AIPC:  ASF are o atitudine nesatisfăcătoare privind probleme decurgând din delistarea societăţilor de pe Rasdaq

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 27 iulie 2015

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) atrage atenţia asupra "atitudinii nesatisfăcătoare a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în legătură cu unele probleme majore decurgând din delistarea unor societăţi listate pe piaţa Rasdaq", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

AIPC a semnalat printr-un comunicat din data de 9 iunie 2015 existenţa unor deficienţe majore în procesul de retragere al acţionarilor din societăţile listate pe piaţa Rasdaq. Deficienţele majore semnalate priveau nefinalizarea evaluărilor respectivelor societăţi în termenele sugerate de lege (având ca efect neîncasarea preţului de retragere de către acţionari), precum şi faptul că perpetuarea unei asemenea situaţii induce incertitudine în piaţă şi cu privire la achiziţiile unor investitori. AIPC solicita măsuri ferme şi imediate din partea ASF pentru a corecta aceste neajunsuri, pentru a sancţiona vinovaţii şi a despăgubi/proteja investitorii.

Printr-un răspuns comunicat către AIPC la data de 6 iulie 2017, deci la o lună de la comunicatul AIPC, ASF a precizat că a monitorizează procedurile de retragere a acţionarilor şi că a procedat la aplicarea de sancţiuni şi a solicitat chiar refacerea rapoartelor de evaluare, potrivit AIPC. Ascoiaţia arată că ASF a precizat totodată că nu consideră corecte problemele semnalate şi măsurile propuse de AIPC în legătură cu dobândirea de acţiuni de către investitori în timpul procesului de retragere, invocând o serie de argumente juridice generale.

"AIPC doreşte să semnaleze că măsurile pe care ASF susţine că le-a întreprins nu au produs nici un rezultat concret în piaţă. În continuare, chiar şi în prezent, după ce termenele legale obligatorii au expirat de câteva luni, există societăţi care nu au finalizat procesele de evaluare în vederea determinării valorii preţului datorat acţionarilor care se retrag. Este evident că, datorită acestei situaţii, acţionarii nu au încasat sumele la care sunt îndreptăţiţi şi, în plus, nu au fost (şi cel mai probabil nici nu vor fi) compensaţi pentru această întârziere", se arată în comunicatul transmis astăzi.

Potrivit APIC, măsurile ASF nu au un efect activ, de descurajare a celor care nu respectă termenele legale şi de forţare a acestora să acţioneze cât mai repede. Dimpotrivă, măsurile ASF intervin post factum, fără a înlătura efectele negative pentru investitori şi posibilele efecte pozitive obţinute de societăţile în culpă şi de conducerea/acţionarii majoritari ai acestora.

AIPC transmite că se declară dezamăgită de acest mod de a proceda al ASF şi reiterează solicitarea ca ASF să acţioneze într-un mod activ, ferm şi imediat, pentru a înlătura consecinţele nedorite care se produc asupra investitorilor, decurgând din nefinalizarea rapoartelor de evaluare şi neplata preţului datorat acţionarilor care şi-au exercitat dreptul de retragere.

"AIPC îşi manifestă deplina disponibilitate de a discuta modalităţile practice de implementare a dezideratelor de mai sus cu ASF şi cu orice alte autorităţi implicate", se mai arată în comunicat.

Astfel, APIC actualizează adresa din 20 mai 2015 (rămasă fără răspuns), prin prezenta adresă, prin care arată că Asociaţia a detectat următoarele încălcări ale regulamentului 17/2014 al ASF şi, implicit, a legii 151/2014:

1. Societăţi care nu au comunicat existenţa unor cereri de retragere din partea acţionarilor: Ciac SA Oradea (CIAC), Metalurgica SA Vlăhiţa (METU), Giurgiunav SA Zimnicea (GIUR). Stăm la dispoziţia ASF cu dovezile expedierii către aceste societăţi a cererilor de retragere.

2. Societăţi care nu au comunicat evaluatorul: Unio SA Baia Mare (UNIO), Icos SA Sibiu (ICOS), Hepites SA Galaţi (HEPI).

3. Societăţi care nu au comunicat la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 preţul/acţiune din raportul de evaluare: Avicola SA Buzău (AVZU), Moldovulcan SA Galaţi (MVUL), Astral SA Bucureşti (ASBU), Instcomp SA Suceava (INMP), Remat SA Galaţi (REMQ), Simerom SA Sibiu (SIEM), Steaua Română SA Câmpina (STRO), Conserv SA Buftea (CONS).

4. Societăţi care nu au achitat acţionarilor sumele datorate la termenul prevăzut de Regulamentul 17/2014 : Electroputere VFU SA Paşcani (RMAR), Forestind SA Suceviţa (FRID) (- această societate plăteşte în rate sumele datorate întinse pe o perioadă de 1 an).

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Ce atitudine nesatisfacatoare , este frauda si grup organizat in toata regula !

    Delistarile sunt cu catec de la ASF iar listarile pe piata aia de ras(xrs0 cu dispensa de la bvb ca vor intruni conditiile, sau fuga la sibiu ca tot va muri si aprobare tacita de la asf alta frauda !!!!! 

    Cred ca toti mici investitori pe langa pierderile financiare enorme din aceste magarii mai au acum si o lehamite nemarginita catre asf si implicit piata de capital(rahat) din Romania unde institutia nu este in stare sa puna piciorul in prag hotilor dat favorizeaza infractorii prin aceste delistari si alte magarii !

    Rusine, rusine sa va fie negritoiu si ursache - groparii pietei de capital ! 

    1. Cam cati investitori mai sunt pe bursa? 2.000 zic unii ca mai fac tranzactii. Dintre care cateva sute sunt "verificati" de asf (traderi, asif, adel) si nu cred ca ar fi bine sa urle prea tare ca asf-ul/cnvm-ul ia facut traderi, adel, asif si tot asf-ul ii verifica din trei in trei ani cel putin. Plus ca svm-urile mai castiga din comisioane, din dobanzile luate pe banii clientilor, din prezentari fara rost ale unor societati care se listeaza pe Aero sau sibex etc.Asa ca ar fi bine sa faca ciocul mic ca asf-ul, indiferent de partid, este mereu la putere. O buna parte din astia 2.000 sunt fie majoritarii, fie investitori cu conturi administrate care numai de asta nu isi mai bat capul: de implementarea legii, ei avand alte activitati. Piata romaneasca de capital, de facto, nu exista. Cine sa urle si cine sa-i auda pe investitorii care au bagat bani in actiuni si nu le-au luat pe gratis.Plus ca in societatea de astazi fiecare cam este ocupat sa isi rezolve pb-le personale si nu mai are timp sa asculte pb-le altora. Asa ca raman cu un gand (sper, necenzurat): asf-istilor si camarila aferenta impreuna cu toate familiile voastre va doresc sa aveti o viata si o moarte in chinuri.

    Legea 151/2014 se aplica, in multe cazuri, dupa bunul plac al celor care detin fraiele societatilor. Exemple> UMUC Bucuresti a taraganat-o cu evaluatorul vreo trei luni pana a reusit sa-si declare insolventa, Remar Pascani propune actionarilor, incepand din august, plata in rate, Macomb bucuresti nici macar n-a catadicsit sa convoace AGA, ALIANTA INVESTMENTS BISTRITA (iNBI) decide sa ramana pe bursa dupa ce a expirat termenul prevazut de lege pentru luarea acestei decizii, ambele societati adaugandu-se celor care NU au informat BVB despre existenta unor cereri de retragere din societate. Iar ASF e atat de transparenta incat nimeni nu stie ce sanctiuni aplica pentru abaterile (incalcarile) de lege semnalate de actionari. Sa nu mai spunem ca, personal, am adresat o cerere ASF, in luna martie, la care nici in prezent nu am primit un raspuns. Probabil micii investitori sunt cantitatea neglijabila pentru ASF si cei pastoriti de acestia. Pacat pentru imaginea ASF si, implicit, a pietei de capital din Romania!

    1. Urmareste site-ul BVB

      Domnului Take nu-i plac dorintele mele la adresa ASF: sa muriti toti in chinurii cu toate familiile voastre!!Banuiesc ca dansul e nemultumit de limbajul presarat cu formule neacademice si nu de dreptul unui cetatean de a avea o parere alta decat a dansului. E clar ca dansii sunt imaculati pana la proba contrarie (cum imaculat a fost si radu rusanu pana cand s-a demonstrat ca nu e chiar asa) dar a imi dori ca toti asf-istii si impreuna cu familiile lor sa moara in chinuri nu cred ca este ceva penal. Si chiar daca mor inaintea mea indivizii la care fac referire, instantele abilitate trebuie sa demonstreze ca eu as fi vinovat de acest fapt. Nu instig pe nimeni la violenta, nu incerc sa mai demostrez de ce imi doresc sa moara toti ca ma gandesc ca este inutil si, am inteles, este idiot. Eu am investit o mare din agoniseala mea pe bursa. E decizia mea si inteleg, chiar daca sunt idiot, ce riscuri incumba investitia la bursa. Nu am injurat pe niciun asf-ist/cnvm-ist ca a intrat societatea X sau Y de pe RASDAQ sau REGS in insolventa/faliment, ca nu a crescut o anumita actiune desi eu as fi vrut sa creasca, ca etc.Dar da, sunt nemultumit cand se incalca legea si prin aceasta mi se incalca niste drepturi ale mele. Pentru ca din cate stiu asf-ul nu este avocatul platit al majoritarilor si nu a fost infiintata pentru a inchide ochii in momentul in care se incalca legea pe care ei ar trebui sa o puna in aplicare intr-un mod neutru si echidistant. Bunicul meu si alte multe milioane de romani au murit fara sa vada procesul lui Ceausescu (despre care proces admiratorii dictatorului pot spune ca a fost...ciudat, plin de acuzatii...nedovedite, ceea ce duce la ciudatenia lui, venit dupa o asteptare de 20 de ani - ma gandesc ca in 1968 unii care sunt de dreapta acum il simpatizau putin pe dictator. Cu toate astea pot intelege celeritatea procesului si decizia...acelor oameni (nu era o instanta, propriu-zisa). De asemenea, pot intelege ca s-ar putea ca niciun individ de la asf sa nu fie vreodata condamnat cu executare-pentru ca- asta e (dura lex, sed lex). Pentru modul in care au inteles sa aplice aceasta lege indivizii de acolo eu insa imi doresc ca ei sa moara si la fel familiile lor. Nu pentru ca nu am incredere in justitia romaneasca ci pentru ca sunt de parere ca moartea este mai sigura. Puteti sa il luati ca pe un simplu...gand al meu (avem voie sa gandim, nu? sau daca gandurile sunt, sa zicem, gresite ne este interzis sa le avem? Inteleg perfect faptul ca nu se implica in aplicarea corecta a legii 151 si a reg 17 ca nu e treaba dansului dar a nu da posibilitatea de a imi exprima si eu un gand vis-a-vis de aplicarea acestei legi mi se pare putin ...nedeontologic. Mi se pare. Inteleg ca unii din ce-i vizati de gandul meu va sunt prieteni, amici, oameni pe care ii respectati. Mai mult, poate as avea aceeasi parere despre ei daca i-as cunoaste. Eu nu ii cunosc si de aceea ii "judec" dupa actiunile lor in exercitarea functiilor lor.De aceea, chiar daca gresesc, "gandul" meu ramane...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb