ALERT Autorităţile au pus sechestru pe materii prime ale Petrotel Lukoil Ploieşti pentru a recupera 1,04 miliarde lei

E.D.
Companii #Energie / 6 octombrie 2014

Actualizare 17:32 Ponta: "Procurorul este suveran, dar nu fugea nimeni cu conductele"

Procurorul este suveran şi independent în cercetarea cazului Lukoil, dar Guvernul speră într-o soluţie legală care să permită pedepsirea vinovaţilor şi recuperarea prejudiciului, precum şi continuarea normală a activităţii şi plata salariilor către angajaţi, a declarat astăzi premierul Victor Ponta, citat de surse din presă.

Şeful Executivului a insistat asupra faptului că Lukoil are 3.500 angajaţi, iar activitatea companiei este foarte importantă şi pentru alte firme din economia autohtonă, prim-ministrul susţinând că nu fugea nimeni din ţară cu conductele companiei, indisponibilizate acum.

Totodată, Ponta şi-a exprimat speranţa ca dictonul "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate, chiar dacă moare lumea" - n.r.) să fie aplicat prin limitare la "Fiat Justitia", nu şi la continuarea ce se referă la moartea lumii.

"Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a spus Ponta.

Domnia sa a arătat că a fost informat despre acest caz, chiar dacă fără detaliile dosarului, şi a accentuat faptul că dosarul nu are vreo conotaţie politică, iar faptul că este vorba despre o companie din Rusia nu are nicio importanţă.

"Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu < Fiat Justitia Pereat Mundi >... eu sper să fie doar cu < Fiat Justitia >, fără să piară şi lumea numai din asta", a relatat Ponta.

Demnitarul a insistat asupra faptului că Guvernul nu are nicio competenţă şi nici vreo intenţie de a interveni într-un dosar aflat în atenţia justiţiei, adăugând: "Doamne fereşte, că asta ar mai lipsi!"

---

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a pus sechestru asigurator pe cantităţi şi stocuri de materie primă deţinute de Petrotel Lukoil Ploieşti, în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin Oil Terminal pentru recuperarea unei sume de aproximativ 1,04 miliarde lei, arată un raport transmis astăzi Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit documentului, Parchetul a trimis către Oil Terminal ordonanţa prin care a instituit măsura sechestrului asigurator asupra cantităţilor şi stocurilor de ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) ale Petrotel Lukoil, până la concurenţa sumei de aproape 1.039.019.829 lei.

Ponderea tranzacţiilor Lukoil este de 34,2% din cifra de afaceri preliminată a Oil Terminal.

Mai multe firme controlate de grupul rus Lukoil au fost vizate săptămâna trecută de percheziţii, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar în care prejudiciul este estimat la aproximativ 1,04 miliarde lei.

Lukoil Europe Holdings, din grupul petrolier rus Lukoil, deţine 97,1% din capitalul social al rafinăriei Lukoil din Ploieşti, iar alţi acţionari cumulează restul de 2,89% din titluri. Grupul rus mai deţine în România şi o reţea de peste 300 de benzinării.

Rafinăria din Ploieşti a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,51 miliarde de lei, în scădere cu 20,4% de la nivelul de 6,93 miliarde de lei din 2012. Anul trecut, Petrotel-Lukoil a înregistrat pierderi de 928,8 milioane de lei, de 3,3 ori mai mari faţă de pierderile de 274,4 milioane de lei din 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb