la una dintre acestea, în luna iulie, participând şi reprezentanţii legali ai Bursei de Valori Bucureşti. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avut o serie de solicitări exprese privind modificarea şi completarea proiectului Codului Bursei, în sensul punerii acestuia în deplin acord cu legislaţia în vigoare. Principala solicitare a Comisiei a fost legată de obligativitatea inserării în textul codului a prevederilor legate de prevenirea şi detectarea practicilor de manipulare de piaţă, în conformitate cu cerinţele imperative ale Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital. "Specificăm faptul că aceste cerinţe au fost exprimate încă din perioada în care se derulau procedurile de autorizare a Bursei de Valori Bucureşti ca operator de piaţă integral privat, perioadă în care au avut loc mai multe runde de dis-cuţii între specialiştii CNVM şi cei ai Bursei de Valori Bucureşti cu privire la includerea în Codul Bursei a acestor prevederi legale", se mai arată în comunicat .

Din dorinţa de a evita vidul de reglementare şi toate celelalte probleme care ar fi putut fi generate pe piaţă de o astfel de situaţie, încă de la momentul autorizării, Comisia a decis, prin chiar textul Deciziei de autorizare a pieţei reglementate administrate de operatorul de piaţă S.C. Bursa de Valori Bucureşti S.A, ca Bursa de Valori Bucureşti să fie obligată să aplice în continuare reglementările în vigoare la acea dată, până la momentul autorizării celor noi. În acest moment, CNVM se află în situaţia de a aştepta de la Bursa de Valori Bucureşti răspunsul la solicitările expres formulate cu privire la completarea conţinutului Codului Bursei.

Comunicatul de presă mai spune: "Aceleaşi cerinţe aduse de Comisie în atenţia celui de-al doilea operator privat de piaţă - Bursa Monetar Financiară şi de Mărfuri Sibiu, privind existenţa unor prevederi clare şi complete legate de prevenirea şi detectarea practicilor de manipulare de piaţă, au fost deja îndeplinite cu promptitudine de BMFMS. Ca urmare, cu aceeaşi celeritate, CNVM a procedat la autorizare".

Un alt subiect adus în atenţia opiniei publice în ultima perioadă este cel al fuziunii Bursei Monetar Financiare şi de Mărfuri Sibiu cu Bursa de Valori Bucureşti. Cele două entităţi sunt constituite ca societăţi private pe acţiuni, adunările generale ale acţionarilor fiind singurele organisme care au dreptul de a decide asupra acestui proces, a perioadei şi a etapelor de desfăşurare, în cazul în care el va avea loc. "Dacă avem în vedere declaraţiile reprezentanţilor celor doi operatori de piaţă, aceste adunări se vor desfăşura în următoarea perioadă, astfel încât putem presupune că o decizie asupra fuziunii va fi făcută publică în scurt timp", mai spune comunicatul CNVM.

În ceea ce priveşte demisia inspectorului general al Bursei de Valori Bucureşti, CNVM analizează şi va hotărî, la momentul potrivit, asupra oportunităţii menţinerii pe mai departe a funcţiei de inspector general al pieţelor reglementate.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb