ADRIAN BOROTEA, VICEPREŞEDINTE RWEA: "Anul acesta vom vedea investiţii noi de mare amploare în energia eoliană"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 februarie 2022

"Anul acesta vom vedea investiţii noi de mare amploare în energia eoliană"

Anul acesta, după mulţi ani de investiţii timide, locale şi întâmplătoare, vom constata investiţii noi de mare amploare în energia eoliană onshore, a afirmat, ieri, Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), într-o conferinţă organizată de publicaţia Energynomics. Borotea a amintit că, prin Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice, România şi-a propus dublarea capacităţii instalate în turbine eoliene până în 2030.

Oficialul RWEA a afirmat: "Anul acesta, băncile au o deschidere şi o încredere mai mare pentru a finanţa proiecte în energia regenerabilă. Până la sfârşitul anului vor fi instalate capacităţi eoliene de 2.000 - 3.000 de MW onshore. Anul acesta, după mulţi ani de investiţii timide, locale şi întâmplătoare, vom constata investiţii noi de mare amploare care ne vor duce la primii paşi spre 2030 pentru a ne atinge ţintele".

Potrivit acestuia, băncile sunt din ce în ce mai deschise pentru finanţarea de proiecte din domeniul energiei regenerabile.

"Suntem încrezători şi optimişti. Aşteptăm cu mare interes şi colaborăm cu autorităţile pentru emiterea ghidurilor pentru implementarea legislaţiei şi demararea proiectelor (de investiţii). Aici există deja nu zeci, ci sute de proiecte atât în energie eoliană cât şi în energie solară, există efervescenţă care sperăm că va fi continuată şi transpusă în realitate cu ajutorul finanţării atât din partea băncilor cât şi a fondurilor europene", a declarat Adrian Borotea.

Acesta a adăugat că deja există pe zona de eolian onshore proiecte cu potenţial şi putere instalată de 2.000-3.000 de MW: "Sigur dacă (proiectele) se întâlnesc cu finanţările respective. Undeva la 2.000-3.000 de MW sunt aşteptările (pentru acest an). Pesimiştii ar spune cel puţin 1.000".

Borotea a mai subliniat că se lucrează la Ministerul Energiei la ghiduri şi urmează în martie să aibă loc primul apel de proiecte.

"Noi avem discuţii în fiecare săptămână cu colegii de la Ministerul Energiei. Dânşii lucrează (la ghiduri), există deja mai multe runde de actualizări. Ştiu că acum erau în faza finală de a discuta cu Bruxelles-ul ultimele probleme de tip exemple contrafactuale şi aşa mai departe. Eu cred că acest proces va mai dura o săptămână, două. Domnul ministru (Virgil) Popescu deja a anunţat că în luna martie se vor deschide acele call-uri (de proiecte). Cu puţine eforturi cred că acest termen poate fi respectat, ca ultimele variante să fie publicate, aprobate şi call-ul să fie deschis undeva în cursul lunii martie, primele call-uri, urmân ca celelalte să vină ceva mai târziu. Înţeleg că fondul de modernizare va veni puţin mai târziu, probabil în aprilie. În martie o să fie PNRR-ul, iar apoi o ritmicitate de 6 luni sperăm noi în care să se întâmple valul doi şi următoarele", a mai spus Borotea.

Primul apel de proiecte, cel din PNRR, oferă finanţare europeană din componenta de granturi sau alte subvenţii din fonduri UE. Aici sunt vizate investiţii în proiecte regenerabile de 900 de MW, în timp ce prin Fondul de modernizare 10d se vor putea finanţa proiecte în energie verde de 15 miliarde de euro.

Oficialul RWEA a mai adăugat că este importantă semnarea unor contracte de preluare a energiei pe termen lung.

"Aceste contracte ajută pe toată lumea. Avem nevoie dramatică de investiţii noi, suntem de mulţi ani importatori, ne bucurăm când bate vântul, dar în rest depindem de importuri", a susţinut Borotea.

Totodată, acesta a mai afirmat că RWEA vizează lărgirea proiectului Academia de Regenerabile care urmăreşte reconversia minerilor.

"Am demarat deja Academia de Regenerabile, avem un proiect pilot cu primii 100 de absolvenţi şi anul acesta ne dorim să trecem la proiectul la scară largă care vizează 5.000-6.000 de mineri care să fie transformaţi în specialişti în energie eoliană şi solară şi sperăm să facem aceste lucruri nu numai cu finanţări europene, ci şi cu ajutorul băncilor", a mai spus Adrian Borotea.

Sebastian Staicu, project finance manager BCR: "Estimăm pentru următorii ani proiecte noi în energie regenerabilă de peste 10 GW"

Sebastian Staicu, project finance manager BCR, a declarat la rândul său ieri, în cadrul aceluiaşi eveniment, că pot fi estimate pentru următorii ani noi capacităţi de generare în energie regenerabilă de peste 10 GW în România. Staicu a declarat: "Noi capacităţi de energie regenerabilă pot fi estimate în următorii ani comparabile cu ce a fost în perioada 2013-2014, peste 10 GW de proiecte. Nu anticipez să se facă toate aceste proiecte, dar potenţial există pentru ele".

Potrivit acestuia, partea de stocare a energiei va deveni foarte importantă în următorii ani şi fără astfel de investiţii este posibil să avem probleme în sistemul energetic naţional.

Acesta a mai afirmat că anticipează un preţ de 100 de euro per MWh la energie electrică în acest an.

"Avem pe OPCOM, putem anticipa un preţ de 100 de euro (pe MWh) la energie electrică în 2022, care chiar dacă este scăzut faţă de ce am văzut la sfârşitul anului 2022, adică preţuri pe PZU de 250 de euro. Este o scădere, dar totuşi preţurile sunt mult mai mari faţă de începutul anului 2021, când aveam o medie a pieţei de 55 de euro, medie pe zi, nu vârful", a spus Staicu.

În acelaşi timp, Mihai Drăghici, director business consulting la EY România, a afirmat că datele de pe OPCOM arată că pentru 2022 s-au încheiat contracte pentru energie electrică la o medie de 900 de RON, pentru 2023 la aproximativ 850 de RON şi pentru 2024 undeva la 550 de RON per MWh.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. si daca nu bate vantul, inchidem becul, nu ? sau murim de frig! :)

    bai istetilor, mare prostie ati facut sa eliminati pozitia centrala a pacurii si carbunelui din mixul energetic ...

    ecologia e boala grea a prostiei manifestate la oameni! :)  

    1. nu bate vantul , mancam fasole

      daca pica drobul de sare??

      si daca, sa zicem, in 20-30 de ani rezervele de petrol, gaz si carbune vor fi atat de limitate, iar cererea atat de mare, incat barilul de petrol va costa sa zicem 1.000$, metrul cub de gaz si tona de carbune va costa de 10 ori mai mult, ce facem? Consumul de energie creste constant in toata lumea, zacamintele care se exploateaza usor si ieftin sunt pe cale de disparitie, fracking-ul e un dezastru ecologic. Tranzitia la energie curata trebuia inceputa de mai demult, dar mai bine mai tarziu, decat niciodata. Oricum, pana sa folosim exclusiv energie verde, vor trece decenii.E bine ca tranzitia asta a nceput din mai multe puncte de vedere: dpdv strategic, nu strica o diversificare a surselor de energie. E bine sa incepem tranzitia cat mai devreme si nu cand resursele clasice sunt pe terminate. Din punct de vedere economic, tranzitia poate fi vazuta ca un program de investitii, pe langa asta, poate mai intra tehnologie si know-how in tara. dpdv politic, Europa poate sa devina mai putin dependenta de dictatorii din orientul mijlociu, Rusia etc. Si de ce nu, in ultimul rand dpdv ecologic scapam de emisiile si imisiile generate de centralele vechi si ineficiente.

      banchere, se vede ca esti doar... bancher. Ia manualul de geografie sa inveti sa vantul bate anual si in mod sustinut. Cei care nu au facut turbinele pana acum ar trebui trasi la raspundere. Carpatii sunt foarte bogati din aceasta perspectiva. La fel si Marea Neagra. Intrebarea e de ce trag de timp unii, in loc sa faca?

      ptr ca nu au voie de la imparatie

      pana in 2032-2035 Romania trebuia sa negocieze conditiile PNRR-ului ca sa continuie cu carbune si pacura... dar s-a dus ca o sluga la Bruxelles si ce i-au zis aia ca trebuie sa indeplineasca ca si conditii ,aia au facut ... fara pic de negociere (ca Polonia sau Germania).

      efectiv ca o sluga umila a executat prosteste tot ce i-au cerut nebunii aia de la Bruxelles (inchideri mine, inchideri termocentrale, etc).  

      ma uit amarat cat de cretini sunt actualii politicieni ... si ma uit amarat ca pana si unul ca mine sau ca oricine ar fi negiciat infinit mai bine decat au facut-o ei. . . pentru ca atunci cand te duci la Bruxelles cu o moaca si o atitudine de sluga se vede asta inca din usa !  

      Si cum sa fii tratat demn cand te duci ca o sluga !?!?!?!?!??!?!?  

      a picat drobul de sare in toamna in toata Europa si a demonstrat prostia sau sabotajul ecologistilor, al caror propaganda ne tot spune ca viitorul este eolian

    Inseamna ca in acestea,comisionul e mai mare,pot sa mai astepte hirocentralele incepute si neterminate etc.

    Se vehiculeaza cifre de 2-3000MW in eolian in acest an . In realitate chiar daca s-ar obtine aprobari si finantari pentru asemenea proiecte implementarea ar dura 2-4ani si aceasta daca se va investi si in consolidarea liniilor de inalta tensiune existente. Aceste noi capacitati ar trebui dublate cu o putere similara instalata in capacitati energetice conventionale( hidrocarburi si ceva hidro) altfel va fi curent electric numai cand bate vantul.

    Singura solutie fezabila ar fi centrale noi in cogenerare pe gaze.

    Daca ar exista vointa si fonduri am putea in 2 ani sa avem 2000MW suplimentari si sa salvam economia si tara. Tehnic este posibil. In Egipt compania Siemens a livrat la cheie 3 centrale in cogenerare cu o putere totala de 12000MW si a salvat aceasta tara de la un lock down. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb