Adrian Vasilescu: "Românii nu ştiu să facă bani"

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 martie 2014

"Românii nu ştiu să facă bani", a declarat ieri, la Braşov, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului şi purtător de cuvânt al Băncii Naţionale.

Domnia sa a adăugat: "Cetăţeanul ar trebui să ştie, în primul rând, cum se fac banii şi cum se cheltuie raţional. Dar mai ales cum se fac banii. Eu pun mâna pe inimă şi spun că românii nu ştiu să facă bani. Acesta este adevărul adevărat şi acesta este lucrul cel mai important care trebuie învăţat, cum se fac banii, cum se folosesc, cum se cheltuie raţional şi multe altele. Eu când spun că românii nu ştiu să facă bani mă refer la cei 20 de milioane de români. Nici oamenii de afaceri nu ştiu prea bine să facă bani. Mulţi ştiu să ia de la stat bani prin afaceri cu statul, prin contracte, e uşor să iei bani. Important este să faci locuri de muncă în care să se producă bani".

Adrian Vasilescu a participat, ieri, la deschiderea evenimentului "Academica BNR 2014", care a avut loc la Aula Universităţii Transilvania. În cadrul evenimentului, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, le-a ţinut elevilor o lecţie despre "intermedierile financiare". El le-a explicat studenţilor prezenţi că investitorii străini au început să introducă fluxuri monetare în ţara noastră abia după ce România a încheiat negocierile de aderare la NATO şi UE. "Atunci, investitorii străini au putut să aibă certitudinea că dacă vor aduce bani în ţara noastră nu îi vor pierde", a explicat Georgescu, arătând că din 2003 încoace nivelul creditării externe a crescut foarte mult. "Românii au tendinţa de a cheltui mai mult decât produc. Creditul îţi oferă un beneficiu în avans cu ajutorul unui împrumut. Adică poţi avea acum un lucru pe care altfel nu l-ai putea avea decât peste mulţi ani", le-a povestit Florin Georgescu celor prezenţi.

Florin Georgescu a mai spus că România se află pe un drum bun din punct de vedere economic, urmând ca în 2014 să ajungă la nivelul Produsului Intern Brut atins în 2008, la apariţia crizei în România.

BNR crede că populaţia trebuie să fie educată în zona financiar-bancară

Banca Naţională a României (BNR) consideră că un lucru extraordinar de important pentru ţara noastră, în acest moment, este educarea populaţiei, pentru că, fără o populaţie cu cultură financiar-bancară nu se poate realiza bunăstarea, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR, Adrian Vasilescu. "Trebuie să recunoaştem că bunăstarea pe care ne-o dorim este foarte departe de noi, iar BNR contribuie prin acest proiect, Academica BNR, atât cât se poate, pentru că este o singură instituţie şi o ţară de 20 de milioane de cetăţeni, dar folosind şcolile, universităţile, mass-media în general, se pot transmite populaţiei cunoştinţele financiar-bancare. Şi asta face BNR implicându-se într-un proiect cu universităţile din România, iar doi factori sunt extraordinari de implicaţi în proiect - Universitatea «Transilvania» din Braşov şi Universitatea din Constanţa - care găzduiesc câte două sesiuni pe an, una la Braşov şi una la Constanţa", a spus Adrian Vasilescu.

Banca Naţională a României organizează în perioada 3-5 martie, la Sinaia, în parteneriat cu Universitatea Transilvania din Braşov, prima etapă din acest an a proiectului Academica BNR, un program naţional de susţinere a educaţiei financiare în România, la care participă comunitatea academică din 27 de universităţi din ţară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca platesti factrile la automate bancare efectueaza platile cat mai fractionat. Companiile de utilitati vor fi taxate de banci pentru fiecare plata. Se va ajunge sa aiba neantelegeri intre ele si ulterior se va reveni la ghisee in fiecare localitate. Se vor face angajari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb