ALERT / PROBLEMA CREDITELOR ÎN CHF Discuţiile dintre Parlament şi conducerea BNR s-au înfierbântat

Alexandru Costea
Bănci-Asigurări / 10 februarie 2015

Discuţiile dintre Parlament şi conducerea BNR s-au înfierbântat

BNR susţine Legea falimentului personal, cu condiţia să fie funcţională şi nediscriminatorie

Isărescu: "Suntem pentru conversia în lei la un curs negociat"

Guvernatorul BNR: "S-a ajuns la detaliu în discuţiile cu băncile"

Mugur Isărescu: "Nu avem nimic împotriva eliminării clauzelor abuzive, clientul are dreptul să meargă în instanţă"

Isărescu: "Nu putem stabili un set de criterii transparente la nivelul întregului sistem"

Isărescu: "Băncile sunt autonome faţă de BNR"

Deputaţi către Isărescu: "Există goluri în activitatea BNR cu privire la limitarea prăduirii şi prăduitorilor societăţii?"

Darius Vâlcov a ajuns la şedinţa Comisiei de Buget

Birchall: "Băncile nu ar pierde dintr-o conversie la cursul istoric"

Isărescu: "Pentru inversarea deciziei SNB ar fi necesar să vindem din rezerve miliarde de euro"

"Circa 40% din creşterea cursului leu franc deja s-a corectat"

------

Actualizare 19:01 Olteanu: "Conversia la un curs istoric este o ficţiune"

Conversia la un curs istoric a creditelor în franci elveţieni este "o ficţiune", în opinia viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, care s-a pronunţat în favoarea eliminării clauzelor abuzive din contracte.

Domnia sa a punctat: "Nicio clauză abuzivă nu are ce căuta în vreun contract. Autoritatea statului care se ocupă de acest lucru este Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Trebuie văzut şi cum constată instanţele că este vorba de clauze abuzive. Cetăţenii să nu se lase înşelaţi de avocaţi".

În privinţa conversiei, oficialul BNR a spus: "Statul este obligat să acorde cetăţeanului de a-şi converti creditul în valută. Directiva 17 (din 2014 a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene - n.r.) nu permite conversia la alt curs decât al zilei. Conversia la un curs istoric este o ficţiune".

(V.B.)

------

Actualizare 18:56 BNR susţine Legea falimentului personal, cu condiţia să fie funcţională şi nediscriminatorie

Banca Naţională a României susţine adoptarea Legii insolvenţei persoanelor fizice, cu condiţia ca actul normativ să fie funcţional, să nu inducă ideea că persoana care nu plăteşte nu are niciun cost şi să nu fie discriminatoriu, a declarat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Domnia sa a afirmat: "Nu credem că ar fi utilă o intervenţie legislativă, cu excepţia legii insolvenţei, care ar da nu numai pentru debitorii în franci elveţieni, dar pentru toţi debitorii, capacitatea mai mare să negocieze cu băncile pentru că ar avea o frână de protecţie. Altminteri, nu vedem legea ca o soluţie miraculoasă, pentru că intrarea sub imperiul legii insolvenţei persoanelor fizice este extrem de dureros. Dar existenţa ei este un lucru pozitiv şi suntem pentru acest lucru.

Guvernatorul Băncii Centrale a mai spus că intervenţiile publice ale reprezentanţilor instituţiei pe care o reprezintă au fost în favoarea unei legi funcţionale, care să nu creeze "hazard moral", adică "să nu dea sentimentul că, dacă nu plăteşti, nu ai niciun fel de cost".

"În definitiv, un credit este acordat pentru a fi rambursat. Iar a treia condiţie este să fie o lege care să nu creeze discriminare. Faptul că suntem pentru această lege constituie decizia noastră de a avea o dezbatere la BNR pe această temă, pentru că şi aici sunt foarte multe confuzii", a mai spus Isărescu.

(V.B.)

------

Actualizare 18:51 Isărescu: "Suntem pentru conversia în lei la un curs negociat"

Mugur Isărescu a afirmat astăzi că BNR este pentru conversia în lei, la un curs negociat, a creditelor contracte în CHF, adăugând că "a crea aşteptări nerealiste îngreunează negocierea".

Guvernatorul BNR şi-a exprimat susţinerea pentru legea insolvenţei personale, rescadenţarea plăţii creditelor şi conversia creditelor în cursul zilei plus un discount, soluţie aplicată şi în funcţie de bancă.

(V.B.)

------

Actualizare 18:07 Guvernatorul BNR: "S-a ajuns la detaliu în discuţiile cu băncile"

Banca Naţională s-a implicat foarte mult pentru identificarea unor soluţii de rezolvare a acestei situaţii, a spus guvernatorul BNR, subliniind că "s-a ajuns la detaliu în discuţiile cu băncile".

Domnia sa a precizat: "Am stat şi nopţile cu reprezentanţii băncilor, iar domnul viceguvernator (n.r. Bogdan Olteanu) poate confirma. Domnia sa a fost la bănci şi a vorbit cu funcţionarii de la ghişeu, dar ideea de implicare zgomotoasă în acest caz nu o sugerez".

(E.O.)

------

Actualizare 18:02 Mugur Isărescu: "Nu avem nimic împotriva eliminării clauzelor abuzive, clientul are dreptul să meargă în instanţă"

Guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, susţine că BNR nu se opune eliminării clauzelor abuzive, iar clientul "are dreptul să se ducă în instanţă".

Domnia sa a explicat: "Nu avem niciun articol care să ne oblige să facem protecţia consumatorului de servicii financiare. Ca să fiu mai brutal: domnul Cinteză (Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR - n.r.), când se duce la o bancă, nu se duce ca să îi spună să aibă grijă de debitorul X, care are probleme, ci, dimpotrivă, se duce să-l tragă pe bancher de ureche, să recupereze creditul".

(V.B.)

------

Actualizare 17:46 Isărescu: "Nu putem stabili un set de criterii transparente la nivelul întregului sistem"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că instituţia pe care o conduce nu poate stabili criterii transparente la nivelul întregului sistem bancar, pentru că ar risca să distrugă concurenţa dintre bănci.

Domnia sa a explicat: "Băncile urmăresc profit. Dacă nu urmăresc profit, se transformă în altceva. A transmite de aici că putem stabili un set de criterii transparente la nivelul întregului sistem ar însemna să distrugem concurenţa dintre bănci. Noi, BNR, în afară de cuvântul «bancă», nu avem nimic de a face cu noţiunea de «bancă comercială». Noi asigurăm stabilitatea preţurilor şi a sistemului bancar. Nu avem dreptul să intervenim în relaţia contractuală dintre o bancă comercială şi clientul ei. (...) Noi supaveghem stabilitatea sistemului şi tragem băncile de urechi să recupereze banii de la clienţi. Protecţia consumatorului de servicii financiare revine altei instituţii".

(V.B.)

------

Actualizare 17:38 Isărescu: "Băncile sunt autonome faţă de BNR"

Băncile sunt autonome faţă de Banca Naţională a României, a declarat astăzi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, adăugând că Banca Centrală nu are nicio responsabilitate în gestiunea lor.

Reprezentantul Băncii Naţionale a afirmat: "Pentru a nu crea alte iluzii în urma acestor discuţii, vreau să precizez că bancile sunt autonome faţă de BNR. Noi nu avem nicio responsabilitate în gestiunea lor. În 1990, acesta era obiectivul: să trecem de la o bancă la mai multe bănci autonome care să dea credite. Cel mai bine ar fi să revenim, atunci, la sistemul din 1990".

(Valentin Busuioc)

-----------

Actualizare 17:10 Deputaţi către Isărescu: "Există goluri în activitatea BNR cu privire la limitarea prăduirii şi prăduitorilor societăţii?"

Deputaţii îl întreabă cu patimă pe Guvernator dacă BNR îşi reproşează ceva în ceea ce priveşte supravegherea prudenţială a sistemului bancar şi dacă există "goluri" în activitatea BNR cu privire la limitarea "prăduirii şi prăduitorilor societăţii".

----------

Actualizare 16:57 Birchall: "Băncile nu ar pierde dintr-o conversie la cursul istoric"

Isărescu: "Pentru inversarea deciziei SNB ar fi necesar să vindem din rezerve miliarde de euro"

"Circa 40% din creşterea cursului leu franc deja s-a corectat"

Deputatul PSD Ana Birchall subliniază că băncile nu ar pierde dintr-o conversie la cursul istoric, ci doar ar câştiga mai puţin.

Domnia sa îl întreabă pe Mugur Isărescu în ce mod vede el posibilitatea relansării creditării şi ce face BNR în acest sens.

"Dacă nu se ajunge la mijlocul drumului şi noi, ca legislativ, trebuie să ne facem treaba", a declarat aceasta.

Guvernatorul Băncii Centrale Mugur Isărescu arată că pentru inversarea deciziei Băncii Elveţiei (SNB) ar fi necesar "să vindem din rezerve sume de ordinul miliardelor de euro".

-----------

Actualizare 16:31 Discuţiile dintre Parlament şi Conducerea BNR s-au înfierbântat

Întrunirea care are loc la Camera Deputaţilor între Comisia de buget, finanţe şi bănci şi conducerea executivă a BNR a ajuns într-un punct fierbinte, în care deputaţii îi adresează întrebări guvernatorului Mugur Isărescu.

Deputatul PNL Andreea Paul susţine că situaţia din bănci nu este întocmai aceeaşi cu cea pe care Isărescu a prezentat-o mai devreme, făcând referire la negocierile care au avut loc în ultima perioadă între clienţi şi reprezentanţii instituţiilor financiare. În acest context, deputatul i-a adresat o serie de întrebări Guvernatorului Băncii Naţionale, impunându-i să răspundă la toate la finalul discuţiilor din Comisia de buget, cu toate că Mugur Isărescu "i-a atras atenţia" că "are memorie scurtă" şi că ar prefera să-i răspundă pe rând la întrebări.

Preşedintele Comisie de buget, Viorel Ştefan, a susţinut-o pe Andreea Paul, subliniind că este vina sa că nu a stabilit de la început "regulile jocului" şi hotărând ca răspunsurile din partea conducerii BNR să vină în sesiunea de final după ce toţi cei care doresc să ia cuvântul vor face acest lucru.

În prezent vorbeste vicepreşedintele comisiei Eugen Nicolăescu.

------------

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, va fi prezent azi, de la ora 15:00, în şedinţa Comisiei de buget-finanţe pentru discuţiile privind problema creditelor în franci elveţieni, a declarat, pentru Ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale, Dan Suciu.

Conversia creditelor din franci elveţieni în lei la curs istoric sau la cursul mediu ar fi nerealistă potrivit participanţilor la şedinţa de săptămâna trecută a Comisiei de Buget a Camerei Deputaţilor, după cum ne-a spus deputatul PNL Andreea Paul. Printre altele, deputatul Andreea Paul a solicitat ARB să calculeze ce ar presupune rescadenţarea creditelor în CHF, luând în calcul o diminuare a principalului de circa 10%, fără costuri suplimentare şi la o dobândă redusă.

Isărescu se va prezenta azi, în Parlament, la audierile pe tema creditelor în franci elveţieni din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor.

La precedentele convocări ale deputaţilor la şedinţa Comisiei aceştia nu au întrunit cvorumul (de 17 persoane), fiind, astfel, amânate audierile.

Aproximativ 1.500 de persoane care au împrumuturi în franci elveţieni au ieşit din nou duminică în Piaţa Constituţiei, la două săptămâni după protestul anterior, acţiuni similare având loc simultan la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Craiova, pentru a cere conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.

Părţile implicate în "criza francului" au poziţii diferite privind soluţiile la problemele clienţilor cu astfel de credite accentuate după aprecierea puternică a francului de la mijlocul lunii ianuarie.

Clienţii doresc un act normativ prin care să aibă posibilitatea de a converti în lei creditele în valută la cursul de la momentul acordării împrumutului apreciat cu maxim 20%.

Pe de altă parte, băncile şi BNR invocă neconstituţionalitatea unei astfel de măsuri, precum şi pierderile mari cauzate instituţiilor de credit, pe care unele dintre ele nu ar putea să le suporte şi ar ajunge chiar în situaţia falimentului.

Astfel, banca centrală împreună cu băncile care au în portofolii credite în franci elveţieni şi cu Asociaţia Română a Băncilor pledează pentru soluţii individuale, aplicate de la caz la caz, întrucât portofoliul în franci este foarte diversificat şi nu se pot aplica soluţii generale.

Până în prezent, opt instituţii de credit au anunţat măsuri temporare de atenuare a efectelor aprecierii francului în raport cu leul.

La rândul lor, clienţii spun că soluţiile oferite de bănci pe termen lung există doar la nivel declarativ, întrucât în realitate băncile nu negociază soluţiile cu clienţii, iar variantele pe care le înaintează debitorilor sunt în dezavantajul acestora din urmă, având costuri suplimentare pentru întreg serviciul datoriei.

Mai mult, unele instituţii de credit au cerut clienţilor garanţii suplimentare pentru conversia creditului în lei, însă la cursul zilei, având în vedere că valoarea imobilului adus ca garanţie s-a depreciat aproape la jumătate faţă de momentul contractării creditului.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului susţine, de asemenea, găsirea unei soluţii pe cale administrativă, prin care să se impună împărţirea riscurilor între clienţi şi bănci, dar şi soluţii concrete pe termen lung din partea băncilor, după ce a ajuns la concluzia că nu se poate discuta cu acestea pentru orice fel de negociere.

Parlamentarii au dezbătut problema creditelor în franci în mai multe şedinţe ale Comisiei Buget-Finanţe-Bănci împreună cu toate părţile implicate.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Apple intentioneaza sa se imprumute in franci !

    1. pentru ca ii obliga bancile, d'aia! zice ca nu se califica decat la CHF :)

    Nu am credit.Consider ca sunt de vina amandoua partile(banca+imprumutat),incl usiv BNR.

    1. E stiut ca vina se imparte intre calai si victime de cand lumea. Ar trebui sa modificam codul penal, sa intre direct la inchisoare victima unei talharii, in timp ce autorul poate primi o pedeapsa cu suspendare, Si batuta si cu banii luati... Lumea ar fi mai buna, nu-i asa? Oricum, pentru o persoana neutra, e o opinie cat de cat corecta, in raport cu elucubratiile lansate in aceste zile de banci, BNR si trepadusii lor, vezi Guran.

      ARTICOLUL 48

      Reglementările Băncii Naţionale a României 

      (1) Banca Naţională a României este împuternicită să emită reglementările necesare pentru a pune în aplicare şi a impune respectarea prevederilor legale.

      (2) Reglementările Băncii Naţionale a României pot fi sub formă de regulamente, ordine, norme şi circulare, având caracter obligatoriu pentru persoanele juridice publice şi private, precum şi pentru persoanele fizice. 

    Dupa ce VB vrea sa rezolve problema creditelor chf si a proceselor (reducand principalul cu 35%) intervin BNR si ARB si ii conving sa renunte pt ca romanii sunt fraieri si se mai poate face profit frumos de pe ei, iar daca nu mai au bani intra in faliment persanal si platesc si generatiile viitoare. Cu un guvernator ca si Mugur mi-e rusine ca sunt roman. Cica au pierderi bancile dupa ce isi vand creditele la 2% unor vehicule proprii si marcheaza creditul ca si pierdere de 98% incasand in continuare ratele si trandferandu-le in alte tari. Nu e de ramas in tara asta frumoasa unde au ajuns la conducere oameni de nimic.

    „Mai intai sa vedem de la ce a pornit intreaga dezbatere: in ianuarie 2015, SNB a renuntat la pragul de 1,2 ceea ce a dus la o apreciere a francului”.

    Aprecierea francului se petrece din 2009, acum fiind doar varful. 

    „Interventia BNR pentru a aduce cursul francului la vechiul curs este practic imposibila.” 

    Se cere conversia la un curs scazut, valabil doar pentru clenti. 

    „Sunt 50-60.000 de angajati ai firmelor cu capital elvetian, firmele la care acestia lucreaza” 

    Fumigena! Nu intra in discutie cursul general al francului. Plus ca firmele respective nu-si platesc angajatii in franci. 

    „Circa 40% din cresterea cursului leu franc deja s-a corectat.” 

    Depinde la ce crestere te raportezi! 

    „In Romania problema creditului in franci nu reprezinta un risc sistemic.” 

    Atunci de ce nu se poate rezolva simplu? 

    „Au luat credite in franci, si-au pus casa gaj si au plecat in excursie.” 

    Fara comentarii! 

    „Oferirea unor solutii similare pentru cei cu venituri mai ridicate si pentru cei cu salarii reduse NU este justificata.” 

    O porcarie comunista! 

    „Nu avem un risc sistemic la nivelul debitorilor ci avem un risc sistemic la cele 3 banci la care se concentreaza marea parte a creditelor.” 

    Haideti sa salvam bancile! Se cam inversara lucrurile. 

    „Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei.” 

    In urma cu o saptamana erau de 5.8 miliarde. 

    „Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit.” 

    Acum sunt prea multe.. 

    „Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti.” 

    Hai sa le inmultim si mai tare, introducand-i in discutie si pe cei cu euro. Sa provocam putina confuzie. Evident ca trebuie sa fie o lege general aplicabila. 

    „Tineti cont ca si bancile sunt la mana deponentilor.” 

    Corect! Bancile sunt victime, sa le plangem de mila. 

    „O banca a trimis solicitari clientilor sa faca conversia. ... nu au raspuns solicitarilor. „ 

    Sunt de condamnat ca nu vor conversia la un curs dublu.

    Clauza abuziva = furt = puscarie pentru toti care au semnat + sefi = banca inchisa

    Lupul schimba blana dar naravul BA.

    1. De remarcat ca un imprumutat din Polonia care a pornit cu 2500 de zloti in 2008 are astazi rata de 3500 de zloti. Leul si zlotul au mers cap la cap. In schimb, in Romania de la 2500 de lei se ajunge la 5000 lei, insuportabil. De unde diferenta? Dobanzile polonezilor s-au redus pe masura ce indicele LIBOR (2.5-3 prin 2008, astazi zero) a scazut. In 2010, bancile de la noi si-au crescut marjele de profit, utilizand LIBOR-ul de atunci, de circa 0.2, in calculul dobanzii. Cu concursul Parlamentului, al ANPC si, evident, al BNR.

    Oare il mai inteapa limba pe Xarescu? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb