Transportatorii din toată ţară sunt decişi ca începând din data de 9 decembrie să înceteze activitatea specifică, "sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea", susţine Confederaţia Naţională Rutieră (CNR).
În data de 29 noiembrie reprezentanţi ai transportatorilor de mărfuri din întreaga ţară împreună cu delegaţii ale patronatelor din transportul rutier au decis în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu să transmită un semnal ferm Guvernului României şi ministerului de resort în contextul în care au epuizat toate căile diplomatice pentru a determina autorităţile să accepte dialogul constructiv să îşi respecte angajamentele din primăvara acestui an", se arată într-un comunicat al CNR.
"Actualul Ministru al transporturilor nu a răspuns la nici una din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, înţelegând să se întâlnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu doar cu "apropiaţi" ai ministerului cu care de altfel, în ultimele săptămâni, se "aranjează" pe şest legislaţia", potrivit sursei citate.
CNR precizează că în tot acest context, transportatorii rutieri de mărfuri "mai primesc încă o lovitură" de la Guvern prin scumpirea carburanţilor odată prin creşterea accizei şi totodată prin noua taxă de 7 cenţi + TVA, "abuziv introdusă în carburanţi".
"Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logica prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel "amortizarea" celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non sens atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regionala", consideră Confederaţia Naţională Rutieră.
"Dacă totuşi o astfel de măsură ar căpăta sens, este şi mai de neînţeles raţionamentul aceluiaşi guvern care crescând efortul transportatorilor autohtoni ce alimentează cu carburant în ţara noastră, doresc să construiască cu prioritate autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial utilizând sumele ce speră a fi colectate din noua taxă. În acelaşi context, autostrăzile ce urmează a fi construite cu bani astfel colectaţi, vor fi mai mult ca sigur taxate după cum se exprimau în urmă cu ceva timp guvernanţi actuali", se mai arată în comunicat.
La întâlnirea de lângă Sibiu desfăşurată săptâmâna trecută au participat reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe, precum şi lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor din Arad, Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere.