ADRIAN VASILESCU (BNR): "BNR nu va efectua controale în bănci ca urmare a scandalului Panama Papers"

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 aprilie 2016

"BNR nu va efectua controale în bănci ca urmare a scandalului Panama Papers"

Actualizare 12:32 Florin Georgescu despre Panama Papers: "Posibil ca lucrurile să se intensifice"

Evenimentele de genul "Panama-leeks" ar putea să se intensifice, având în vedere că multe state ale lumii se confruntă cu constrângeri bugetare care nu le permit să răspundă solicitărilor cetăţenilor, însă mulţi bani din statele respective se regăsesc în paradisuri fiscale, susţine prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Florin Georgescu.

"Există teama de riscurile digitalizării, cum ar fi vulnerabilitatea crescută în ceea ce priveşte siguranţa datelor, aceste Panama-leeks şi altele asemănătoare, şi iată în ce domeniu, tocmai în cel de care vorbim astăzi. Şi lucrurile este posibil să se intensifice plecând, în opinia mea, de la tensiunile bugetare existente în toate statele lumii, ca urmare a acestor practici imorale, uneori poate şi ilegale, pentru că nu toate optimizările fiscale sunt imorale, unele sunt şi ilegale raportat la legislaţie. Bugete sărace care nu pot răspunde solicitărilor populaţiei, pe de altă parte bani foarte mulţi în paradisurile fiscale, ceea ce, în plan general, dar şi local, la nivelul fiecărei ţări conduce la slăbirea democraţiei şi a ţesutului social, care asigură fundamentul oricărei democraţii", a explicat, miercuri, Florin Georgescu, într-o conferinţă dedicată revoluţiei digitale din sectorul bancar.

El a reamintit de teoria expusă de Thomas Piketty în lucrarea sa "Capitalul în secolul al XXI-lea" şi anume că, adunând deficitele de cont curent cu excedentele lumii, deci plus cu minus, suma algebrică este minus.

"Ca şi când Pământul ar fi dator la Marte, ne împrumută nişte extratereştri. Nu! Diferenţa este în aceste paradisuri, care nu vor transparenţă, nu raportează, nu asigură schimbul de informaţii, până într-un moment când G7, G20, OECD, FMI şi aşa mai departe vor lua deciziile necesare, mai ferme, în vederea asigurării transparenţei şi a unui tratament fiscal egal pentru toţi cetăţenii", a mai spus Florin Georgescu.

De aceea, în opinia sa, securitatea informaţiei reprezintă o precondiţie a încrederii, iar respectarea acestei exigenţe este costisitoare pentru bănci.

"Dar, pe de altă parte, costuri mai mari pentru securitate asigură încredere mai mare clienţilor băncii faţă de serviciile oferite de aceasta. Însă eforturile pe care băncile le fac pentru a asigura securitatea tranzacţiilor şi a datelor vor fi răsplătite spre exemplu prin integrarea financiară a populaţiei din zonele în care nu există sucursale, agenţii, prin intermediul internetului şi a produselor bancare digitale", a explicat prim-viceguvernatorul BNR.

(I.D.)

-----

BNR nu va efectua controale în bănci că urmare a scandalului Panama Papers, scandal care "nu are cum să afecteze instituţiile de credit din România", a susţinut miercuri pentru HotNews.ro Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naţionale.

Adrian Vasilescu a explicat că, dată fiind libertatea de mişcare a capitalurilor, este legal să deschizi cont la orice bancă din orice colţ al lumii.

"Au existat 3 perioade cu privire la modul în care BNR a fost implicată în urmărirea tranzacţiilor. În prima etapă era nevoie de aprobarea Băncii Naţionale pentru a scoate banii din ţară. Voiai să îţi faci un cont în Panama? Foarte bine, BNR îţi aproba sau nu scoaterea banilor din România. A fost apoi o a două etapă, în care aprobarea a fost înlocuită cu o simplă notificare. Acum, de când am intrat în Uniunea Europeană, nici această notificare nu mai există. Băncile comerciale însă, raportează la Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor orice tranzacţie de peste un anumit nivel. Nu nouă, ci celor de la OPCSB", a mai spus Adrian Vasilescu.

În Austria, Autoritatea de supraveghere bancară a deschis o investigaţie în cazul a două bănci în urmă scandalului Panama Papers.

Ministrul Justiţiei din Germania, Heiko Maas, a avertizat şi el băncile că s-ar putea confruntă cu acţiuni în instanţă, dacă nu sunt deschise în privinţa finanţelor lor şi a obligaţiilor referitoare la taxe, pe fondul scurgerilor de informaţii apărute în dosarul Panama Papers, în care ar putea fi implicate instituţii germane de creditare şi oameni de afaceri, transmite DPA.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Bnr e sincer ce sacontoleze Cec-ul?

    Cel de sus spune ceva! 

    Sper sa dispara ajutoarele de tot felul de ex. Banci mergi bine daca nu faliment, auto deschid in pct x daca imi dai stat scutirea y, agricultura lapte subventie pe ha, subventie cota lapte. 

    Daca trebuie sa fie l de lapte 10 ron atat sa fie sau 100 ron. 

    Daca graul e 0,6 ron sa fid 100 

    DAca auto x in loc de 10 000 sa fie 100 000. 

    Cerere si oferta! 

    Sa nu mai fie paradisuri fiscale! 

    Faci profit in tara plateste impozitele in acea tara si bani sunt liberi. 

    Drepturile omului tara dezvoltata vs tara subdezvoltata. 

    Se pare ca nu tofi suntem egali. 

    Cum a plecat Americanul care a accidentat un cantaret si e liber bine mersi.

    "Nu ne-am nascut in locul potrivit" nu stiu cine canta. 

    "DE CE ANAF NU CONTROLEAZA BANCILE???BANCILE DIN ROMANIA CU AJUTORUL BNR AU DUS IN ALTE TARI BANII ROMANIEI"""

    1. Apa mica se varsa in apa mare si duce la Mare.

      Sau Corb la corb nu scoate ochi. :))) 

      dar nu scria Petreasca pe blog ca ministrul de dupa ea a decis ca bancile sa nu mai fie obligate sa sharuiasca cu ANAF-ul informatii?

      Pierderi ani de zile fara control.

      ORICE alta firma era cu Anaful la usa. 

    Bineînțeles, BNR nu are nici o răspundere, nici un cadru legal, nu va face nimic.... pana la urma de ce sunt acolo? De ce își iau salariile ? Ca sa ne spună ca, ne aplicând nici un control, totul pare în regula în sistem și nu e nevoie de nicio intervenție?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb