ADMIRAL MARKETS: ÎN 2015, PE PIAŢA VALUTARĂ, Volatilitatea şi volumul-record ameninţă ţările dezvoltate şi economiile emergente

V.B.
Bănci-Asigurări / 15 decembrie 2014

Explozia de volatilitate din ultimele 6 luni de pe piaţa valutară reprezintă o ameninţare pentru ţările dezvoltate, indicând şi fragilitatea economiilor emergente, susţin specialiştii companiei de brokeraj Admiral Markets, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Volumul zilnic tranzacţionat în piaţa valutară internaţională a depăşit pentru prima dată 5,5 mii de miliarde de dolari, potrivit ultimului raport dat publicităţii de curând de Banca Internaţională pentru Reglementări (BIS). Piaţa valutară internaţională (FOREX) a înregistrat în prima parte a anului una dintre cele mai mici volatilităţi din istorie. Situaţia s-a schimbat dramatic în ultimele 6 luni, ca urmare a politicilor monetare divergente anunţate de cele mai mari bănci centrale din lume.

"Rezerva Federală a trecut gradual la o politică de întărire, în timp ce Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei au accelerat stimulii şi relaxarea politicii monetare. Drept consecinţă, dolarul american s-a apreciat faţă de toate valutele majore, dar şi faţă de cele emergente, inclusiv leul. Această politică divergentă va continua şi în 2015", consideră analiştii Admiral Markets.

Întărirea dolarului şi în 2015 ar putea afecta ţările devoltate şi economiile emergente. Moneda americană s-a apreciat semnificativ faţă de valutele din G10, cu aproape 20% faţă de yen în 3 luni şi 40% în decurs de 2 ani, în timp ce faţă de euro, moneda americană a câştigat 20% în a doua jumătate a anului.

"Cursul euro/dolar a scăzut de la 1,40 în luna mai a acestui an la un minim de 1,2250, atins săptămâna trecută. Doar de două ori în ultimii 9 ani, euro s-a tranzacţionat atât de ieftin faţă de dolar, la jumătatea lui 2010 după criza din Grecia şi la jumătatea lui 2012 când BCE a iniţiat programul de refinanţare pe termen lung. Există o mare probabilitate ca ca euro să se tranzacţioneze şi sub 1,20 în 2015", apreciază analiştii de la Admiral Markets.

Valutele emergente au evoluat şi ele foarte slab faţă de dolarul american, pesosul mexican şi realul brazilian suferind pierderi semnificative. Divergenţa politicilor monetare faţă de SUA şi încetinirea economiei globale au afectat serios valute precum coroanele norvegiană, suedeză şi daneză, care s-au depreciat cu până la 25% în aceste ultime 6 luni faţă de dolarul american. Lider la capitolul depreciere şi volatilitate este rubla rusească, cursul dolar/rublă apreciindu-se cu 20% în ultimele 3 săptămâni şi 60% începând cu august 2014, se mai arată în comunicat.

Datoriile economiilor emergente denominate în dolari au crescut la 2 mii de miliarde în 2014, BIS avertizând că o continuare a tendinţei de depreciere a valutelor majore şi emergente faţă de dolar în 2015 ar putea produce serioase dezechilibre, competitivitatea exporturilor fiind dependentă de cursul de schimb cu principalii parteneri. Totodată, aceasta ar duce la reducererea valorii creditelor multor companii, ceea ce ar atrage o înrăutăţire a condiţiilor financiare.

Analiştii Admiral Markets avertizează că în 2015 am putea avea un adevărat şoc în piaţa valutară dacă bursele de acţiuni, ajunse la maxime istorice, vor suferi o corecţie majoră, în mare parte cauzată de o eventuală retragere a lichidităţii. Drept consecinţă, ieşirile masive de capital speculativ din ţările emergente vor deprecierea valutele naţionale, ceea ce înseamnă că şi leul va fi vulnerabil, în special faţă de dolar şi aur, dar şi faţă de euro sau franc, conchide comunicatul citat.

Admiral Markets Group a fost fondat în 2001 şi oferă servicii în peste 35 de ţări la nivel global prin companii licenţiate în Uniunea Europeană şi Australia. Cei 12.000 de clienţi activi ai companiei rulează un volum lunar de 35 de miliarde de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb