Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) le-a propus Ministerului Energiei şi Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) realizarea, prin Fondul de Modernizare, a unui centru de reconversie profesională a minerilor, a declarat ieri Adrian Borotea, director al direcţiei Strategie de Grup şi Agenda UE din cadrul CEZ România şi vicepreşedinte al Consiliului Director al RWEA.
Domnia sa a spus, în contextul în care ţara noastră şi-a asumat la nivel european reducerea ponderii în consumul naţional al energiei produse pe bază de cărbune: "Nu ştiu dacă asta este soluţia, dar am propus prin Fondul de Modernizare (n.r. înfiinţat pentru susţinerea investiţiilor cu emisii scăzute de carbon) un centru de reconversie profesională, în aşa fel încăt să transformăm 5.000 de mineri în lucrători în energie regenerabilă".
Reprezentantul CEZ şi RWEA a mai notat că propunerea nu a fost încă aprobată de către Minister, dar că aceasta este o propunere care a plăcut, adăugând: "Monsson (Operation) din Constanţa are deja de ani buni o academie de training pentru lucrătorii în energie regenerabilă. Ne-am gândit să completăm ce este acolo cu instalarea unei astfel de academii în Valea Jiului".
La rândul său, Sebastian Enache, director al direcţiei eoliene de la Monsson Operation, a precizat că programul de reconversie se adresează zonelor defavorizate.
Acesta a afirmat: "În momentul de faţă, în Constanţa, prin centrul nostru de pregătire am estimat că au trecut cam 3.000 de români care lucrează pe partea de instalare, operare, mentenanţă şi service în România şi peste tot în lume. Potenţialul, din moment ce capacitatea creşte cu 50% peste tot, nu vorbesc de Europa, este mare pentru că avem colegi, cel puţin din Constanţa, care pleacă şi 2-3 luni în America de Sud şi în lume să instaleze turbine eoliene. Centrul din Târgu Jiu nu s-a referit doar la piaţa din România, ci la cea din regiune".
Domnia sa i-a catalogat pe aceştia drept "navigatori eolieni", în contextul în care ei instalează, menţin în funcţiune şi repară turbine şi parcuri eoliene din întreaga lume.
Înfiinţată în 2009, Monsson Operation este cea mai mare companie românească de operare şi întreţinere turbine eoliene, precum şi unul dintre cei mai importanţi furnizori independenţi de servicii din industria energiei regenerabile. Totodată, are o capacitate instalată de peste 700 MW.