AFEER:  "Modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale pot crea grave prejudicii participanţilor la piaţă"

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 iulie 2016

"Modificările aduse Legii energiei electrice şi a gazelor naturale pot crea grave prejudicii participanţilor la piaţă"

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România - AFEER a luat act de Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, adoptată de Plenul Parlamentului şi transmisă în prezent Preşedinţiei spre promulgare şi apreciază că punerea în aplicare a noilor modificări poate conduce la grave prejudicii produse participanţilor la piaţă, prin crearea premiselor unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate, informează un comunicat de presă.

Oficialii AFEER atrag atenţia: "După o analiză asupra modificărilor operate la lege, ne exprimăm uimirea, dar şi îngrijorarea, faţă de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care - în opinia noastră - vor produce controverse şi vor crea disfuncţionalităţi pe piaţa energiei".

Ion Lungu, preşedintele AFEER susţine: "Un demers lăudabil al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, de a invita la consultări toţi actorii pieţei, a fost stopat brusc, cu explicaţia că va fi continuat de Ministerul Energiei, pentru ca apoi să constatăm că, peste noapte, au fost luate în dezbatere anumite propuneri venite, conform informaţiilor noastre, din partea unei singure companii. Reprezentanţii AFEER au participat activ la consultările organizate la Parlament pe modificarea Legii 123/2012, am venit cu propriile amendamente şi constatăm acum că propunerile noastre nu numai că nu au fost luate în considerare, dar au fost aprobate modificări la lege care pot afecta grav activitatea furnizorilor de energie electrică".

Reprezentanţii AFEER susţin că, în aceeaşi zi, Parlamentul şi Guvernul au reuşit să aprobe modificări diferite la Legea 123/2012: "Totodată, am luat cunoştinţă de o iniţiativă legislativă recentă, depusă la Parlament, în baza căreia furnizorii de energie electrică să fie obligaţi să citească lunar contorul pentru clienţii casnici şi, în mod firesc, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la predictibilitatea şi stabilitatea cadrului legal în România.

Revenind la noua lege, transmisă de Parlament spre promulgare, una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, «Producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţa internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 şi celelalte prevederi legale în vigoare». Se remarcă că art. 28 din Legea nr. 123/2012, la care se face trimitere în mod expres, reglementează obligaţiile producătorilor de energie electrică, iar lit. c a acestui text de lege prevede obligaţia acestora de a oferta «public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga energie electrică disponibilă»".

AFEER sesisează că între cele două dispoziţii menţionate în lege există o incompatibilitate evidentă, în aşa fel încât în niciun caz modificarea introdusă nu îşi va putea găsi aplicare practică, în forma actuală a textului, astfel cum a fost transmis spre promulgare.

În plus, AFEER solicită ca modificările la Legea 123/2012 să se facă în acord cu reglementările din majoritatea statelor europene, în mod echitabil, în vederea asigurării unei competiţii corecte, cu reintroducerea posibilităţii tuturor participanţilor la piaţă, nu doar a producătorilor, de a încheia contracte bilaterale negociate direct:

"O altă modificare adusă legii vizează publicarea atât a preţurilor, cât şi a cantităţilor stabilite în urma tranzacţiilor efectuate pe toate pieţele centralizate de energie electrică, iar pentru contractele de pe piaţa reglementată sau de export - publicarea integrală a acestora, cu precizarea că se va realiza în conformitate cu reglementările ANRE. Considerăm că nu se justifică transmiterea acestor informaţii la OPCOM şi obligarea acestuia de a le face publice, fiind vorba despre tranzacţii derulate pe pieţe pe care nu le operează. Participanţii la piaţă transmit deja către ANRE informaţiile referitoare la tranzacţii, în baza regulamentului REMIT. Reprezentanţii AFEER atrag atenţia asupra faptului că toate contractele încheiate în special cu partenerii externi pe baza contractului standard de furnizare a energiei agreat la nivel european (contract EFET-European Federation of Energy Traders) conţin clauze de confidenţialitate, precum şi sancţiuni care merg până la rezilierea contractului în caz de nerespectare a prevederilor contractuale".

Ion Lungu mai spune că o formulare vagă se regăseşte în textul care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie în cel mai eficient mod, astfel încât să se obţină cel mai mic preţ posibil la consumator: "Preţul practicat pe piaţă este cel care dă măsura eficienţei şi competitivităţii, fiind evident că fiecare participant la piaţă are ca principal obiectiv practicarea preţului cel mai mic, astfel încât o prevedere expresă în acest sens nu are o justificare evidentă, ci, mai mult, creează premisele unor posibile abuzuri ori interpretări eronate.

Referitor la modificarea adusă Legii, de menţinere a unei rezerve de combustibil la un nivel suficient sau respectiv o rezervă suficientă de apă pentru îndeplinirea obligaţiilor de producţie şi furnizare continuă a energiei electrice, care să fie remunerată conform cu reglementările în vigoare, AFEER atrage atenţia că o astfel de propunere este de natură să genereze creşterea preţurilor la consumatorul final, aceeaşi activitate urmând a fi plătită de două ori: "Costurile care rezultă din această obligaţie sunt deja incluse în preţul de vânzare a energiei electrice practicate de către fiecare producător".

AFEER mai precizează: "În ce priveşte introducerea prevederii conform căreia: «Siguranţa SEN -asigurarea continuităţii în alimentare de către operatorul de transport şi de sistem a unui mixt de producere şi a serviciilor tehnologice de sistem, astfel încât să poată fi suplinită ieşirea din funcţie a oricărei capacităţi energetice, fără a se deconecta consumatori de la reţea», menţionăm că aceasta vine în contradicţie cu regulile europene, deoarece OTS (operatorul de transport şi de sistem) nu are dreptul să se implice în activitatea de producere a energiei electrice".

AFEER propune ca Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 123/2012 - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale să fie reexaminată în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege. Totodată, AFEER insistă asupra necesităţii adoptării unei reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb