Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va lansa, la data de 1 octombrie, o caravană a digitalizării care va privi în special comunităţile mici, a anunţat, ieri, ministrul de resort, Sebastian Burduja, menţionând că aceasta se va derula alături de Autoritatea Pentru Digitalizarea României (ADR) şi Poşta Română.
Domnia sa a declarat, la evenimentul Smart Transformation Forum, organizat de The Diplomat-Bucharest: "În cadrul acestei caravane vom merge la nivel local, mai ales în comunităţi mai mici, oraşe, comune, ca să aflăm nevoile autorităţilor locale, să vedem de ce nu trec pe platforma ghişeul.ro, să îi ajutăm, să îi sprijinim şi, de asemenea, să înţelegem nevoia de competenţe digitale".
Ministrul a mai afirmat că, împreună cu reprezentanţii Unitatăţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a fost elaborat un hub virtual de schimb de bune practici, de învăţare, de politici publice "inteligente" pentru oraşele care şi-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic.
Sebastian Burduja a precizat: "Avem cel puţin trei localităţi care au reuşit într-o competiţie europeană de 100 de oraşe neutre din punct de vedere climatic: Suceava, Cluj-Napoca şi Sectorul 2 din Bucureşti. La nivelul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, împreună cu UEFISCDI, am gândit un hub pentru oraşele care şi-au propus să devină neutre din punct de vedere climatic. Este un hub virtual de schimb de bune practici, de învăţare, de politici publice inteligente, un loc al ideilor, un loc în care să facilităm aceste schimburi de experienţă, de exemplu cu prietenii noştri de la Asociaţia Municipiilor din România şi de la alte asociaţii ale autorităţilor locale".
În opinia ministrului Burduja, dacă există iniţiative de transformare digitală la nivel local - regional, acestea trebuie încurajate şi integrate. Domnia sa a spus: "Sunt de părere că nu ar trebui să centralizăm foarte mult. Dacă sunt iniţiative de transformare digitală la nivel local - regional, ele trebuie încurajate atât timp cât noi reuşim să le integrăm printr-un punct de acces unic sau, ulterior, printr-o interfaţă care să integreze toate aceste facilităţi".
Sebastian Burduja a făcut referire şi la faptul că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt cuprinse programe pentru oraşele inteligente, precizând: "În PNRR sunt prinse câteva programe, câteva investiţii care, probabil, ar trebui să ajute în acest sens. Spre exemplu, zona de biblioteci smart, care se adresează autorităţilor locale, va avea o finanţare rezonabilă pentru a fi rehabilitate".
• Dragoş Tohănean, ADR: "Analizăm integrarea de noi soluţii pe ghişeul.ro"
Platforma ghişeul.ro este în continuă dezvoltare şi analizăm integrarea de noi soluţii pe aceasta, precum eliberarea cazierului judiciar, servicii de open banking sau plata rovinietei, a declarat, ieri, la conferinţa Smart Transformation Forum, Dragoş Tohănean, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).
"ADR este în strânsă legătură cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, respectiv cu partenerii din segmentul public şi privat, şi încearcă să înţeleagă bunele practici din segmentul privat ca să poată îmbunătăţi colaborarea cu cetăţenii", a spus Dragoş Tohănean, adăugând: "Sloganul pe care vrem să-l folosim de fiecare dată este «Să scoatem statul din statul la coadă». Un exemplu bun este platforma ghişeul.ro, care, datorită pandemiei, a crescut foarte mult în număr de utilizatori, respectiv în număr de instituţii înrolate cu plata taxelor şi impozitelor. Ghişeul.ro este o platformă în continuă dezvoltare. La iniţiativa domnului ministru Burduja analizăm soluţii pentru integrarea cazierului judiciar în platformă. În paralel, dezvoltăm segmentul orientat pe aplicaţii mobile. Suntem în faza de testare şi avem o colaborare foarte bună cu segmentul privat în acest sens".
Reprezentantul ADR a adăugat că au fost lansate discuţiile cu operatori din mediul privat pentru integrarea, pe platforma ghişeul.ro, a unor noi servicii, precum open banking, plata rovinietei sau a anumitor taxe din zona auto.
Vicepreşedintele ADR a spus: "Trebuie să găsim cele mai bune soluţiil pentru a digitaliza diferite servicii, fie că vorbim de proiecte legislative sau proiecte implementate la nivel de cetăţeni. În viitoarele proiecte vor fi luate în considerare şi aspectele de viaţă. Vrem să identificăm inclusiv conceptul de oraş inteligent".
Dezvoltarea continuă a platformei ghişeul.ro va facilita o colaborare mult mai bună între cetăţeni şi instituţia publică, "fie centrală, fie locală", a conchis oficialul ADR.