Agenţia de Plăţi: Controlul în teren se va face în termenele stabilite cu UE

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 28 iunie 2007

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat, ieri, că verificarea în teren a datelor declarate de fermierii se va face potrivit termenelor stabilite de UE, pentru toate întârzierile fiind găsite soluţii.

Potrivit normelor Uniunii Europene, citate de NewsIn, APIA trebuie să respecte anumiţi paşi în administrarea fondurilor europene destinate plăţilor directe la hectar, de la depunerea cererilor, la introducerea acestora în baza de date sau la verificarea în teren a parcelelor. Pentru toate aceste demersuri există termene clare, pe care România trebuie să le respecte pentru a nu risca să piardă 25 % din aceşti bani. "Pentru a treia oară spun că vom respecta termenele, pentru a treia oară voi avea dreptate. Prima dată mi s-a spus că nu se vor depune cererile pentru plata directă la hectar la termen. Am dovedit că până la 15 mai am primit cereri pentru toată suprafaţa negociată cu Uniunea Europeană. În al doilea rând, am fost acuzat că nu se vor introduce cererile în baza de date şi am finalizat şi această acţiune. Mai nou, există temerea că nu vom face controlul în teren, dar am găsit soluţii şi controlul începe pe 9 iulie", a spus Sterghiu.

Acesta a precizat că principalele probleme legate de controlul în teren ţin de achiziţionarea GPS pentru măsurarea parcelor şi a maşinilor de teren.

"Până acum avem 400 de autoturisme şi vom organiza o licitaţie pentru alte 250 de maşini de teren. În acest moment, pentru fiecare echipă care face control în teren avem o maşină, existând 400 de astfel de echipe", a menţionat Sterghiu.

Potrivit directorului general al APIA, pentru achiziţionarea GPS s-a găsit o soluţie până la organizarea unei licitaţii.

"Am încheiat contracte cu şapte firme pentru realizarea acestui control în teren. În fază iniţială am dorit ca aceste firme să ne ajute la măsurarea parcelelor cu specialişti în cadastru. Deoarece nu mai aveam timp de licitaţii, aceste firme vor asigura şi GPS, până când vom achiziţiona altele prin licitaţii", a explicat Sterghiu.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remeş a declarat, duminică, că există riscul de a nu se realiza controlul în teren, deoarece nu mai este timp pentru organizarea licitaţiilor. "Încă de anul trecut ar fi trebuit să se organizeze proceduri de achiziţie pentru aparaturi necesare măsurării în teren a parcelelor. S-a întârziat nepermis de mult şi acum nu mai este timp de licitaţii. Voi cere Guvernului, ca unică soluţie pentru această situaţie, un act normativ prin care să trecem la negociere directă. Rămâne de văzut dacă ne putem împăca la preţ cu ofertantul, pentru că s-ar putea să ne ceară mai mult pe închirierea GPS pentru măsurarea parcelor", a declarat, duminică, Remeş.

Potrivit ministrului agriculturii, vina pentru aceste întârzieri este a APIA, instituţie responsabilă cu gestionarea fondurilor euroepene pentru plăţi directe.

Comisia Europeană va decide, în luna septembrie, dacă va penaliza România, prin reducerea cu 25% a celor 440 milioane euro, fonduri destinate plăţilor directe la hectar pentru fermieri, ca urmare a unor întârzieri înregistrate de APIA. Pentru plăţi directe la hectar, România primeşte 440 de milioane de euro şi, potrivit normelor europene, plăţile se fac din bani de la bugetul de stat, urmând ca România să-şi deconteze banii de la Uniunea Europeană.

Agenţia de Plăţi pentru Agricultură: Rezultatele auditului CE sunt favorabile

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Nicolae Sterghiu, a declarat că rezultatele preliminare ale misiunii de evaluare CE sunt favorabile, urmând ca în termen de o săptămână să se prezinte raportul oficial.

O misiune a Comisiei Europene a evaluat, în perioada 18- 22 iunie, funcţionarea APIA, obiectivul principal fiind Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS).

"Rezultatele sunt favorabile, dar raportul oficial se va prezenta în cel mult o săptămână. Reprezentanţii misiunii de evaluare au apreciat progresele înregistrate în funcţionarea IACS, dar au mai rămas anumite termene pe care trebuie să le respectăm în continuare", a spus Sterghiu. Acesta a precizat că un nou audit al CE va începe luni, 2 iulie, iar rezultatele vor conta pentru acreditarea permanentă a agenţiei. "Auditul care începe săptămâna viitoare este centrat pe măsurile de piaţă. Singura măsură din acest an este acordarea de ajutoare alimentare, zahăr şi făină, echivalentul a 17 milioane euro. În acest moment existând un stoc de intervenţie al UE de o sută de mii de tone de grâu în Ungaria, care va fi transformat în făină", a menţionat Sterghiu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb