Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a pregătit o propunere de impozitare a jucătorilor din sectorul tehnologiei, iar dacă această propunere va beneficia de sprijin politic ar putea să intre în vigoare chiar de anul viitor, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Alexandra Smedoiu, partener impozitare directă Deloitte România. Cu ajutorul acestei taxe s-ar putea colecta, la nivel global, până la 100 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor citate de oficialul Deloitte.
Smedoiu a precizat: "Avem o ştire că Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a pregătit o propunere de impozitare a jucătorilor din sectorul tehnologiei. Sigur că această propunere are nevoie de sprijin politic pentru a fi realizată. Se estimează că dacă s-ar obţine acest sprijin ar putea să intre în vigoare chiar în 2021 şi că, cu ajutorul unei taxe fixe pentru orice jucători din zona de tehnologie şi cu ajutorul împărţirii profiturilor în funcţie de numărul de utilizatori şi nu de operaţiunile fizice din fiecare ţară, s-ar putea colecta până la 100 de miliarde de dolari în plus din taxe la nivel mondial. Este clar că autorităţile europene şi nu numai caută surse de finanţare a pachetelor generoase de stimulare a economiilor ca urmare a pandemiei, iar acesta va fi un subiect extrem de important pe agenda europeană în următorii ani".
Alexandra Smedoiu a mai evidenţiat că firmele din sectorul de tehnologie au atras în ultimii ani atenţia autorităţilor fiscale, în special cele europene.
"Se vorbeşte foarte mult despre digitalizare, beneficiile acesteia sunt evidente, însă de câţiva ani companiile din tehnologie au atras atenţia autorităţilor fiscale, îndeosebi celor europene. Astfel că recent a fost anunţată (de autorităţile europene) o completare a directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal. Această completare va primi acronimul DAC-7, un acronim cu care suntem deja obişnuiţi, iar această completare va conţine obligaţii de raportare fiscală speciale pentru platformele digitale. Scopul completării acestei directive este de a monitoriza operaţiunile din sfera economiei digitale care, în absenţa unor astfel de mecanisme, ar fi greu de identificat şi de verificat de către toate autorităţile fiscale. Impactul acestei directive va fi unul semnificativ pentru entităţile care operează platforme digitale, care vedem că se înmulţesc pe zi ce trece, pentru că obligaţiile de raportare sun complexe. Ele vizează identificarea naturii tranzacţiilor, colectarea datelor despre furnizorii activi ai platformei, sortarea anumitor date şi alte asemenea obligaţii. Proiectul de completare a directivei nu prevede deocamdată o sumă limită peste care operaţiunea ar putea deveni raportabilă, ceea ce înseamnă că obligaţiile s-ar raporta tuturor jucătorilor eligibili indiferent cât de mult sau puţin este optimizată platforma sau aplicaţia. Este clar că această directivă vine ca să ajute o iniţiativă viitoare pentru taxarea economiei digitale", a afirmat Smedoiu.