ALERT / HIDROELECTRICA S-A REÎNTORS ÎN INSOLVENŢĂ Băieţii deştepţi au câştigat lupta cu Hidroelectrica

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 februarie 2014

Băieţii deştepţi au câştigat lupta cu Hidroelectrica

Vulpescu: "Situaţia pare mai gravă decât s-a spus"

Update 14:40 Băieţii deştepţi au câştigat lupta cu Hidroelectrica

Toate recursurile formulate la insolvenţa Hidroelectrica au fost castigate la Curtea de Apel de "băieţii deştepţi", potrivit informaţiilor primite de ziarul BURSA de la Curtea de Apel Bucureşti.

Au fost câştigate şi recursurile la denunţarea contractelor directe cu traderii de energie.

Vulpescu: "Situaţia pare mai gravă decât s-a spus"

Remus Vulpescu, fostul administrator special al Hidroelectrica, a anunţat, în urmă cu puţin timp, pe pagina de Facebook a domniei sale, că situaţia pare mai gravă decât s-a spus şi că au fost admise toate recursurile "băieţilor deştepţi", respectiv:

1. Dosar 22456/3/2012/a1

Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania, Andritz Hydro, DVBL sect 2

Recurs împotriva sentinţei nr. 6482/26.06.2013 prin care a fost închisă procedura de insolvenţă a Hidroelectrica

"Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a recurenţei Direcţia Venituri Buget local Sector 2 ca neîntemeiată. Admite recursurile în dosarele conexate. Casează sentinţele civile recurate şi trimite cauzele conexate spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Respinge cererile de intervenţie accesorie în interesul intimatei debitoare în dosarul 36861/3/2012. Admite cererea de intervenţie accesorie în interesul recurenţei în dosarul 36561/3/2012. Irevocabilă."

2. Dosar 31379/3/2012

Alpiq Romindustries - recurent

Contestaţie măsură denunţare unilaterală cvc energie electrică

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

3. Dosar 26502/3/2012

Alpiq Romindustries (recurent)

Alpiq Romenergie (recurent)

Opoziţie deschiderea procedurii insolvenţei

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

4. Dosar 36549/3/2012

Alpiq Romindustries SRL (recurent)

Contestaţie tabel preliminar

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

5. Dosar 36781/3/2012

Alro Slatina - recurent

Contestaţie tabel preliminar

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

6. Dosar 31569/3/2012

Alro Slatina - recurent

Contestaţie împotriva măsurii de aplicare a clauzei de forţă majoră

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

7. Dosar 36861/3/2012

Elsid SA Titu (recurent)

Contestaţie tabel preliminar

Conexat la dosarul nr. 22456/3/2012/a1

8. Dosar 36561/3/2012

Euro Insol - administrator judiciar Hidroelectrica

Termoelectrica SA - Intimat

Recurs împotriva sentinţei civile 1150/12.03.2013 prin care s-a admis contestaţia Termoelectrica la tabelul de creanţe şi s-a respins excepţia lipsei de obiect formulată de Euro Insol

Conexat la dosarul nr. 22456/3/2012/a1

9. Dosar 266/2/2014 (nr. vechi 36989/3/2012)

Inspectoratul de Stat în Construcţii (recurent)

Contestaţie tabel preliminar

Admite recursul. Casează sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare instanţei de fond.

---

Update 13:00 Gabriel Dumitraşcu: "Nimeni nu ştie exact situaţia în care se află Hidroelectrica"

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, a declarat, în urmă cu puţin timp, că, practic, nimeni nu ştie exact situaţia în care se află Hidroelectrica până la sosirea deciziei Curţii de Apel.

Domnia sa sa a explicat că în motivarea instanţei se vor regăsi acele măsuri pe care societatea trebuie să le ia, ca să închidă corect procesul de ieşire din insolvenţă.

Gabriel Dumitraşcu a menţionat: "În eventualitatea în care se confirmă presupusul scenariu al reintrării în insolvenţă, aşa cum a fost vehiculat până acum, atunci va trebui să alegem un administrator special care, împreună cu Euroinsol (administratorul judiciar al companiei), să pună în aplicare deciziile instanţei şi să continue procesul de restructurare început de noi, pentru a o pregăti pentru listare. În cel mai rău caz, suspendăm, pe perioada insolvenţei, contractul cu intermediarul".

Domnia sa a mai spus că ar exista o cale extraordinară de atac a sentinţei Curţii de Apel de ieri.

---

Update 09:00 Franklin Templeton îşi informează acţionarii despre insolvenţa Hidroelectrica

Franklin Templeton, Administratorul Fondului Proprietatea, a informat acţionarii de faptul că, în dosarul Hidroelectrica, referitor la reintrarea în insolvenţă a companiei, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât că societatea se întoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu effect imediat, conform unui comunicat trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucureşti (< Administratorul Fondului >) în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului doreşte să informeze acţionarii şi investitorii că în data de 25 februarie 2014, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat după cum urmează:

- A casat hotărârea initiala a Tribunalului Bucuresti prin care procedura reorganizării judiciare a Hidroelectrica a fost închisă pe motive de procedura. În consecinţă, dosarul va fi trimis judecătorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se intoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu efect imediat.

- A casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare două alte dosare, primul introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră în 2011.

Administratorul Fondului va continua să informeze acţionarii şi investitorii despre evoluţiile materiale în dosarele de insolvenţă. Administratorul Fondului va lucra cu un evaluator independent pentru actualizarea valorii Hidroelectrica în VAN-ul Fondului", se arată în comunicat.

---

Bursa de Valori Bucureşti a rămas, deocamdată, fără "Hidroelectrica" pe lista ofertelor iniţiale programate pentru acest an.

Compania s-a reîntors în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursul "băieţilor deştepţi" formulat împotriva ieşirii din insolvenţă a producătorului de energie hidro, ne-a declarat, ieri seară, Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol, fostul administrator judiciar.

Potrivit unor surse, recursurile au fost câştigate de Energy Holding, Alpiq şi Elsid.

"Băieţii deştepţi" din energie au contestat ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica SA pe motiv că nu se finalizaseră, la data respectivă (26 iunie 2013), procesele referitoare la despăgubirile solicitate de ei, potrivit unor surse din Hidroelectrica. "Practic, se revine la situaţia din 25 iunie 2013, cu Euro Insol administrator judiciar. Vom vedea motivaţia Curţii şi nu ştim exact cum se vor derula lucrurile în perioada următoare", ne-au spus sursele citate.

Anunţul că Hidroelectrica riscă să se reîntoarcă în insolvenţă a fost făcut în premieră, joi, de Nicoleta Munteanu, partener în cadrul Euro Insol, în deschiderea conferinţei BURSA "Codul Insolvenţei". Domnia sa a precizat că recursurile traderilor de energie sunt judecate de Curtea de Apel şi că, dacă instanţa admite un singur astfel de recurs, atunci compania se reîntoarce în insolvenţă.

Tot atunci, avocatul Remus Borza ne-a explicat: "Din cele 14 recursuri, au fost judecate 10. Instanţa a rămas în pronunţare şi aşteptăm deciziile. Sunt trei tipuri de recursuri. Prima categorie de recursuri este împotriva deciziei de ieşire din insolvenţă a Hidroelectrica. Acţiunea a fost iniţiată pe motiv că, la ieşirea din insolvenţă, nu erau decizii irevocabile pentru respingerea contestaţiilor băieţilor deştepţi la tabelul preliminar al creanţelor. Dacă un singur recurs va fi admis, compania se reîntoarce în insolvenţă.

Cea de-a doua categorie de recursuri vizează opoziţiile formulate la deschiderea procedurii insolvenţei de căre unii furnizori de energie şi de către sindicate. Dacă este acceptat un astfel de recurs, atunci Hidroelectrica revine la starea iniţială de dinaintea intrării în insolvenţă, adică fără contracte denunţate, fără contracte renegociate, fără disponibilizări şi alte măsuri de eficientizare pe care le-am luat. Evident că această reinstituire a stării iniţiale duce tot la insolvenţă".

Avocatul Borza ne-a mai spus că cea de-a treia categorie de recursuri are o miză de 1,3 miliarde de lei întrucât "băieţii deştepţi" au contestat tabelul preliminar al creanţelor.

Autorităţile îşi propuseseră să listeze Hidroelectrica pe 30 iunie, prin vânzarea a 15% din acţiuni. Operaţiunea urmează să se deruleze printr-o majorare de capital, necesară pentru finanţarea investiţiilor majore ale Hidroelectrica. Compania a fost în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principala cauză a instituirii procedurii fiind contractele directe încheiate cu traderii de energie la preţuri preferenţiale, mult sub nivelul pieţei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si uite cum scazi discountul la FP.Cam ciat vine imediat dupa ce asf avizeaza rogramul de rascumparare la FP.Tra lu ... vant.Pacat de micii actionari care nu vand si asteapta minuni de la capitalistii americani

    baietii destepti lucreaza pentru basescu,deci vor castiga

    1. Da 'anonimule" subscriu la cele afirmate.Administratorul F.T al Fondului Proprietatea deabia asteapta sa-si reevalueze activele ce le detine la Hidroelectrica,aceasta pentru ca in final sa-si micsoreze pretuul VUAN si astfel se aproprie de pretul de piata al actiuni. Aceasta fiind una din din conditiile impuse de "investitorii americani" Diferenta de pret intre activ net unitar si pretul actiuni de pe piata BVB maxim 10 %.

    Si bonusul primit de firma domnului Borza pentru iesirea din insolventa ?!

    1. Bonusul sa impartit deja,nu se mai poate recupera ,s-a cheltuit in tarile calde.

    Speram ca Boardul Membru Victor Cionga, cel care impartea arme securistilor la revolutie e total "independent" fata de colegii care au cistigat procesele

    atunci cum puteau sa piarda ???????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb