Airbus: "Acuzaţiile de fraudă venite din Austria nu au niciun fundament"

A.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2017

Ministerul Apărării din Austria va declanşa o acţiune în justiţie împotriva Airbus, potrivit mass-media internaţională, fiind acuzat de fraudă într-un contract de achiziţie a aparatelor Eurofighter, cu o valoare de 2 miliarde de euro

Grupul aeronautic european Airbus s-a declarat, vineri, surprins de acuzaţiile formulate săptămâna trecută de Ministerul austriac al Apărării, acuzaţii ce insinuează înşelăciune cu rea-credinţă şi fraudă în legătură cu comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003, informează un comunicat de presă.

"Întrucât Ministerul Federal Austriac al Apărării nu a discutat acest subiect cu Airbus înaintea anunţului, compania a aflat despre aceste acuzaţii din mass-media, lipsindu-i informaţii substanţiale. Nu găsim nicio bază pentru aceste acuzaţii, în special a celor de rea-credinţă şi fraudă'', precizează grupul european, citat de Agerpres.

Reuters anunţa, săptămâna trecută, că Ministerul Apărării din Austria va declanşa o acţiune în justiţie împotriva Airbus, producătorul european de avioane civile şi militare fiind acuzat de fraudă într-un contract de achiziţie a aparatelor Eurofighter, cu o valoare de 2 miliarde de euro. Contractul a fost semnat în 2003, conform ştirii de la agenţia de ştiri APA. Ministerul apărării din Austria a finalizat recent o anchetă, în cadrul căreia s-a descoperit că Airbus şi cele patru ţări din consorţiul Eurofighter "au indus Austria în eroare cu intenţii frauduloase în ceea ce priveşte preţul de achiziţie".

Avionul de vânătoare multi-rol Eurofighter este construit de un consorţiu din care fac parte BAE Systems din Marea Britanie, grupul italian Leonardo (fost Finmeccanica) şi Airbus, care reprezintă Germania şi Spania.

Procurorii din Germania şi Austria anchetează cazul de mai mulţi ani, iar procurorii din Munchen au declarat că se aşteaptă să închidă procedurile preliminare separate până la jumătatea anului, conform ştirii Reuters.

Conform datelor prezentate de agenţia austriacă de ştiri APA, Austria a comandat 18 aparate Eurofighter în 2003, iar apoi comanda a fost redusă la 15 aparate în 2007, în condiţiile în care a fost declanşată o anchetă cu privire la contractul iniţial, pe fondul suspiciunilor de mituire a oficialilor implicaţi.

Contractul a fost controversat încă de la început, după cum scrie APA, politicieni şi funcţionari publici fiind acuzaţi că au primit mită, inclusiv sub forma unor tranzacţii auxiliare contractului principal.

După cum mai scrie Reuters, Airbus cooperează cu procurorii germani şi într-o anchetă separată referitoare la vânzarea avioanelor de vânatoare către Austria, dar şi într-o anchetă din Marea Britanie, cu privire la un contract pentru echipamente de comunicaţii livrate Arabiei Saudite, în valoare de 3,3 miliarde de dolari.

De asemenea, Biroul pentru Fraude Serioase din Marea Britanie anchetează Airbus şi într-un caz de acordare de mită şi corupţie în jurul unor contracte de vânzare a aeronavelor civile.

Compania Airbus este prezentă şi pe piaţa noastră, odată cu inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus Helicopters de la Ghimbav în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb