Afacerile producătorului de vopsea Kober au stagnat anul trecut la peste 35 milioane euro

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 3 februarie 2011

Afacerile Kober, unul dintre cei mai importanţi producători de lacuri şi vopsele din România, s-au menţinut anul trecut la circa 35,6 milioane euro, la fel ca în 2009, potrivit reprezentanţilor companiei, care estimează că piaţa de profil a scăzut în 2010 cu aproximativ 20%. "Raportat în euro, nivelul vânzărilor Kober în 2010 s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel înregistrat în 2009, în condiţiile în care piaţa lacurilor şi vopselelor a continuat să înregis-treze scăderi de circa 20% faţă de 2009", a declarat Aurel Kober, acţionarul majoritar al companiei din judeţul Neamţ, citat de Mediafax.

Kober estimează că piaţa de profil a scăzut anul trecut la 120-160 milioane euro, de la 150-200 milioane euro în 2009, iar în acest an ar putea scădea cu 10-15%.

Potrivit sursei citate, principalii factori care au cauzat scăderea vânzărilor de vopsele au fost diminuarea sau îngheţarea proiectelor imobiliare de mari dimensiuni, reducerea puterii de cumpărare şi întârzierea relaxării condiţiilor de creditare, în special în cazul împrumuturilor imobiliare.

Pentru susţinerea vânzărilor, compania a decis menţinea preţurilor de vânzare din 2010 la un nivel stabilit în luna mai, continuarea optimizării structurii de costuri şi orientarea acţiunilor de promovare către produse care susţin lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, segment care a înregistrat creşteri faţă de lucrările de construcţii noi sau pentru reparaţii capitale.

"Piaţa construcţiilor a fost sprijinită în 2010 în principal de lucrările de reparaţii, situaţie care va fi valabilă şi în 2011, când ar putea fi atins punctul critic de minus în acest domeniu. (...) Recent anunţatele creşteri de preţuri la carb re a revenirii pieţei spre sfârşitul lui 2011. Considerăm că piaţa va trece pe creştere abia în semestrul doi al anului 2011, mai probabil în 2012", a afirmat Kober.

Omul de afaceri susţine că autorităţile ar trebui să încurajeze proiectele de construcţii noi prin continuarea şi extinderea programului Prima Casă. În plus, este nevoie de stabilitate fiscală, "fără creşteri de taxe şi impozite anunţate în ultimul moment", a adăugat el.

Kober deţine trei unităţi de producţie în judeţul Neamţ şi una în Iaşi. Astfel, compania are o unitate de cercetare şi producţie specializată în lacuri şi vopsele în Turtureşti, o alta la Săvineşti, o capacitate de producţie de centrale termice în Vaduri şi o unitate de producţie de componente electronice în Iaşi.

Compania, deţinută de familia Kober, a finalizat în decembrie 2010 o investiţie de 12 milioane euro în fabrica de la Săvineşti. Alţi jucători importanţi pe piaţa de lacuri şi vopsele sunt Fabryo Corporation, Policolor, Deutek, Daw Benţa România, Atlas Corporation, Sarcom şi Druckfarben.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb