Una dintre consecinţele importante ale alegerilor locale din acest an este echilibrarea luptei politice, potrivit raportului publicat de Institutul Social Democrat (ISD), la finele săptămînii trecute. "Din punct de vedere statistic, rezultatul alegerilor locale nu dă un învingător clar între PSD şi Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD", a declarat Adrian Severin, preşedintele ISD, în cadrul unei conferinţe de presă. Domnia sa a arătat că alegerile din iunie au redus numărul partidelor relevante pe scena politică şi au contribuit la egalizarea ponderii între PSD şi Alianţă.
Textul elaborat de ISD apreciază că, din punct de vedere al imaginii şi al aşteptărilor induse, PSD a suferit un recul. Analiştii institutului consideră că partidul de guvernămînt a devenit tot mai neo-liberal în plan economic şi tot mai tehnocrat în planul discursului ideologic. Faptul că PSD a renunţat la discursul ideologic l-a făcut să piardă o parte din electorat. Pe de altă parte, ISD crede că Alianţa PNL-PD a confiscat tot mai mult discursul PRM, naţional-populist, în măsura în care a exprimat tot mai apăsat revolta împotriva sărăciei. "Mai mult, Alianţa i-a scos în faţă pe liderii cu imagine de stînga - inclusiv de stîngă populistă - precum Theodor Stolojan sau Traian Băsescu", se arată în raport. Specialiştii ISD sînt de părere că PNL şi PD ar trebui să fuzioneze, ca să aibă un discurs ideologic mai coerent.
Institutul Social Democrat, patronat de PSD, vrea să insinueze că nu atît nemulţumirea populaţiei faţă de nivelul de trai şi de corupţie a dus la sancţionarea PSD în alegeri, ci discursul extremist şi populist practicat de opoziţie. Raportul arată că Alianţei îi va fi foarte greu să facă faţă problemelor din interior şi că, din cauza divergenţelor ideologice, se va repeta scenariul CDR. Cu toate acestea, ISD ia în calcul posibilitatea ca PSD să nu poată forma singur guvernul, ci într-o coaliţie, "ceea ce ar diminua eficienţa sa în actul de guvernare". O variantă ar fi trecerea PSD în opoziţie, însă, "în acest caz, România va schimba guvernul într-un moment decisiv pentru integrarea sa în UE şi pentru finalizarea reformelor structurale începute în 1990", se arată în raportul social-democraţilor.
Preşedintele PNL, Theodor Stolojan, consideră că analiza ISD este una părtinitoare. "Dacă noi am preluat mesajul PRM, de ce nu a cîştigat PRM cît am luat noi la alegeri?", se întreabă retoric Theodor Stolojan. Liderul liberalilor arată că rezultatele obţinute în alegeri erau predictibile şi aşteptate, partidul reuşind doar să confirme ce arătau sondajele. În ceea ce priveşte necesitatea ca PNL şi PD să fuzioneze pentru a avea un mesaj coerent (potrivit raportului ISD), Theodor Stolojan a catalogat ideea drept o intoxicare a PSD. "Nu este un subiect de actualitate, iar PD a demonstrat că are potenţial, are propriul electorat, care nu este neapărat şi electoratul nostru. Prin urmare, ar fi o eroare să ne gîndim la o fuziune", a comentat, într-o conferinţă de presă, preşedintele PNL. Stolojan a fost de acord cu o singură concluzie a Institutului Social Democrat, şi anume aceea că scena politică s-a echilibrat şi polarizat după alegerile din iunie.