Sistemul bancar românesc nu se află în niciun caz într-o stare de vulnerabilitate, potrivit economistului Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal. Domnia sa ne-a precizat: "Băncile locale au fost supuse presiunilor BNR tot timpul şi şi-au majorat capitalul, astfel încât sucursalele de la noi au o rată medie de adecvare a capitalului de 14-16%, câteva dintre ele ajungând chiar la 17-18%".
Probabil că şi în România, peste câţiva ani, vom asista la unele fuziuni şi achiziţii, însă doar în contextul în care piaţa nu mai creşte atât de repede, consideră economistul. Domnia sa preconizează că vor fi provocări destul de mari din punct de vedere al reglementărilor din domeniu, în urma cărora unele bănci mai mici de pe piaţa noastră se vor întreba dacă să rămână generaliste sau să se concentreze pe un anumit segment de clienţi.
"În orice caz, putem afirma că BNR supune băncile, periodic, unor scenarii de stres având la bază condiţii chiar mai dure decât cele ale BCE", a conchis Ionuţ Dumitru.
Domnia sa susţine că, şi la nivel european, instituţiile financiare şi-au întărit capitalurile, în ultima vreme: "Consider că era de aşteptat să nu fie surprize prea mari în urma publicării rezultatelor testelor de stres efectuate de BCE asupra băncilor. Marea majoritate a instituţiilor financiare s-au capitalizat în timpul crizei. În general, în anii care au trecut, au fost cerinţe de capital şi multe dintre bănci au reuşit să atragă capital de pe pieţele financiare. În acest moment, nu putem vorbi despre o vulnerabilitate la nivel de sistem bancar, şi mai ales în ceea ce priveşte sistemul bancar românesc".
Ionuţ Dumitru estimează că, în perioada care urmează, nu vor avea loc surprize spectaculoase, în piaţă, mai ales dacă facem o comparaţie cu ceea ce se întâmpla în primul an de criză.
La nivel european, băncile cu capitaluri reduse vor căuta soluţii de consolidare a capitalurilor sau îşi vor restructura activele, ne-a declarat domnul Dumitru.
Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat, duminică, rezultatele testelor de stres efectuate asupra unui număr de 130 de bănci europene. Potrivit BCE, 25 de bănci nu ar rezista condiţiilor de stres luate în considerare în cadrul testelor, necesarul de capital suplimentar ajungând la 25 de miliarde de euro.
BCE anunţă, însă, că, din cele 25 de bănci care nu au trecut testul, 12 şi-au acoperit deja necesarul de capital suplimentar, celelalte trebuind să facă acest lucru până în primăvara anului viitor. Primul pas pe care băncile vizate sunt obligate să îl facă este să prezinte un plan de redresare, în următoarele săptămâni.
Din cele 25 de bănci care nu ar fi trecut testele de stres, cinci au subsidiare şi în ţara noastră, respectiv National Bank of Greece (Banca Românească), Piraeus Bank (Piraeus Bank România), Österreichische Volksbanken-AG (Volksbank), Veneto Banca (Veneto Banca) şi Eurobank (Bancpost).
• BNR: "Subsidiarele româneşti ale grupurilor bancare testate au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate"
Banca Naţională a României (BNR) a precizat, ieri, într-un comunicat, că subsidiarele româneşti ale grupurilor bancare cuprinse în această evaluare au rate de adecvare a capitalului superioare pragurilor reglementate.
Reprezentanţii BNR susţin că rezultatele exerciţiilor de testare la stres derulate de Banca Centrală la nivelul sistemului bancar autohton, care au avut la bază un scenariu de recesiune economică severă şi o depreciere puternică a monedei naţionale în următorii trei ani, evidenţiază un nivel confortabil al indicatorilor de adecvare a capitalului, cu încadrare în limitele reglementate la nivel internaţional.
Duminică, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a declarat: "Testele au fost efectuate pe o situaţie statică, valabilă la 31 decembrie 2013, şi pe o situaţie în dinamică, ţinându-se cont de programul de restructurare a băncilor stabilit de Comisia Europeană. În acest context, dacă ne uităm cu atenţie, vom vedea că, deşi pe judecata statică, băncile greceşti nu ar rezista unor condiţii economice de stres, după aplicarea programului impus de CE, acestea trec testele atât pe scenariul de bază, cât şi pe cel advers. Singura bancă prezentă şi la noi care ar putea avea probleme este Volksbank, însă indicatorii subsidiarei din ţara noastră sunt mult peste pragul minim impus".
• Reprezentanţii Volksbank România: "Testele de stres nu au niciun impact asupra subsidiarei Volksbank din ţara noastră"
Testele de stres nu au niciun impact asupra subsidiarei Volksbank din ţara noastră, ne-au declarat, ieri, reprezentanţii băncii, subliniind că "Volksbank România este o bancă puternic capitalizată, cu o rată de solvabilitate de 17,8% (la sfârşitul lunii septembrie 2014), peste cerinţele minime impuse de reglementările locale (10%).
Încă un element important de menţionat este faptul că testele BCE nu au avut în vedere măsurile adoptate în 2014, care au vizat reducerea portofoliului de credite neperformante sau restructurarea planificată a Asociaţiei Băncilor Volksbank, acestea având loc după data la care s-au încheiat testele, respectiv 31 decembrie 2013".
Reprezentanţii Volksbank au ţinut să menţioneze că Volksbank România are o structură a acţionariatului "diversificată şi solidă, respectiv VBAG - 51%, BPCE - 24,5%, DZ Bank - 16,36% şi WGZ Bank - 8,14%".
În urma restructurării cu succes a băncii, printre altele, a fost vândut un portofoliu de credite neperformante în valoare de 495 milioane euro, ne-au mai spus sursele citate, care au adăugat că banca a trecut şi printr-o majorare suplimentară de capital, în valoare de 321 milioane euro, realizată în această lună.
La nivel de grup, Asociaţia austriacă Volksbank are un deficit de capital de 864,72 milioane euro, potrivit BCE.
Referitor la rezultatele testelor de stres, Stephan Koren, directorul general al băncii, a declarat, ieri, în cadrul unui comunicat: "Acest rezultat nu este o supriză. Consiliul de Administraţie al Băncii a menţionat cu alte ocazii că Asociaţia Volksbank va avea nevoie de fonduri suplimentare în următorii ani, stare de fapt subliniată de testele de stres. Alături de autorităţi, Österreichische Volksbanken-AG va concretiza planurile sale pentru restructurarea Asociaţiei, care au fost prezentate la începutul lui octombrie. Scopul este de a pune fundaţia şi de a stabili cadrul care va da un viitor de succes Asociaţiei Volksbank".
De la 30 iunie 2014, Asociaţia Volksbank are o rată a capitalului de bază "întărită", de 11,2%, astfel având o rată de adecvare a capitalului de bază de rang I (CET1) cu 1,9 miliarde de euro mai mare decât este necesar, se mai arată în comunicat.
Voksbank are în plan împărţirea instituţiei, urmând ca operaţiunile centrale de organizare şi de servicii să fie transferate către o sucursală regională.
• Piraeus Bank: "Banca a înregistrat rate ale Fondurilor Proprii de Nivel peste pragurile minime impuse"
Piraeus Bank, din Grecia, anunţă că, în cadrul scenariului dinamic, banca a înregistrat o rată a Fondurilor Proprii de Nivel (FP1) de 11,4% în cazul scenariului de bază şi de 6,7% în cazul scenariului advers, ambele situându-se peste nivelurile minime de 8%, respectiv 5,5%.
"Cele două niveluri nu au luat însă în calcul beneficiile unei potenţiale conversii a creanţelor privind impozitul amânat în credite aferente impozitului amânat", subliniază comunicatul transmis, ieri, de instituţia financiară.
Acesta arată că, în cazul în care ar fi luată în considerare şi conversia creanţelor privind impozitul amânat, rata FP1 în abordarea Bilanţului static ar creşte la 11,8% în cazul scenariului de bază şi la 7,7% în cazul scenariului advers.
Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank România, a subliniat că banca "şi-a continuat evoluţia pozitivă care a caracterizat începutul anului 2014, astfel că profitul băncii a avansat de la 4,6 milioane de euro, în primul trimestru din 2014, la peste 6,4 milioane euro în primul semestru al acestui an. Această traiectorie ascendentă este în linie cu strategia băncii mamă, precum şi cu planul de restructurare al Grupului Piraeus până în 2018, aprobat de Comisia Europeană, plan care prevede creşteri ale activităţii Piraeus Bank în România.
Rezultatul a fost susţinut de scăderea portofoliului de credite neperformante şi reducerea costurilor de provizionare, de evoluţiile pozitive înregistrate pe zona creditării corporate şi SME, precum şi de avansul realizat în activitatea de atragere de surse".
• Veneto Banca a anunţat că nu va trebui să întreprindă nicio acţiune de consolidare patrimonială
Grupul italian Veneto Banca a anunţat, ieri, că nu va trebui să întreprindă nicio acţiune de consolidare patrimonială, în urma rezultatelor testelor de stres anunţate de BCE: "Luând în considerare măsurile de consolidare a capitalului deja realizate în primele nouă luni ale anului 2014 (...), a înregistrat următoarele rezultate în cadrul testelor de stres, ce constituie parte integrantă din Asset Quality Review (AQR) a Comprehensive Assessment: în scenariul de «bază»: indicatorul CET1 rezultat în urma Comprehensive Assessment este de 8,6% faţă de pragul minim prevăzut de 8%; în scenariul «advers»: indicatorul CET1 rezultat în urma Comprehensive Assessment este de 5,6% faţă de pragul minim prevăzut de 5,5%".
În primele nouă luni ale anului 2014, Grupul Veneto Banca a întreprins acţiuni de consolidare, recunoscute prin aplicarea evaluării globale, care constituie acţiuni de remediere ce îndeplinesc nivelurile minime de CET1 prevăzute, pentru o valoare totală de 738 milioane euro.
Grupul Veneto Banca anunţă că a realizat, în 4 august 2014, o majorare de capital de circa 483 milioane euro, care cuprinde reevaluarea participaţiei deţinute în Banca Italiei cu aproximativ 9 milioane euro. Printre altele, grupul a făcut o răscumpărare în valoare totală de minus 99 milioane euro.
• Eurobank susţine că îndeplineşte nivelul de referinţă al capitalului stabilit ca scop al evaluării calităţii activelor
Eurobank îndeplineşte nivelul de referinţă al capitalului stabilit ca scop al evaluării calităţii activelor, după cum a precizat, ieri, grupul bancar elen, care deţine Bancpost, la noi în ţară.
Eurobank afirmă că acest lucru a fost posibil în urma colectării a 2,9 miliarde euro, prin procedura de majorare de capital social încheiată în mai 2014.
Potrivit comunicatului trimis de grupul elen, deficitul de capital din scenariul advers este asociat cu anul 2013, an în care performanţa operaţională a Eurobank a fost afectată de motive "sistemice şi idiosincrasice".
"Impactul pozitiv al sumei de 315 milioane euro, provenită din diferenţa între rezultatul operaţional înainte de provizionare din luna septembrie 2014 şi cel aferent Scenariului Nefavorabil Dinamic, conducând la o creştere cu 90 de puncte de bază a indicatorului CET1 în cadrul Scenariului Nefavorabil Dinamic", creează o "rezervă de capital în valoare de 1,4 miliarde euro, crescând nivelul indicatorului CET 1, în condiţiile Scenariului Nefavorabil Dinamic, de la 5,5% la 9,5%", arată comunicatul Eurobank.
Oficialii grupului consideră că aceste teste reprezintă un exerciţiu fără precedent, dată fiind analiza amplă, riguroasă şi detaliată a 130 de bănci şi un reper semnificativ în procesul de armonizare şi consolidare a sistemului financiar european. "Acest exerciţiu va contribui de asemenea la îmbunătăţirea stabilităţii financiare a sistemului bancar din UE şi va oferi încredere în rezistenţa la şocuri economice, a tuturor băncilor testate", mai arată sursele citate.
• NBG: "Deficitul a fost deja acoperit de acţiunile din primele şase luni ale anului"
National Bank of Greece (NBG) anunţă un surplus de capital de 2 miliarde de euro în bilanţul dinamic advers al testelor de stres.
Scenariul advers al Bilanţului Dinamic al testelor de stres derulate de BCE pentru NBG, care ia în considerare planul de restructurare al băncii aprobat şi de Comisia Europeană pentru 2014-2018, a înregistrat o rată CET1 de 8,9% şi un surplus de capital de două miliarde de euro, cu 340 de puncte de bază deasupra minimului de 5,5%, arată anunţul băncii.
Acesta subliniază că foaia de bilanţ static al scenariului advers, care ia în considerare anul 2013, cu grad de dificultate accentuat pentru NBG, a înregistrat un deficit de capital de 0,9 miliarde euro, inclusiv mărirea de capital încheiată în mai 2014. Potrivit băncii, deficitul a fost deja acoperit de acţiunile din primele şase luni ale anului.
• FMI consideră un succes testele de stres derulate de BCE
Fondul Monetar Internaţional a salutat, duminică, încheierea cu succes a testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană în rândul băncilor din zona euro, transmite AFP. "Nivelul ridicat de transparenţă şi comparabilitate al rezultatelor va permite participanţilor de pe piaţă să îşi facă propria lor evaluare cu privire la starea de sănătate a băncilor, ceea ce va contribui la creşterea încrederii", a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, adăugând: "Suntem de acord cu BCE că acesta este un prim pas important şi susţinem hotărârea sa de a repeta anual exerciţiul şi de a îmbunătăţi constant procesul".
Banca Centrală Europeană a informat că 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres. Eşecurile sunt concentrate în rândul băncilor italiene, cu nouă instituţii care nu au trecut testele, dar şi în rândul băncilor greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare ţară. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria, Irlanda şi Portugalia, potrivit Agerpres.
Băncile cu deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum intenţionează să-l acopere. Ulterior, vor avea la dispoziţie nouă luni pentru a acoperit deficitul de capital.