ADRIAN OROS: "Programul Naţional de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual"

J.P.
Comunicate de presă / 8 martie 2021

"Programul Naţional de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual"

Adrian Nechita Oros, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat în deschiderea conferinţei VITICON 2021 că Programul Naţional de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe măsuri cuprinse în program, după cum urmează: promovarea vinurilor cu submăsura de informare pe teritoriul statelor membre, dar şi submăsura de promovare în state terţe, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

"Programul Naţional de Sprijin pentru sectorul vitivinicol 2019 - 2023 are alocate 45,8 milioane euro, anual, pentru mai multe măsuri cuprinse în program, după cum urmează: promovarea vinurilor cu submăsura de informare pe teritoriul statelor membre, dar şi submăsura de promovare în state terţe. Aici, personal, aş vrea să fim mai curajoşi, să facem mai mult, atât mediul asociativ din sectorul vitivinicol, cât şi ministerul. Apoi, o măsură care a funcţionat foarte bine şi care a fost corect implementată este restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole, unde intensitatea de sprijin este de maximum 90% din valoarea cheltuielilor restructurării. Asigurarea recoltei, unde încercăm să sprijinim cu maximum 70% costul primelor de asigurare plătite de către producători. De asemenea, programe de investiţii, tot cu o intensitate de sprijin de maximum 70% şi distilarea produselor şi a subproduselor. Anul trecut, datorită problemelor apărute în urma restricţiilor generate de pandemie s-au promovat şi alte măsuri tranzitorii care să vină în sprijinul producătorilor, respectiv distilarea vinului în situaţii de criză, tăierea în verde şi stocarea la sursă, măsuri pe care le accesăm şi anul acesta. În speranţa că această criză sanitară se va încheia curând, măsurile sanitare se vor relaxa, iar economia se va relansa, inclusiv HoReCa, am credinţa că anul acesta sectorul vitivinicol va avea o viaţă mult mai uşoară şi mult mai bună decât anul trecut," a declarat Adrian Nechita OROS, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Conform statisticilor MADR, România deţine o suprafaţă importantă cultivată cu viţă-de-vie, aproape 180.000 de hectare, situându-se pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase în ceea ce priveşte producţia de vin, cu 3,55 milioane de hectolitri.

Finanţarea pentru sectorul agricol este vitală. Anul trecut, Agricover Credit IFN oferit finanţare pentru produse mixte agrifinance & agribusiness în valoarea de peste 530 milioane de lei pentru peste 4,000 de fermieri, care lucrează 1,62 milioane de hectare de teren arabil.

"Pentru noi viţa-de-vie este o cultură importantă, iar finanţarea acestui sector agricol a fost o lecţie din care am învăţat foarte mult. Am reuşit să înţelegem nevoile clienţilor şi am propus soluţii de finanţare performante, adaptate nevoilor lor. Suntem lider de piaţă, susţinem permanent creşterea şi eficientizarea afacerilor viticultorilor şi avem resurse să plasăm peste două miliarde de lei anul acesta," a declarat Robert Rekkers, Director General Agricover Credit IFN, invitat în cadrul VITICON 2021.

Pe parcursul celor patru ore de emisiune au fost prezentante inovaţii tehnologice pentru sectorul vitivinicol prin intermediul prezentărilor susţinute de către reprezentaţii companiilor globale, producătoare de inputuri agricole. De asemenea, prin intermediul reportajelor dedicate, câţiva dintre cei mai recunoscuţi specialişti, oenologi şi proprietari de crame din România îşi spun poveştile cu şi din pasiune pentru vin. Alina Donici - Director de cercetare, SCDVV Pietroasa, Aurelia Vişinescu - oenolog, fondator al companiei Domeniile Săhăteni, Marcel Pascu şi Marcel Vulpoi - Gramofon Wine, Dealu Mare şi Constantin Lepădatu - Manager, Domeniile Zoreşti povestesc despre provocările anului pandemic pe care l-au traversat şi, nu în ultimul rând, de ce vinul, alături de întreaga industrie vitivinicolă, merită respect şi apreciere.

Cea de-a treia ediţie VITICON, Conferinţa Viticulturii Româneşti, organizată de AGRICOVER cu sprijinul VINARIUM International Wine Contest şi cu participarea celor mai importante companii producătoare de tehnologii agricole la nivel global: SUMMIT AGRO, INTERMAG, SYNGETA, CORTEVA, BELCHIM şi BAYER a avut loc în data de 5 martie 2021, în premieră pentru mediul online, într-un format dedicat de emisiune TV, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Suntem încântaţi că am reuşit să găsim o formulă dinamică, un format de televizune, pentru conferinţele noastre tradiţionale adresate culturilor speciale şi că putem să îi întâlnim pe toţi partenerii noştri. Ne dorim mai mult ca oricând să susţinem afacerile fermierilor români pentru un an agricol profitabil şi facem tot posibilul, aşa cum am făcut-o şi până acum, pentru a furniza cea mai performantă tehnologie, împreună cu întreaga noastră expertiză. Agricover este partenerul de nădejde al fermierilor români," a declarat Ghiţă PINCA, Director General, Agricover SA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb