AJUNSĂ LA APROAPE 16% Contrabanda cu tutun - la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 12 martie 2014

Contrabanda cu tutun - la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, în prima lună a acestui an, ajungând la 15,7%, potrivit studiului realizat de compania de cercetare Novel Research.

Cele mai afectate zone au fost, în ianuarie, regiunile de nord-vest (24,5%) şi nord-est (24,2%).

Marian Marcu, directorul Novel Research, a precizat: "În mod excepţional, remarcăm un nivel aproape dublu al contrabandei în regiunea sud-est, atingând, în ianuarie, un maxim istroric de 22,2%, ce nu a mai fost înregistrat decât înainte de mai 2010. Din punct de vedere al provenienţei, aşa-numitele produse «cheap whites» deţin cea mai mare pondere din piaţă, de 40%. Prin «cheap whites» definim mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate pieţei negre. Creşteri semnificative, de peste 4 puncte procentuale, au înregistrat produsele provenite din Serbia şi cele traficate ilegal prin shop-urile Duty Free aflate în ţările vecine, în timp ce produsele cu timbru de Moldova şi Ucraina au scăzut semnificativ, cu peste 6 puncte procentuale".

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria este de părere că asistăm, din nou, la o serie de efecte în lanţ ale lipsei de predictibilitate în materie fiscală. Decizia neaşteptată de indexare artificială a cursului de schimb la care se plăteşte acciza a avut ca efect majorarea preţurilor ţigaretelor, în luna ianuarie, potrivit domniei sale.

Gilda Lazăr a declarat: "Această majorare a dus la adâncirea diferenţei dintre preţurile produselor legale şi ale celor ilegale. Pe piaţa legală, preţurile au crescut cu circa 0,5 lei pe pachet, în timp ce preţul mediu pe piaţa neagră a crescut cu doar 0,2 lei, situându-se undeva la sub 9 lei. Cursul de schimb utilizat în 2013 şi aflat, oricum, deasupra cursului real, a crescut cu aproximativ 5%, ajungând la 4,73 lei/euro. Din experienţele anterioare, mediul de afaceri a constatat că schimbarea regulilor din mers, pentru a obţine rezultate frumoase pe hârtie şi a «da bine» în ochii FMI, generează costuri importante. Astfel, indexarea cursului cu inflaţia a dus la contrabandă şi la inflaţie, după cum, de altfel, a precizat şi BNR. Şi nu trebuie să uităm că, în aprilie, este prevăzută creşterea anuală a accizei la ţigarete, de la 81,78 euro/1.000 de ţigarete la 84,37 euro/1.000 de ţigarete".

Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs în cadrul BAT România reiterează că un punct procentual de contrabandă reprezintă pierderi la bugetul de stat de circa 35 de milioane de euro, subliniind că, în ianuarie, piaţa neagră a tutunului a crescut cu circa 1,5 puncte procentuale, faţă de finele anului trecut.

Adrian Popa a declarat: "Tendinţele înregistrate pe piaţa neagră în luna ianuarie demonstrează capacitatea de adaptare a reţelelor infracţionale şi sunt de natură să ne sporească îngrijorările cu privire la evoluţia contrabandei în lunile care urmează. În timp ce ponderea produselor provenite din Moldova şi Ucraina, pe piaţa neagră din România, a scăzut semnificativ, ponderea produselor provenite din Serbia s-a triplat. În mod cert, instabilitatea fiscală şi reorganizarea ANAF, instituţie responsabilă cu combaterea comerţului ilicit cu ţigarete, sunt principalele cauze care au dus la intrarea contrabandei pe trend ascendent la început de an".

În ultimii doi ani, nivelul contrabandei s-a menţinut la circa 13%, fapt datorat respectării calendarului de creştere al accizelor, precum şi eforturilor concertate ale autorităţilor, susţinute şi de producătorii de ţigarete,a spus, la rândul său, Sorana Mantho, Director Corporate Affairs Philip Morris România şi Bulgaria.

Domnia sa a menţionat: "Piaţa produselor din tutun este extrem de sensibilă şi reacţionează la schimbări neprevăzute, ţigaretele reprezentând unul dintre cele mai taxate produse din România (circa 80% din preţ înseamnă taxe şi accize). Este îngrijorător că asistăm acum la o creştere bruscă a contrabandei cu produse din tutun. Pentru a evita astfel de situaţii, este nevoie de un cadru de reglementare adecvat şi stabil, de o politică fiscală predictibilă. Experienţa noastră la nivel global ne arată că există soluţii şi de aceea noi am fost întotdeauna şi suntem pregătiţi să discutăm cea mai bună abordare - care să permită creşteri ale încasărilor la bugetul de stat fără efecte secundare şi nedorite în zona comerţului ilicit cu produse din tutun".

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilicit cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si uite asa la noi s-au scumpit din nou tigarile pentru ca (din nou) bugetul are nevoie de bani. Insa ca urmare a scumpirii bani la buget vor fi si mai putini ceea ce va duce la o alta scumpire si tot asa. Cine castiga? Pai evazionistii. Statul ca de obicei cade de fraier la fel ca si platitorii de taxe si impozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb