Admiral Markets: Francul se va deprecia în raport cu leul

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 august 2011

Banca Centrală a Elveţiei

Banca Centrală a Elveţiei

Cursul euro/franc elveţian (chf) a crescut de la 1,08 la 1,11 imediat după decizia Băncii Centrale a Elveţiei de a reduce dobânda de referinţă la 0, iar raportul chf/ron va reveni, probabil, în zona 3,7, se arată într-o analiză a Admiral Markets.

"Decizia a fost una surprinzătoare, menită să stopeze elanul cumpărătorilor, aprecierea cursului ameninţând dezvoltarea economiei şi stabilitatea preţurilor. Sentimentul pozitiv faţă de franc este rezultatul dezechilibrelor la nivel global, cauzate de manipulările economice şi financiare din SUA şi Europa în ultimii ani. Banca Centrală a Elveţiei a luat această decizie urmare a îngrijorării cauzate de deficite şi politici monetare distructive, dorind să stopeze aprecierea parabolică a francului în următoarele luni. Rămâne de văzut dacă efectul va fi unul de durată şi speculatorii în piaţa valutară ce au mizat pe franc şi au obţinut profituri fabuloase se vor speria şi vor marca profitul, sau vor profita de preţul mai bun şi vor continua să mizeze pe franc", se arată în document.

Analiştii Admiral Markets avertizează că iminenta cădere a burselor internaţionale (stock market) va aduce un flux de capital panicat din SUA, Europa şi Asia, în căutare de protecţie şi stabilitate. Potrivit acestora, activele de risc deţinute de investitori nu au fost vândute în masă încă, doar panica de la începutul aces-tei săptămâni ducând la o nouă explozie a aurului şi francului.

Francul s-a apreciat cu 60% faţă de dolar în ultimii 10 ani, cu 30% faţă de euro de la declanşarea crizei financiare în 2007 şi cu 100% faţă de leu în aceeaşi perioadă, în-dreptându-se ameninţător către paritate, respectiv nivelul psihologic de 4.00.

"Treptat, a devenit principala valută de rezervă a lumii, înlocuind dolarul american, ce rămâne însă principala valută internaţională, statut ce va fi afectat de posibila scădere a rating-ului AAA. Valuta de rezervă globală nu necesită o recunoaştere sau reglementare, ci depinde doar de opţiunea de a menţine capitalul într-o anumită monedă, în special de către băncile centrale. Printarea masivă a banilor de hârtie în ultimii ani a dus la o trecere către aur şi franc, cele mai atractive instrumente de refugiu în acest moment. Evident, francul este supraevaluat faţă de aceste valute, însă supraevaluarea este o constantă a comportamentului pieţelor financiare, dominate de speculatori mari şi mici, guverne şi bănci centrale. Lăcomia şi interesul de a cumpăra sub-evaluat şi a vinde supra-evaluat duce la evoluţii parabolice, dar şi la căderi verticale ale instrumentelor financiare", afirmă analiştii Admiral Markets.

Potrivit acestora, intervenţiile directe în piaţă sau prin politica monetară, riscul tot mai mare şi potenţialul tot mai redus al investiţiilor pe măsură ce noi maxime sunt atinse pot orienta capitalul panicat şi către dolarul american, încetinind aprecierea francului.

Pe termen lung, lupta curentă împotriva deficitelor nu poate continua la infinit. Anumite evenimente politice şi economice vor aduce ajus-tări masive în SUA şi zona Euro, iar populaţia va fi forţată să-şi diminueze consumul, în special de bunuri şi servicii externe, iar atunci valuta intern se va stabiliza", afirmă oficialii companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb