Administraţia Naţională "Apele Române" a întocmit 19 plângeri penale şi a aplicat sancţiuni de 7 milioane lei, de la începutul anului 2020, pentru exploatarea ilegală a materiilor prime din albiile râurilor (pietriş şi nisip) şi întreţinerea necorespunzătoare a cursurilor de apă (salubrizări şi igienizări).
Din acest cuantum, 6.725.000 milioane de lei (adică 96%) îl reprezintă valoarea amenzilor aplicate pentru exploatarea ilegală a materiilor prime necesare constructorilor. Este vorba despre exploatările ilegale de piatră şi nisip din albiile cursurilor de apă sau din imediata vecinătate a acestora. Cuantumul amenzilor aplicate pentru exploatările ilegale a acestor materii prime în primele 8 luni (ianuarie-septembrie 2020), reprezintă, peste 50% din cuantumul total al amenzilor aplicate de ANAR pe toată durata anului trecut.
Apele Române mai arată că a efectuat la nivel naţional 1500 de controale la exploatările ilegale şi 1000 verificări pe cursurile de apă, privind modul corespunzător de întreţinere al acestora, dat fiind faptul că autorităţile locale şi judeţene sunt obligate să îndepărteze depozitele de deşeuri din preajma cursurilor respective.
Acţiunile de control privind întreţinerea cursurilor de apă s-au desfăşurat în 10 judeţe, în care inspectorii ANAR şi comisarii de mediu au aplicat amenzi de peste 1 milion de lei şi au întocmit şase plângeri penale.
Reprezentanţii ANAR susţin că, în afara acestor acţiuni, prin platforma electronică dezvoltată la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, ţara noastră va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării şi a transportului de agregate minerale (pietriş şi nisip). Aplicaţia va fi un instrument util de management al circulaţiei şi de control al materialelor şi provenienţei agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase, susţin reprezentanţii Apelor Române.
Platforma respectivă va furniza instituţiilorcompetente din domeniu o evidenţă clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcţionează în baza actelor emise de autorităţi, inclusiv a autorizaţiilor de gospodărire a apelor. De asemenea, platforma va putea fi accesibilă şi cetăţenilor.