ADVERTORIAL Brânzeturile "Artesana" - o investiţie de 1 milion de euro

Mădălina Fortună
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 16 ianuarie 2013

Brânzeturile "Artesana" - o investiţie de 1 milion de euro

Oraşul Tecuci din judeţul Galaţi nu este recunoscut pentru brânzeturi sau produse lactate. Mai degrabă muştarul care poartă numele localităţii i-a adus puţină faimă printre gastronomii ţării. O familie tecuceană, însă, şi-a propus să schimbe acest lucru şi să cucerească, puţin câte puţin, gusturile românilor şi ale europenilor. Odată cu inaugurarea unei noi fabrici de procesare a laptelui, la sfârşitul anului 2012, oraşul Tecuci a intrat pe piaţa producătorilor de brânzeturi din România. Cu câteva zeci de reţete originale de brânzeturi şi produse lactate, bazate pe lapte de capră, de vacă sau de oaie, produsele vândute sub marca "Artesana" sunt distribuite la nivel naţional, punând micul oraş din judeţul Galaţi pe harta producătorilor importanţi de brânzeturi artizanale.

Ca fostă reşedinţă de judeţ în perioada interbelică, localitatea Tecuci păstrează puţin dichis în centrul său, acolo unde, somptuoasele locuinţe boiereşti sau casa în care s-a născut Calistrat Hogaş amintesc faptul că acest mic orăşel a fost, cândva, capitala unui mic imperiu format, la acea vreme, din 266 de sate. Încă de la prima sa atestare documentară, în secolul al XV-lea, Tecuciul era recunoscut ca un târg pentru cei mai buni artizani din sud- estul Moldovei. Însă, nu doar lecţiile de istorie sunt cele care oferă caracter brânzeturilor "Artesana".

Cu origini nobile, iberice, brânza "Artesana" captează toate aromele lac-tatelor din Pirinei, din provinciile italiene sau din sud-estul Franţei, cu ale sale ierburi de Provence. Laptele, însă, este 100% autohton şi natural, colectat de pe Colinele Tutovei, zonă aflată la confluenţa a nu mai puţin de patru judeţe. Potrivit reprezentanţilor companiei, brânzeturile "Artesana" conţin doar ingrediente naturale (lapte, fermenţi lactici, cheag şi sare), fiind elaborate într-o fabrică nouă, doar cu echipamente de ultimă generaţie, fapt care asigură îndeplinirea celor mai înalte standarde de calitate şi igienă. Cu o capacitate de procesare a 2000 de litri de lapte pe zi, producătorul pune accentul pe calitatea produselor, nu pe cantitate, astfel încât toate brânzeturile au parte de aceeaşi atenţie pe întreg procesul de elaborare.

Investiţia, în valoare de peste un milion de euro, a fost finanţată, cu o sumă de 250.000 de euro, din fonduri europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Un parc auto format din cinci autoutilitare specializate asigură transportul laptelui de la furnizorii locali şi distribuţia produselor "Artesana" în cele mai stricte condiţii de siguranţă alimentară.

"O afacere pusă în scenă în vremuri tulburi de criză, a supravieţuit şi a văzut lumina rafturilor doar datorită pasiunii şi dedicaţiei unei familii, care a intuit nevoia unor brânzeturi diferite, rafinate", după cum susţin reprezentanţii companiei.

Alina Donici, Managing Partner al companiei "Dodali", producătorul brânzeturilor "Artesana", ne-a declarat: "În primele zile, aveam clienţi care ne întrebau doar ce tip de telemea avem? În momentul în care roţile de brânză maturată le atrăgeau privirea, ne întrebau ce tip de caşcaval le oferim? Când ţi se oferă o viaţă întreagă aceleaşi sortimente de brânză, îţi poate fi chiar teamă să încerci ceva nou. Din fericire, însă, am găsit o deschidere din partea clienţilor noştri şi chiar oameni foarte bine educaţi în tainele brânzeturilor. În toate cazurile, am învăţat împreună, am respectat şi vom respecta în continuare reţetele, cantitatea şi calitatea ingredientelor folosite".

Domnia sa ne-a povestit şi despre brânzeturile maturate sau beneficiile brânzeturilor obţinute din lapte de capră, precizând: "Cu excepţia brânzeturilor proas-pete, care sunt fie garnisite cu piper, usturori şi pătrunjel, fie oferite în ulei de măsline, brânzeturile maturate sunt păstrate între 2 şi 3 luni în depozite speciale, cu atmosferă controlată. Maturarea nu face brânza mai greu digerabilă. Dimpotrivă, brânzeturile noastre nu sunt supuse niciunui proces termic de fierbere, altul de-cât pasteurizarea laptelui, fapt care înseamnă nu doar o toleranţă foarte ridicată, dar şi arome mai puternice. Studii efectuate pe brânzeturi maturate de tip parmezan, care se maturează minim 12 luni şi se ajunge chiar la trei ani, au demonstrat nu doar că brânza maturată este tolerată foarte bine chiar şi de către cei alergici la produse lactate, ci şi că procesul de maturare reduce numărul de alergeni prezenţi în brânză".

Totodată, însă, laptele de capră conţine grăsimi şi proteine (aminoacizi), fiind mai uşor digerabil decât laptele de vacă, acţionează foarte bine ca tampon gastric, fiind util în tratamentul ulcerului şi poate înlocui cu succes laptele de vacă în alimentaţia celor care sunt alergici la acesta din urmă.

Producătorii brânzeturilor "Artesana" îşi fac planuri pentru a-şi exporta produsele pe piaţa occidentală, participând, la începutul acestui an, la un târg de profil din Berlin.

"Încet, dar sigur, cu un mic import de know-how occidental, capital european şi pasiune românească, cucerim gusturile şi inima Europei", spun sursele citate, adăugând că mai multe informaţii despre beneficiile brânzeturilor "Artesana" sunt prezentate pe site-ul www.artesana.ro, iar din februarie vor putea fi primite comenzi şi la magazinul online "Artesana".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb